استیضاح وزیرصمت با چه منطقی؟

آرمان امروز- مجتبي کاوه: سه شنبه 10 آبان سيدرضا فاطمي امين وزير صنعت، معدن و تجارت راهي بهارستان مي‌شود تا در پيشگاه نمايندگان مردم بايستد و پاسخگوي استيضاح کنندگان خود باشد. وزير صمت بر اين باور است که عملکرد او در مدت تصدي اين مسئوليت قابل دفاع بوده و اين استيضاح فرصت لازم را براي نشان دادن نقاط مثبت کارنامه‌اش فراهم مي‌کند. اگر داشته‌ها و عملکرد فاطمي امين را با انتقاداتي که مبناي استيضاح او قرار گرفته مقايسه کنيم به اين نتيجه مي‌رسيم که دست فاطمي امين در برابر استيضاح کنندگان پر است و استيضاح او منطق اقتصادي ندارد.
 اهالي کسب وکار و فعالان شناخته شده اقتصادي و برخي نمايندگان مجلس نيز ضمن اين که از نابساماني هاي اقتصاد و آشفتگي بازارهاي کشور انتقادات فراواني دارند، معتقدند فاطمي امين وارث اين نابساماني ها است نه علت آنها. ضمنا او تلاش هاي قابل توجهي در جهت حل مشکلات بخش هاي صنعت و معدن و تجارت انجام داده که مي توان نتايج آن را در ماه ها و سال هاي آينده مشاهده کرد. اين نکته را نبايد از نظر دور داشت که فاطمي امين در مقطعي تصدي وزارت صمت – وزارتخانه اي با گسترده ترين وظايف در بخش هاي پرچالش اقتصاد کشور –  را به عهده گرفته که تحريم و کسري بودجه و مشکلات ساختاري اقتصاد ايران اجراي اصلاحات و برنامه هاي جديد را بيش ازهر زمان ديگري با کندي مواجه مي کند. 
تحول آفريني فاطمي امين در صنعت خودرو
استيضاح فاطمي امين در حالي مطرح شده که با نگاهي کوتاه و گذرا در بخش‌هاي مختلف مي‌توان به اين باور رسيد که وي در همين مدت کوتاه در حوزه‌هايي ازجمله خودرو عملکرد قابل دفاعي از خود بر جاي گذاشته است. به عنوان مثال يکي از محورها در استيضاح پيش روي در ارتباط با بازار خودرو بوده و اين در حالي است که در طول يک سال گذشته و از زماني که فاطمي امين سکان هدايت وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت را در دست گرفته توليد خودروي کامل 2 تا سه برابر شده و خودروهاي ناقص نيز از 170 هزار به صفر رسيده است.
از سوي ديگر فعال‌سازي ظرفيت توليد خودروسازي‌ها به منظور افزايش توليد و عرضه خودرو، تامين قطعات موردنياز براي حل مشکل خودروهاي ناقص رسوب شده در کف پارکينگ‌ها، رفع ممنوعيت واردات خودروهاي خارجي و آغاز فرآيند واردات و حذف قيمت‌گذاري دستوري و برچيدن قرعه‌کشي در اکثر قريب به اتفاق خودروها، تنها گوشه‌اي از اقدامات وزارت صمت دولت سيزدهم براي بهبود سريع وضعيت بازار خودرو طي يک سال اخير بوده است.


تلاش براي تعيين تکليف هزاران واحد معدني
تعيين تکليف پنج هزار واحد معدني اقدام مهمي که فاطمي امين به دنبال محقق کردن است. در ساير حوزه نيز ازجمله معادن نيز شاهد اين هستيم که وزارت صمت تعيين تکليف پنج هزار واحد معدني را در برنامه‌هاي خود قرار داده اقدام مهمي که خود نمايندگان در مجلس شوراي اسلامي بر آن اذعان کرده و اجراي آن موجب خواهد شد بخشي از نياز ارزي کشور از طريق صادرات مواد معدني تامين شود.
