روزنامه آرمان ملی
1401/08/02
چرا این زمان برای ایجاد دفتر نیروهای مسلح انتخاب شد؟
آرمان ملي: به دنبال تازهترين تجمعاتي که از 25 شهريور ماه و پس از درگذشت مهسا اميني دختر جوان اهل سقز شکل گرفت، دانشجوهاي دانشگاهها هم به معترضان پيوستند و در تجمعاتي که در دانشگاههاي خود شکل دادند، خواستههايشان را بازگو کردند. يکي از اين تجمعات که اخبار زياد، فيلمها و تصاوير و ويدئوهاي بسياري هم از آن منتشر شد، دانشگاه صنعتي شريف در تهران بود. تصاوير و نيز گفتههاي شاهدان عيني و دانشجويان از حضور پررنگ نيروهاي امنيتي به فضاي دانشگاه خبر ميداد. اينکه آيا نيروهاي نظامي حق ورود به دانشگاهها و يا حتي مدارس را دارند يا خير بحثي است که از تير ماه سال 78 همزمان با ورود نيروي امنيتي به کوي دانشگاه تهران مطرح و منجر به تصويب قانون«ممنوعيت ورود نيروهاي مسلح به دانشگاهها و مراکز آموزش» در تاريخ 30 مردادماه 1379شد. هرچند که اين مساله ورود نظامي در مورد دانشگاه و دانشجويان تکرار شد. چند روز پيش خبر راهاندازي دفاتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها، به اين گمانه زني دامن زد که مسئولان ميخواهند به اين مساله در دانشگاهها رسميت ببخشند. هرچند که روز گذشته، مهرداد ويسکرمي، عضو کميسيون آموزش مجلس گفت که «راهاندازي دفاتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها جنبه علمي دارد» و قرار است تبادلاتي بين اين نيروها و دانشگاه در جهت پيشرفت علمي صورت بگيرد و البته مشخص نيست چرا مسئولان در اين برهه از زمان به فکر اين تبادلات علمي افتادهاند!اما با وجود تاييد رسمي استقرار نيروهاي مسلح در دانشگاهها، آقاي ويسکرمي، گفته «ورود نيروهاي نظامي به دانشگاهها کماکان ممنوع است!» و نکته جالب اينکه رئيس دانشگاه تهران در تازهترين اظهار نظر خود اعلام کرده که در تجمعات اخير، «ورود لباس شخصيها در دانشگاه در حداقلترين ميزان ممکن اتفاق افتاد.» محمد مقيمي، گفته: «اگر بخواهيم صادق باشيم نهادهاي امنيتي نسبت به اتفاقات دانشگاه بيتفاوت نيستند.»تبادل علم ميان نيروهاي مسلح و دانشجويان!
همان طور که ذکرش رفت، عضو کميسيون آموزش مجلس حضور و در واقع استقرار نيروهاي مسلح در دانشگاهها را به بحث «تبادل علم» مرتبط کرده است. او گفته: «هدف چنين طرحي افزايش تعاملات بين دانشگاه و نيروهاي مسلح است. برخي از طرحهاي پژوهشي نيروهاي مسلح از طريق دانشگاهها انجام ميشود بهطور مثال در ساخت پهپادها، مسلما با نخبگان دانشگاهي کار انجام ميشود. در اين طرح نيز براي تقويت کارهاي پژوهشي و بهتر شدن آن اين ارتباط برقرار ميشود تا راحتتر و بهتر اين رابطه ايجاد شود و از ظرفيت نخبگان براي ارتباط بهتر بين نيروهاي مسلح و دانشگاهها استفاده شود و بيشتر چنين ارتباطي جنبههاي علمي دارد.»او اما درباره قانون مصوب 30 مردادماه 1379 مبني بر «ممنوعيت ورود نيروهاي مسلح به دانشگاهها و مراکز آموزش» هم نظر داده و عدم مغايرت استقرار نيروهاي مسلح در دانشگاهها با اين قانون را اينگونه توجيه کرده: «اين قانون حاکم است و مربوط به ورود نيروهاي نظامي به دانشگاههاست که کماکان ممنوع است و نيروهاي نظامي وارد دانشگاه نميشوند و راهاندازي دفتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها ارتباطي با ورود نيروهاي نظامي به دانشگاهها ندارد و همانطور که عرض کردم، چنين ارتباطي جنبههاي علمي دارد.» ويس کرمي، گفته: «نيروهاي مسلح که از هر مجرايي ميتواند، اطلاعات خودش را کسب کند، پس دفتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها براي اين نيست که مثلا کار جديدي انجام بدهند و قانون «ممنوعيت ورود نيروهاي مسلح به دانشگاهها و مراکز آموزش» هيچ ربطي به راهاندازي دفتر نيروهاي مسلح در دانشگاه ندارد.»
نيروهاي مسلح همه جا دفتر دارند!
