کارگران فرانسه را تعطیل کردند

زهره صفاری/ دامنه اعتصاب‌های کارگران بخش انرژی فرانسه تمامی اتحادیه‌های کارگری را در این کشور دربرگرفته است، طوری که دولت امانوئل مکرون دیروز با اختلالی سراسری در شهرهای مختلف بویژه در بخش خدمات عمومی و مدارس روبه‌رو شد؛ شرایطی که می‌تواند بزرگترین چالش رئیس‌جمهور این کشور از زمان انتخاب مجددش را وارد مرحله خطرناکی کند.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، این اعتصاب‌ها همزمان با ثبت بالاترین شاخص تورم دهه‌های اخیر در فرانسه و با نادیده گرفته شدن درخواست افزایش حقوق کارگران بخش انرژی از چند هفته قبل در حالی آغاز شد که دولت فرانسه درصدد تهیه لایحه بودجه 2023 برای ارائه به پارلمان بود. در همین حال با افزایش اعتراضات و همچنین کمبود سوخت و بحران در تأسیسات انرژی و پالایشگاهی این کشور، تنها راهکار دولت مکرون برای حل بحران اعمال سیاست زور برای بازگرداندن کارگران برخی جایگاه‌ها اعلام شد که خشم اتحادیه‌های کارگری را بیش از پیش برانگیخت.
به این ترتیب در شرایطی که با همه تمهیدات دولتی تنها 30 درصد از جایگاه‌های سوخت در سراسر فرانسه امکان خدمت‌رسانی را یافتند، از دیروز تیم مکرون با فراخوان اتحادیه‌های کارگری و لغو نیمی از قطارهای این کشور، با معضلی بزرگتر روبه‌رو شد.
اصرار دولت مکرون به اعمال زور


با اینکه اعتصاب‌های چند هفته اخیر و فراخوان اعتصاب‌های سراسری فرانسه، دولت این کشور را بشدت مستأصل کرده است اما به نظر نمی‌رسد امانوئل مکرون و کابینه‌اش عزمی برای عقب‌نشینی در برابر خواسته‌های معترضان داشته باشند. او در نشستی که روز دوشنبه با وزرایش داشت نیز بر این موضوع تأکید کرد و با اشاره به اعمال فشار برای بازگرداندن کارگران بیشتری به جایگاه‌های سوخت گفت: «ما همچنان حداکثر تلاش‌مان را خواهیم کرد تا این بحران سوخت فراگیر را هر چه زودتر پایان دهیم.» پیش از او نیز برونو لومیر، وزیر اقتصاد کابینه مکرون  در گفت‌و‌گو با شبکه سراسری BFMTV آب پاکی را روی دستان معترضان ریخت و گفت: «فرصت مذاکره به پایان رسیده است. صحبت‌هایی شده و توافق‌هایی نیز صورت گرفته است.»
اولیور وران، سخنگوی دولت فرانسه نیز در همین راستا خاطرنشان کرد: «تاحدی که لازم باشد در مسیر بازگشت کارگران بر سر کارشان حرکت می‌کنیم چراکه تعطیلی تأسیسات پتروشیمی تا دستیابی به توافق‌هایی درباره دستمزدها شرایط نرمالی را برای کشور رقم نخواهد زد.»در برابر این موضع گیری‌ها اما فردریک سویلو، مدیر اجرایی اتحادیه کارگری فرانسه با تأکید بر حضور گسترده در این اعتصاب‌ها گفت: «اعمال زور برای بازگشت کارگران غیرقابل قبول است و راهکار مناسبی برای حل این بحران نیست.» 
همراهی مردمی با کارگران متحصن
براساس تصاویر منتشر شده در رسانه‌های فرانسوی صبح دیروز مدیران بسیاری از مدارس فرانسه همزمان با فراخوان اعتصاب سراسری کارگران، مدرسه خود را تعطیل کردند که باعث تجمع دانش‌آموزان در برابر ساختمان‌های مراکز آموزشی در اعتراض به سیاست‌های اقتصادی دولت شد. در این میان به نوشته رویترز با اعتصاب دست‌کم 10 درصد معلمان دبیرستانی و شماری از معلمان در مقاطع پایین‌تر، کلاس‌های خالی تصویر پرمخاطره‌تری را پیش روی دولت مکرون قرار داد.به نوشته آناتولی علاوه‌بر کارگران بخش حمل‌ونقل و انرژی، بازیافت و کشاورزی، بخش آموزشی و درمانی نیز برای ورود جدی‌تر به این اعتصاب سراسری اعلام آمادگی کرده‌اند. به طور مثال در بخش درمانی، حدود 200 هزار کارگر در کلینیک‌های خصوصی و مراکز نگهداری بیماران  معترض به حقوق‌ها و مزایایشان برای پیوستن به معترضان دعوت شده‌اند.این فراخوان گسترده پاییز و زمستان سختی را پیش روی مکرون قرارخواهد داد آن هم در شرایطی که او تدارکات لازم را برای اصلاحات مورد نظرش برای 5 ساله دوم کاری‌اش فراهم کرده و قصد داشت بزودی مهم‌ترین آنها که افزایش سن بازنشستگی بود به مردم اعلام کند. اما به نظر می‌رسد بحران اقتصادی جهان که با جدی شدن تنش‌های اوکراین، سایه سنگینی را بر اروپا انداخته است، تا به این لحظه ورق را به زیان او و برنامه‌هایش برگردانده است.
به نوشته سایت «کرایسس 24»، اعتصاب‌های سراسری که از دیروز شروع شده در برخی بخش‌ها مانند خدمات عمومی قرار است تا 31 اکتبر ادامه یابد. خبری که بدون شک برای دولت مکرون خوشایند نیست چراکه مهم‌ترین تبعات این شرایط می‌تواند افزایش بار ترافیکی شهرها با سرازیرشدن خودروهای شخصی به خیابان‌ها باشد و برخی از دفاتر خدمات عمومی دولت نیز مجبور به تعطیلی شوند. 
آماده‌باش امنیتی
با توجه به اینکه در فراخوان اعتراضات محل‌های تجمع میدان‌های اصلی، دفاتر دولتی و بیمارستان‌ها عنوان شده بود پلیس با اعزام نیروهای بیشتر آماده‌باش امنیتی اعلام کرده است. در همین حال با تجمع دانش‌آموزان و معلمان در برابر مدارس، نیروهای امنیتی در اطراف مراکز آموزشی نیز مستقر شده‌اند. این در حالی است که معترضان در اعتصاب‌های روز یکشنبه در برخی مناطق با گاز اشک‌آور و باتوم مورد حمله قرار گرفتند.