«ابتکار» وضعیت قیمت مسکن در ماه‌های آینده را بررسی کرد قفل رکودِ تورمی بر معاملات مسکن

کیمیا نجفی
سرحدی، کارشناس بازار مسکن با اشاره به افزایش قیمت مسکن در یک‌ ماه اخیر می‌گوید: در صورت ادامه شرایط فعلی دیگر معامله‌ای در بازار مسکن انجام نخواهد شد و قیمت‌ها متاثر از شرایط بین‌المللی و قیمت ارز به شدت بالا می‌رود.
بازار مسکن در سال‌های گذشته رشد قیمتی سرسام‌آوری را تجربه کرد. به واسطه رشد قیمتی قدرت خرید افت چشم‌گیری داشت و بسیاری از افراد قید خرید خانه را زده‌اند. منحنی ۵۴ ماهه روند رشد سالیانه قیمت مسکن شهر تهران نشان می‌دهد که آبان ۱۳۹۹ بازار به بالاترین میزان افزایش قیمت رسید البته پس از آن قیمت مسکن روند نزولی به خود گرفته است.
بر اساس گزارشی از ایسنا، بررسی رشد قیمت مسکن شهر تهران از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا کنون براساس آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی، گویای آن است که بازار دو قله قیمتی را در اردیبهشت ۱۳۹۸ و آبان ۱۳۹۹ تجربه کرده است. در دو مقطع مذکور نرخ رشد سالیانه قیمت مسکن در شهر تهران به ترتیب ۱۱۲ درصد و ۱۱۸ درصد بوده است. نمودار رشد قیمت مسکن در پایتخت طی ۵۴ ماه گذشته نشان می‌دهد پس از رشد مداوم قیمت‌ها که آذر ۱۳۹۶ آغاز شده و تا اردیبهشت ۱۳۹۸ ادامه یافته بازار در ادامه روند نزولی به خود گرفته و مجددا از خرداد ۱۳۹۹ شروع به صعود کرده است. آبان ۱۳۹۹ بازار قله قیمتی ۳۱ ماهه را با ۱۱۸ درصد رشد لمس کرده و سپس شروع به افت کرده است. از طرف دیگر بهمن و اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱ را می‌توان نقاط کف بازار به لحاظ شاخص رشد قیمت دانست که نرخ افزایش سالیانه در هر سه ماه مذکور حدود ۱۶ درصد بود. در ادامه قیمت مسکن تا تیرماه ۱۴۰۱ شیب صعودی گرفته و مجددا دچار افت شده است.


مسئله افت قیمت مسکن پس از تیرماه در حالی مطرح می‌شود که برخی‌ها از افزایش قیمت مسکن طی ماه‌های اخیر صحبت می‌کنند. حسین عبده‌تبریزی، کارشناس اقتصادی در حاشیه رویداد اینوکس در نشست تحولات بازار مسکن در سال‌های اخیر و چشم‌انداز این در بازار در سال آتی با اشاره به تحولات بازار مسکن پس از سال ٩٧ گفته است: « پس از سال ٩٧ گرایش‌ها به بازار املاک و مستغلات شدت گرفت و ادامه پیدا کرده‌ به طوری که در ٣٠ روز گذشته که شرایط کشورمان عادی نبود، قیمت مسکن و املاک صعودی بوده است. اساسا در چند ماه گذشته در حالی که معاملات مسکن قابل توجه نبوده اما قیمت‌ها افزایش یافت.»
افزایش قیمت مسکن در یک‌ ماه گذشته طبیعی است
احمدرضا سرحدی، کارشناس بازار مسکن با اشاره به صحبت‌های حسین عبده‌تبریزی درخصوص افزایش قیمت مسکن در یک ماه اخیر به «ابتکار» می‌گوید: افزایش قیمت در یک ماه اخیر صحت دارد. قیمت‌ ارز و مصالح ساختمانی در 30 روز گذشته افزایش داشته است و هنگامی که قیمت نهاده‌های ساختمانی بالا برود و از سوی دیگر ارزش پول ملی کاهش یابد سبب افزایش قیمت مسکن می‌شود.
وی در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به قیمت خانه‌های لوکس و لاکچری می‌گوید: در میان افزایش قیمت واحد‌های متوسط و کوچک، یک پدیده‌ای به وجود آمده و آنهم کاهش قیمت خانه‌های لوکس و لاکچری است. این خانه‌ها اکنون حتی تا 40 درصد هم زیر قیمت به بازار عرضه می‌شوند.
رکود سبب کاهش تمایل به ساخت و ساز شده است
این کارشناس بازار مسکن ادامه می‌دهد: ما از یک طرف شاهد افزایش قیمت خانه‌های معمولی در ماه‌های اخیر هستیم و از سوی دیگر به دلیل گرانی بیش از حد کاهش قدرت خرید را داریم و بازار رکود سنگینی را تجربه می‌کند. این شرایط باعث کاهش چشم‌گیر ساخت‌وساز نیز شده است.
سرحدی می‌افزاید: میزان پروانه ساخت‌وساز بسیار کاهش پیدا کرده و حتی اغلب ساختمان‌ها نیز به صورت نیمه‌کاره رها شده است. سازندگان نمی‌دانند بازار به چه سمت‌وسویی در حال حرکت بوده و نمی‌دانند که با قیمت‌های فعلی می‌توانند واحدهای ساخته شده را با سود بفروشند یا نه، به همین برای ادامه ساخت‌وساز دست نگه داشته‌اند.
این کارشناس بازار مسکن اظهار می‌کند: ما شاهد رکود و تورم هستیم و این بدترین حالتی است که بخش مسکن می‌تواند تجربه کند.
پیش‌بینی قیمت مسکن و وضعیت بازار اجاره
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به چالش‌های بین‌المللی و قیمت دلار، بازار مسکن را چگونه ارزیابی می‌کنید، می‌گوید: اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند ما شاهد از هم گسیختگی بازار مسکن خواهیم بود.
سرحدی تاکید می‌کند: در صورت ادامه شرایط فعلی دیگر معامله‌ای در بازار مسکن انجام نخواهد شد و قیمت‌ها متاثر از شرایط بین‌المللی و قیمت ارز به شدت بالا می‌رود. همین الان هم متقاضیان واقعی در بخش مسکن قادر به خرید ملک نیستند در آن شرایط که بدتر هم خواهد شد. بنابراین می‌توان پیش‌بینی کرد که وضعیت بازار مسکن اگر شرایط فعلی ادامه‌دار باشد یک وضعیت نامناسبی خواهد بود. سازندگان دیگر نمی‌توانند بسازند و خریداران نیز دیگر نمی‌توانند خانه‌ای خریداری کنند.
وی در پایان صحبت‌هایش وضعیت بازار اجاره در سال آتی را نیز بررسی می‌کند و در این‌باره می‌گوید: اگر پیش‌بینی وضعیت نامناسب بازار مسکن در صورت ادامه شرایط فعلی محقق شود بازار اجاره نیز نابسامان خواهد شد. چراکه وقتی خرید انجام نشود فشار بر روی استیجار افزایش پیدا می‌کند. بخش استیجار هم که تابع نرخ تورم خواهد بود بنابراین ممکن است سال آینده ما شاهد افزایش اجاره‌بها تا حد 40 تا 50 درصد هم باشیم.