روزنامه ایران
1401/08/01
امریکا روی دور تناقض
گروه سیاسی/ وزیر امور خارجه کشورمان از پیام چند روز گذشته امریکاییها پیرامون مذاکرات رفع تحریمها در وین خبر داده است. پیامی که درست در بحبوحهای ارسال شده که دولتمردان امریکایی مدعی شدهاند نگاه خود را از روی مذاکرات برداشته و بر حمایت از اغتشاشات داخلی در ایران دوختهاند.حسین امیرعبداللهیان روز گذشته در واکنش به این ادعای امریکاییها که گفتهاند در حال حاضر رسیدن به توافق در دستور کار امریکا قرار ندارد، رفتار و گفتار آنها را با یکدیگر متناقض خواند و گفت: «سه روز پیش پیامی بین ما و طرف امریکایی منعقد شد و ما پیامی از طرف آنها دریافت کردیم. امریکاییها در تبادل پیامها حتی تعجیل دارند که هرچه زودتر به نقطه توافق برسیم.»
وزیر امور خارجه گفت که ایران در این تبادل پیام به طرف امریکایی اعلام کرده باید موارد اتهامی آژانس بینالمللی انرژی اتمی حل و فصل شود. زیرا دیگر کشور حاضر به توافقی نیست که بعداً مانند استخوان لای زخم بماند و سبب شود تا آژانس از مسیر سیاسی و به بهانه این موارد اتهامی فشارهایی را به ایران وارد کند. امیرعبداللهیان با اعلام اینکه تبادل پیام با امریکاییها ادامه دارد و ایران در راستای توافقی که خطوط قرمز ایران رعایت شود، حرکت میکند، به تناقض در رفتار و موضع مقامهای امریکایی اشاره داشت و افزود: «ارزیابی ما از پیامهای طرف امریکایی حتی در روزهای اخیر این است که امریکاییها نه تنها حصول توافق در اولویتشان است بلکه شتاب هم دارند، اما آنها برای مصارف داخلی خودشان هم و تحریک برخی از عوامل در داخل ایران در مواضع اعلامیشان به گونهای دیگر سخن میگویند و اینها از تعارضات رفتار امریکایی است.»
ادعای خواستههای فرعی
در حالی که وزیر امور خارجه از پیامهای خصوصی واشنگتن به ایران برای دستیابی به توافق رفع تحریمها و تزویر آنها خبر داد که «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه امریکا همچنان بر حمایت آشکار کشورش از اغتشاشات ایران تأکید کرده و در عین حال مدعی شده که «توافق قریبالوقوع نیست چون ایرانیها کماکان خواستههای فرعی مطرح میکنند.» «بلینکن» در حالی در مواضع اعلامی خود نشان میدهد واشنگتن عجلهای برای توافق ندارد که پیامهای شتابزده این کشور به موازات مداخله در تحولات اخیر ایران باز هم از یک سیاست تاریخ مصرف گذشته برای کسب امتیازات بیشتر در زمین مذاکرات حکایت میکند. پیش از این، ایران زیر سایه یک ابتکار عمل هوشمندانه روند گفتوگوهای رفع تحریمها را به نقطهای رسانده بود که پیشنهاداتش سوای ایالات متحده مورد قبول سایر کشورهای طرف مذاکره از جمله تروئیکای اروپایی قرار گرفته و امریکا را به تصمیمگیری هرچه سریعتر پیرامون آخرین ایدههای پیشنهادی روی میز ناگزیر کرده بود. اما با اعمال اغتشاشات داخلی در کشور که تحت هدایت سرویسهای جاسوسی و پادویی اقلیت اپوزیسیون و گروهکهای منافق و برانداز شکل گرفت، برای دولتمردان امریکا فرصتی حاصل شد تا تمرکز جامعه جهانی را منحرف کرده و توجه خود را به جای تصمیمگیری درباره مذاکرات، متوجه آشوبهای داخلی ایران کند.
به این ترتیب این مسأله امریکاییها را به تداوم سناریوی شکست خورده فشار حداکثری ترغیب کرد تا در خیالی موهوم، حاصل آن گرفتن امتیازات بیشتر از ایرانی باشد که به اعتقاد آنها تحت فشار قرار گرفته است.
نتیجه معکوس
آنچه مسئولان دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور امریکا در پیگیری رویکرد فشار حداکثری که خود بارها به ناکامی آن معترف شدهاند، نادیده میانگارند، نتایج معکوسی است که در قبال ایران بویژه پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم حاصل شده است. این در حالی است که زمان زیادی از اجرای سیاست تحریم و فشار که شدیدترین سطح آن در دوره «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور پیشین امریکا تجربه شد، نمیگذرد. سیاستی که هدف آن ایجاد بالاترین سطح فشار اقتصادی با هدف قرار دادن تهران در تنگنا و مذاکره تحت فشار تعریف شده بود.
