سرماخوردگی به جای کرونا «پاندمی» شد

بنا بر اعلام وزارت بهداشت، طی شبانه‌ روز منتهی به روز گذشته ۵۳۵ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند و متأسفانه ۴ نفر نیز به علت ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند و ۶۴ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۵۶ هزار و ۶۳۲ نفر رسید و مجموع جان‌باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۵۴۸ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۷ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۶۶۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. ۱۴۸ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. همچنین تاکنون ۶۵ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۳۶۹ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۱۷ هزار و ۷۵۴ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۳۰۹ هزار و ۱۴۸ نفر، دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند.
مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۴ میلیون و ۹۴۰ هزار و ۲۷۱ دوز رسید. در حال حاضر ۴ شهرستان در وضعیت قرمز، ۲۶ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۸۸ شهرستان در وضعیت زرد و ۲۳۰ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. در حالی که همچنان کرونا از جهان رخت نبسته است، این روزها در کشورمان شیوع آنفلوانزا بعد از دو سال سیستم درمانی را درگیر خود کرده است و افراد زیادی دچار سردرگمی علائم خود و تطبیق آن با سرماخوردگی، آنفلوانزا و کرونا هستند. دکتر سید احمد طباطبایی عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اینکه واریانت‌های جدیدی از کووید۱۹ در جهان شناسایی شده است، به ایسنا گفته است: البته این واریانت‌ها جدی نیستند و اگر هم به فرض فردی در ایران یا خارج از ایران به این واریانت‌ها مبتلا شود، بیماری خفیفی خواهد داشت؛ اما به طور کلی موضوع تغییر ژنتیکی درباره این ویروس مطرح است و رخ می‌دهد؛ اما خوشبختانه همان‌طور که آمار هم گواهی می‌دهد میزان بروز بیماری شدید در کرونا کاهش یافته و به حداقل رسیده است. 
او درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه با شناسایی زیرسویه‌های جدید کووید ۱۹ در برخی کشورها، کرونا به سمت
 SARS COVID تیپ یک یا سه می‌رود، توضیح داد: این صحبت به آن معنا است که شاید سویه‌های جدیدی که در جهان شناسایی می‌شود، بتوانند اپیدمی‌ها یا پاندمی‌هایی شبیه کرونا ایجاد کنند و این هم می‌تواند یک هشدار باشد که کسی فکر نکند که کرونا تمام شده است. این موضوع شاید بتواند مطرح‌کننده احتمال بروز موج هشتم کرونا باشد؛ هرچند که امیدواریم این اتفاق با گسترش واکسیناسیون و افزایش رعایت پروتکل‌ها رخ ندهد. البته موضوع روند جهانی بیماری هم مطرح است. وی افزود: در حال حاضر ویروس سرماخوردگی در جهان در حال گسترش است که می‌تواند علائمی مشابه کرونا داشته باشد. همچنین گروهی از انتروویروس‌ها (ویروسی که اواخر تابستان و اوایل پاییز شیوع می‌یابد) که همزمان علائم گوارشی و تنفسی دارند نیز می‌تواند مواردی از بیماری ایجاد کند که مشابه کرونا باشد.


وی تأکید کرد: لازم است فرد مبتلا به بیماری به مدت پنج روز قرنطینه باشد و تا زمانی که علائم بیماری تنفسی به طور کامل بهبود نیافته است در محل کار یا کلاس درس حاضر نشود. دبیر بورد ریه اطفال کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به شیوع بیماری آنفلوانزا در فصول سرد سال، توضیح داد: علائم هر دو بیماری شبیه به هم است و به هیچ وجه از نظر علائم بالینی نمی‌توان کرونا و آنفلوانزا را افتراق داد؛ اما در آنفلوانزایی که پیش از شیوع کرونا هم رایج بود شروع ناگهانی، ایجاد تب و لرز ناگهانی و بروز علائم گوارشی رایج بود و گروهی که واکسن آنفلوانزا تزریق نکرده بودند، احتمال ابتلای بالاتری داشتند. آنفلوانزا و کرونای فعلی هم علائم تقریباً مشابه یکدیگر دارند و برای تشخیص افتراقی باید آزمایش انجام شود.
طباطبایی با اشاره به استفاده بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها، تأکید کرد: این دسته از داروها اصلاً در بیماری‌های ویروسی آنفلوانزا، کرونا، سرماخوردگی و انتروویروس‌ها ضرورت ندارد و متأسفانه برخی با خوددرمانی از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده می‌کنند؛ در حالیکه توصیه اکید پزشکان و مجامع علمی خودداری از استفاده خودسرانه داروها بویژه آنتی‌بیوتیک است. از سوی دیگر تزریق سرم و تزریق ویتامین‌ها در داخل آن اصلاً برای همه افراد ضرورت ندارد و تنها شاید سبب ایجاد آرامش روحی روانی برای بیمار شود؛ درحالی که لازم است دوره بیماری طی شود تا بیمار بهبود یابد. بجز درمان علامتی تب، بدن درد و جبران کم آبی بدن، درمان دیگری برای این مشکل توصیه نمی‌شود.