او گفته: «نيروهاي مسلح در شهرهاي مختلف زمين يا املاکي دارند که به بحث حقوقي، تعامل و پيگيري نياز دارد. همين حالا در مجلس هم وزارت دفاع، ارتش، نيروي انتظامي و هم سپاه دفتر حقوقي دارند. اين موضوع بهخاطر پيگيري مسائل حقوقي است و در واقع رابط هستند و در مورد دانشگاهها، دفتر نيروهاي مسلح در آنجا نيز همين نقش رابط را خواهد داشت.»او در مورد ورود نيروهاي مسلح به دانشگاه بيشتر توضيح داده: «راهاندازي دفتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها براي تعامل بيشتر بين دانشگاه و نيروهاي مسلح است؛ يعني ارتباط بهتر بين وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با نيروهاي مسلح. به عنوان مثال ما در مجلس طرحي تحت عنوان پدافند غيرعامل داريم؛ يک رکن پدافند غيرعامل دانشگاهها هستند.»او به اظهارات خود اينطور ادامه داده: «شايد لازم باشد تدابيري انديشيده شود تا اگر مثلا مشکل آلودگي آب، يا بيوتروريسم يا آلودگي ميکروبي پيش آمد که به وزارت بهداشت ربط داشت، اقدام لازم را بتوان انجام داد يا بحثهاي فني مهندسي پدافند غيرعامل در يک بيمارستان نياز به تدابيري دارد که مثلا در يک حادثه سيل، راهش مسدود نشود. اين مثالها همه نمونههايي است که نشانگر ارتباط و تعامل بين دانشگاه و نيروهاي مسلح است و در طرح پدافند غيرعامل مجلس که توضيح دادم، اين نکته اتفاقا وجود دارد که دانشگاهها حتما بايد يکي از اعضاي پدافند غيرعامل باشند.»
ما حافظ امنيت بچههاي مردم هستيم!
به هر صورت و با وجود اظهارات مقامات در خصوص استقرار نيروهاي مسلح در دانشگاهها، حاشيههاي زيادي پيرامون اين مساله مطرح شده و خود آقاي ويس کرمي هم اين حواشي را شنيده و به همين دليل است که راجع به اين حواشي هم اينطور نظر ميدهد: «در مورد حواشي ايجاد شده بعد از انتشار خبر راهاندازي دفتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها توسط وزير علوم، نيروهاي مسلح حافظ امنيت کشور و بچههاي همين مردم هستند. نيروهاي مسلح ما مردمي و از دل مردم ما هستند و اينکه کسي بخواهد، بين نيروهاي مسلح و مردم جدايي بيندازد، نقشه دشمن است.»عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس درباره اينکه در بحث راهاندازي دفاتر نيروهاي مسلح در دانشگاهها آيا از روساي دانشگاهها نظرخواهي شده است يا خير، گفته: «همه اين برنامهها با تعامل انجام ميشود و حتما در وزارتخانه جلساتي مرتبط برگزار ميشود. بحث بودجه نيروهاي مسلح به مجلس ميآيد و در کميسيونهايي که مرتبط است در موردش تصميم گيري ميشود پس تعاملات هميشه و در اين موضوع نيز وجود دارد. منتها وقتي چنين اخباري اعلام ميشود، برخي براي اينکه سوژه خبري بسازند، اين موضوعات را بزرگنمايي ميکنند.»او بار ديگر از همه شمول بودن حضور نيروهاي مسلح در سطح کشور خبر داده، بر اينکه نيروهاي مسلح جزئي از اين کشور است تاکيد کرده و گفته: «نيروهاي مسلح جزئي از اين کشور هستند و چون جزئي از کشور هستند، طبيعتا با همه بخشهاي کشور تعاملاتي دارند. به عنوان نمونه ارتش در جاهاي مختلف پادگانهايي دارد و طبق قانون مجلس، اين پادگانها را بيرون شهرها ميبرد و بعد از خروج پادگانها از شهر، براي اين زمينهاي شهري بايد تعاملي کنند و تغيير کاربري داده و به شهر واگذار شود و اين موضوعات همه موضوعاتي حقوقي است و در اين زمينهها مجلس تعاملاتي زيادي با ارتش دارد تا زمينهايش به شهرداري واگذار و تبديل به فضاي مسکوني و… شود. حالا مقداري از اين تعامل هم با دانشگاههاست، با شهرداري و استانداري و… همه اين دستگاهها با هم تعاملات حقوقي دارند و يکي از اين تعاملها، تعامل نيروهاي مسلح با دانشگاه است.» اما با تمام دفاعياتي که اين نماينده مجلس از حضور نيروهاي مسلح در دانشگاهها انجام داده، باز هم گفته که «اعلام اين خبر در شرايط فعلي کشور به نظرم خيلي خوش سليقگي نبود. نيروهاي مسلح تعاملشان تقابلي نيست و حافظ امنيت هستند. در همين اغتشاشات بسياري از نيروهاي مسلح ما زخمي شدند، اما دست به سلاح نبردند و فقط اغتشاشگران اصلي را شناسايي و دستگير کردند.»
سایر اخبار این روزنامه
وعدههای بیفرجام مسکن ملی
پاسخ قانع کنندهای به مطالبات زنان داده نشده است
دولتها در فقدان نظارت مجلس، دچار انحراف خواهند شد
دولت از هر روش مسالمتآمیزی برای انتقال اعتراض استقبال میکند
این رفتار متداول پلیس است
نمیشود تكليف دینی را با زور به جامعه تحمیل کنیم
چرا این زمان برای ایجاد دفتر نیروهای مسلح انتخاب شد؟
از احیای برجام تا اعمال اسنپبک
دولت باید نظر مجلس را جلب کند
سخنی با خوانندگان
تاکيد بر تسريع بازنگري سياستهاي کلي اقتصادي در مجمع تشخيص
رئیس جمهور: سریع تر کمبود برخی اقلام دارویی رفع شود
توسعه فضای تعامل دولت و دانشگاه را دنبال میکنیم
حوزه کاری روحانیت در استانداریها باید روشن شود
پیامد فرسایشی شدن مذاکرات
سياست رو به گسترش ايران در قفقاز جنوبي