  نمايندگاني ازجمله شهباز حسن‌پور نايب رييس کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي بر اين مهم صحه گذاشته و در اين رابطه پيش از اين عنوان کرده بود که اين روزها همچنين اقداماتي مثبت از سوي وزير صمت و مجموعه معاونان اين وزارتخانه آغاز شده و بعد از مدت‌ها معادن راکد و بلاتکليف تعيين تکليف مي‌شوند.
بازگشت دو هزار کارخانه راکد به چرخه توليد
احياي واحدهاي توليدي و صنعتي راکد که از گذشتگان به ارث مانده بود را از ديگر اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت در طول يک سال گذشته مي‌توان بيان کرد. به گفته علي رسوليان مديرعامل سازمان صنايع کوچک و شهرک‌هاي صنعتي ايران به همت دولت سيزدهم بيش از 2 هزار کارخانه و واحد توليدي و صنعتي تعطيل يا نيمه تعطيل در يک‌ سال گذشته احيا شده است.
همچنين وزير صنعت، معدن و تجارت تفاهم‌نامه‌اي را با رييس کل بانک مرکزي و وزير امور اقتصادي و دارايي امضا کردند که بر اساس آن 50 هزار ميليارد تومان براي احياي واحدهاي راکد همچنين بازسازي و نوسازي آنها تامين شده است.
از سوي ديگر زيرساخت‌هاي شهرک‌ها و نواحي صنعتي اعم از آب، برق و گاز و زمين طي يک سال گذشته نسبت به قبل 2 برابر شده است.
دفاع فعالان بخش صنعت از عملکرد وزير
محمد مقدم يکي از توليدکنندگان و صادرکنندگان نمونه نساجي قم با اشاره به عملکرد مثبت سيد رضا فاطمي امين وزير صنعت، معدن و تجارت در رفع موانع توسعه صادرات گفت: در دوره وزارت فاطمي امين، روند توسعه صادرات صنعت نساجي، با سرعت و شتاب بيشتري نسبت به دوره‌هاي قبل، پيش مي‌رود.
وي همچنين تاکيد کرد: در حال حاضر در بحث صادرات نساجي با مشکل خاصي مواجه نيستيم.اين فعال اقتصادي با اشاره به اينکه معضل بالا بودن تعرفه کد کالا سال‌ها وجود داشته است گفت: در دولت سيزدهم و دوره وزارت فاطمي امين در اين زمينه شفاف سازي صورت گرفته است.
محمدعلي ذکريايي کوچکسرايي رييس هيات مديره انجمن قطعه سازان استان مازندران استيضاح وزير صمت را در شرايط کنوني به هيچ عنوان به صلاح کشور ندانست و آن را کاري اشتباهي عنوان کرد.
وي با اشاره به استيضاح وزير صمت در روزهاي آينده گفت: فاطمي امين اقداماتي به خصوص در حوزه خودرو انجام داده حال بايد به وي اجازه داده شود که مابقي کارهايش را نيز انجام بدهد سوال ما اين است که چرا چوب لاي چرخ گذاشته مي‌شود.
 سيد علي موسوي خورشيدي توليدکننده و فعال اقتصادي نيز درباره عملکرد فاطمي امين در حوزه فولاد مي‌گويد: عملکرد وزير صنعت، معدن و تجارت در حوزه فولاد شاهکار بوده و از مهم‌ترين نقاط مثبت وي مي‌باشد.
وي اضافه کرد: در طول يک سال گذشته شاهد کاهش 25 درصدي قيمت فولاد در کشور بوديم که رسيدن به چنين نقطه مثبتي به دليل مديريت و عملکرد خوب فاطمي امين بوده است.
وي با بيان اينکه در اين مدت شاهد افزايش قيمت فولاد نبوديم اظهار داشت: عملکرد وزير صمت در اين بخش موجب شد تا علاوه بر کاهش قيمت از تورم افسارگسيخته نيز جلوگيري شود.