اینک دولت «بایدن» بار دیگر در حمایت هدفمند سیاسی و میدانی از آشوبهای خیابانی ایران نگاه دوبارهای به این سیاست شکست خورده دارد و میکوشد با بهرهگیری از ظرفیت همسویی شرکای اروپایی و محافل وابسته به خود، افکار جهانی را ذیل مواضع نمایشی از سردرگمیاش در قبال مذاکرات وین منحرف کند. اما چنان که پیداست این بار هم حاصلی جز شکست نخواهد یافت، چه آنکه روند رو به پیشرفت فعالیتهای هستهای صلحآمیز ایران که در بالاترین سطح جریان دارد، به موازات سیاست اقتصادی جدید متکی بر توسعه مناسبات اقتصادی در منطقه، ایران را در چنان موقعیتی قرار داده است که حاضر به کمترین عقبنشینی در قبال زیادهطلبیهای امریکا در روند مذاکرات نیست.
فرمول حل یک موضوع اختلافی
علاوه بر این، مقامهای کشورمان پیرامون یکی از اصلیترین موضوعات اختلافی یعنی پایان پرونده ادعاهای سیاسی آژانس نیز به فرمول جدیدی با مقامهای این سازمان دست یافتهاند که یک بار برای همیشه به بهانهتراشیهای آژانس که زیر سایه ادعاهای اثبات نشده محافل غربی و صهیونیستی مطرح میشود، پایان بخشد.
وزیر امور خارجه اخیراً درباره روند همکاری ایران و آژانس با اعلام اینکه طرفین توافق کردهاند همکاریهای نیرومندتری شکل بگیرد، تأکید کرده است در پی این توافق نحوه پاسخدهی ایران به پرسشهای آژانس تعیین و درباره پروتکل لازم بین دو طرف توافق شده است.
بــــرش
وزیر امور خارجه در جمع ایرانیان مقیم ارمنستان مطرح کرد
اجازه نمیدهیم یک رسانه با پول کشوری عربی در ایران التهاب ایجاد کند
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه دیروز (شنبه) در جمع ایرانیان مقیم ارمنستان، دیپلماتها و کارمندان سفارت ایران و همچنین مسئولان نهادهای ایرانی مستقر در محل مدرسه شهید فهمیده ایرانیان در ایروان طی سخنانی در خصوص اغتشاشات اخیر گفت: مرگ مهسا امینی همه را متأثر کرد، آقای رئیس جمهور در همان ساعات اولیه با پدر مهسا صحبت کرد و پدر مهسا گفت دختر من دچار بیماری مغزی بوده و غده هیپوفیزش را چند سال پیش برداشتهاند. آقای دکتر شیروانی که عمل جراحی انجام داده مصاحبه کرد و گفت من عمل کردم و پروندههای ایشان آمد. ۱۵ دقیقه بعد از ورود مهسا به بیمارستان کسری دو عنصر امنیتی در بیمارستان کسری مستقر شده و هدایت از همان لحظه شروع میشود. وقتی در مطالبات عاطفی و مسالمت آمیز مردم انحراف ایجاد شد و به سمت خشونت و استفاده از سلاح سرد و گرم رفت، تعدادی از نیروهای پلیس که به شهادت رسیدند توسط گلوله یا سلاح سردی که به کمر یا قلبشان از پشت وارد کردند، به این شکل به شهادت رسیدند. هیچ نظامی نمیپذیرد. به بورل و وزیر خارجه فرانسه گفتم چطور در غائله جلیقه زردها شدیدترین سرکوبها را به عمل آوردید، اما در مورد ایرانی که مطالبات مردم به سمت اقدامات تروریستی گرایش پیدا میکند و آنها سوءاستفاده میکنند ایران را دعوت به این میکنید که هر کس هر کاری میخواهد انجام دهد.
وی گفت: البته این مسأله پشت پردههایی داشت. بخشی از پشت پردهها را مقام معظم رهبری اشاره کردند. یک سطح از پشت پرده آن نیز به کار ما در مذاکرات برجامی برمیگردد. طرف غربی دنبال این است با به هم ریختگی اوضاع در ایران ما را وادار کند در میز مذاکره به آنها امتیاز بدهیم و از خطوط قرمز خود عبور کنیم. هیچ اتفاق خاصی امروز در ایران رخ نداده و آنچه در فضای مجازی است وضعیت بزرگ نمایی شده است. البته احساسات و عواطف و توجه به وضعیتی که برای مهسا در ایران پیش آمده و پیگیری جدی آن توسط قوه قضائیه و رئیس جمهور با سرعت و دقت دنبال شد.
وی خطاب به حاضران افزود: به شما اطمینان میدهم جمهوری اسلامی ایران اجازه نخواهد داد یک کانال تلویزیونی که با پول یک کشور عربی و حمایت لندن اداره میشود، در داخل جمهوری اسلامی ایران التهاب ایجاد کند.
سایر اخبار این روزنامه
امریکا روی دور تناقض
صرفهجویی دو میلیارد دلاری با اجرای الگوی کشت
رشد ۴۰ درصدی صادرات با وجود تحریمها
فرو ریختن دیوار توهم در برلین
6 میلیارد دلار سود ایران از خرید گاز روسیه
تداوم کابوس چینی امریکا
جهاد آبرسانی از هامون تا مکران
تیشه بیگانگان به ریشه امنیت غذایی
سهمیه المپیک در دستان دختر ایرانی
مطالبههای سردرگم
تدوین طرح حل مشکل زاینده رود
21 بازیکن در اردوی ارزیابی فنی
به انگلیس فکرمیکنم نه حذف از جام جهانی
تعمیق ارتباطات فرهنگی با همسایگان