« ابتکار» تاثیر افزایش مبلغ حقوق کارکنان را بر معیشت‌شان بررسی کرد حقوق‌های زیر خط فقر

کیمیا نجفی
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار با اشاره به افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان گفت: قطعا مبالغ در نظر گرفته شده نمی‌تواند مشکلات معیشتی را حل کند. ما باید مشکلات را به صورت ریشه‌ای و ساختاری حل کنیم و تا زمانی که این مشکلات وجود داشته باشد جبران تورم با افزایش دستمزد راه‌حل مناسبی نخواهد بود.
افزایش تورم و کاهش قدرت خرید طی سال‌های اخیر معیشت خانوارها را با دشواری بسیاری روبه‌رو کرده است و افزایش سالانه حقوق و دستمزدها و کنترل دستوری قیمت‌ها نیز نتوانست دردی از جامعه دوا کند و هر روز شاهد کوچک‌تر شدن سفره‌ها هستیم تا جایی که گفته می‌شود خط فقر به 18میلیون تومان رسیده است. این درحالی است که اخیرا بازهم تصمیم به افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان گرفته شده است.
بر اساس گزارشی از تسنیم، جبار کوچکی‌نژاد عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای با اشاره به مصوبات جدید کمیسیون متبوعش درباره لایحه متناسب‌سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان لشکری و کشوری، گفت: «پس از تصویب کلیات این لایحه در جلسه علنی به‌دلیل وجود ابهاماتی لایحه برای بررسی بیشتر به کمیسیون بازگردانده شد.»


وی در توضیح مصوبات جلسه اخیر کمیسیون برنامه و بودجه درباره افزایش حقوق کارکنان دولت، گفت: «با مصوبه روز یکشنبه مقرر شد که حقوق بازنشستگان 900 هزار تومان به‌علاوه 5 درصد افزایش و حقوق کارکنان دولت به‌میزان یک میلیون تومان افزایش یابد.»
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه حق عائله‌مندی و حق اولاد به‌ترتیب 50 درصد و 100 درصد افزایش می‌یابد، ادامه داد: «همچنین کف حقوق رزمندگان بالای 25 درصد به 5 میلیون و ششصد هزار تومان و کف حقوق رزمندگان معسر 4 میلیون و ششصد هزار تومان تعیین شد. همچنین با مصوبه کمیسیون برنامه و بودجه به‌میزان 30 درصد به مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی اضافه خواهد شد.»
نماینده رشت در مجلس با تاکید بر اینکه افزایش حقوق‌ها از اول مهرماه اعمال می‌شود، گفت: «کار بررسی روی این لایحه در کمیسیون برنامه و بودجه به پایان رسیده است و لایحه جهت بررسی در جلسه علنی تقدیم هیئت رئیسه شده است و فردا در دستورکار نمایندگان در جلسه علنی قرار می‌گیرد.»
حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا این میزان افزایش حقوق می‌تواند مشکلی از خانوارها حل کند یا خیر ؟ حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار در پاسخ به این پرسش به «ابتکار» گفت: قطعا مبالغ در نظر گرفته شده نمی‌تواند مشکلات معیشتی را حل کند. ما وقتی یک تورم فزایند‌ه‌ای را در کشور شاهد هستیم، هر روز درصد آن بالاتر رفته و هر روز هزینه‌های زندگی بالاتر می‌رود افزایش حقوق و دستمزد این شرایط را به یک دور باطل تبدیل می‌کند.
وی ادامه داد: به بیانی روشن‌تر هنگامی که تورم افزایش پیدا می‌کند وقتی بخواهیم با افزایش دستمزدها قدرت خرید را بالا ببریم این دو یک دیگر را خنثی می‌کند و چون رشد تورم بسیار گسترده است و کالاهای بسیار زیادی را شامل می‌شود گذران زندگی دشوار خواهد بود و افزایش حقوق هم دردی را دوا نمی‌کند. ما اکنون شاهد هستیم که هزینه‌های زندگی به مراتب خیلی بیشتر از مبالغی است که به حقوق و دستمزد اضافه می‌کنند و افزایش دستمزدها به عنوان جبران هزینه مسکن هم به حساب نمی‌آید چه برسد که اقلام عمومی و هزینه‌ها رفاه و اموزش را پوشش دهد.
این کارشناس بازار کار اظهار کرد: ما باید به صورت ساختاری مسائل اقتصادی را در کشور حل کنیم و تا زمانیکه ریشه‌های اصلی مسائل اقتصادی در کشور حل نشود ما همچنان شاهد این مسائل و بحران‌ها خواهیم بود.
حاج‌اسماعیلی در ادامه صحبت‌هایش به افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان برای اولیل بار در نیمه سال اشاره کرد و در این‌باره گفت: گمان میکنم امسال برای اولین بار است که دولت در نیمه سال به فکر افزایش دستمزد کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشکری افتاده است. در حوزه کارگری ما سال‌های سال شاهد این روند بوده‌ایم که کارگران در نیمه سال دچار مشکل و کاهش قدرت خرید می‌شدند و مطالبه می‌کردند که شورای عالی کار دستمزدها را بازنگری کند اما امسال دولت برای کارمندان این کار را انجام داده است.
وی افزود: البته نباید فراموش کرد که حق کارگران هم هست که دستمزدشان مورد بازنگری قرار بگیرد. بر اساس صحبت‌هایی که در مجلس شده است و بر اساس لایحه دو فوریتی که دولت فرستاده است حداقل دستمزد کارگران باید به 6 میلیون و 600 هزار تومان افزایش پیدا کند. بنابراین حق کارگران هست که دستمزدشان مورد بازنگری قرار بگیرد.
حاج‌اسماعیلی گفت: در نهایت باید توجه داشته که میزان مبالغ اضافه شده جبران کاهش قدرت خرید و افزایش تورم را نیست چراکه تورم هر روز در حال افزایش است و چشم‌‌اندازی که برای ماه‌های پایانی سال و سال آتی وجود دارد نشان می‌دهد که شرایط بدتر می‌شود. ما باید مشکلات را به صورت ریشه‌ای و ساختاری حل کنیم و تا زمانیکه این مشکلات وجود داشته باشد جبران تورم با افزایش دستمزد راه‌حل مناسبی نخواهد بود.