رييس خانه صنعت و معدن استان مازندران نيز با بيان اينکه استيضاح وزير صمت در شرايط کنوني به هيچ وجه به صلاح نيست گفت: فاطمي امين براي حل مشکلات در بخش توليد و صنعت، برنامه دارد و به دنبال حل اين مشکلات به صورت ساختاري است.
سيد مجتبي رضوي افزود: بنده با اين استيضاح با توجه به وضعيت کنوني کشور از نظر اقتصادي مختلف بوده اين در حالي است که وزارتخانه‌اي که با تمام مسائل اقتصادي کشور درگير مي‌باشد را به يک متخصص دادند پس بايد به وي اجازه کار کردن داده شود.
فرحمند پورعلي رييس خانه صنعت و معدن استان گيلان نيز با اشاره به استيضاح وزير صمت گفت: استيضاح وزير صمت که آشنايي خوبي با اين وزارتخانه دارد کار درستي نيست و به نفع بخش صنعت و توليد نخواهد بود.
وي اضافه کرد: تجربه ثابت کرده استيضاح و اينکه فرد ديگري بر سرکار بيايد سبب اتلاف وقت و آسيب به اين بخش مي‌شود.
تغيير ساختار وزارت صمت
آرمان خالقي قائم مقام دبيرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ايران يکي ديگر از کارشناسان و سخن گويان بخش صنعت کشور است که درباره عملکرد وزير صمت اظهارات قابل تاملي دارد. به گفته وي اقدام بزرگ فاطمي‌امين که ديده نشد و در حق وي اجحاف شده، تدوين چارت سازماني وزارت صمت 10 سال پس از ادغام دو وزارتخانه بود که در همه اين سال‌ها مغفول مانده بود. در اين 10 سال شاهد «اتصال» دو وزارتخانه و نه «ادغام» بوديم و تشکيلات دو وزارتخانه صنايع و معادن و بازرگاني فقط به هم چسبيده بود.
وي بيان‌داشت: فاطمي‌امين آنچه براي ادغام دو وزارتخانه نوشته شده بود را پس از 10 سال اجرايي کرد که اقدام بزرگي بود و در راستاي اجرايي کردن آن معاونت‌ها و اداره‌هاي کل جديد را شکل داد.
قائم مقام دبيرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ايران به موضوع خودرو به عنوان يکي از محورهاي مدنظر استيضاح‌کنندگان اشاره کرد و به طرح اين پرسش پرداخت که آيا وزارت صمت با توجه به سياست‌هاي کلان اقتصادي و تداوم تحريم‌ها امکان کافي براي توليد خودرو داشته و انجام نداده است؟ يا ارز کافي در اختيار داشته که واردات خودرو به کشور صورت نگرفته است؟
وي يادآوري‌کرد: سياست‌هاي کلان ارزي کشور در اختيار وزارت صمت نيست، بلکه توسط وزارت اقتصاد، بانک مرکزي و معاونت اول رييس‌جمهوري درخصوص آن تصميم‌گيري مي‌شود و انتقاد از وزير صمت تحت اين شرايط به معناي پاک کردن صورت مساله است.
خالقي با تاکيد بر لزوم پرهيز نمايندگان از اقدام احساسي، تصريح‌کرد:‌ چرا مي‌خواهيم به‌خاطر سياست‌هايي که در حوزه‌اي ديگر اتفاق افتاده و وزارت صمت اختياري براي آن نداشته است، وزير اين مجموعه را تنبيه کنيم؟
استيضاح نقطه مقابل ثبات
وي گفت: درخصوص وزارت صمت چند نکته مطرح شده که مهمترين آن مطرح شدن بحث تفکيک صنعت و معدن از بازرگاني است؛ اين موضوع را مخاطره‌اي براي بخش توليدي مي‌بينيم و موجب نگراني فعالان اقتصادي و صنعتي است.
قائم مقام دبيرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ايران ابراز اميدواري کرد: مجلس از اين موضوع عدول کرده و بگذرد، زيرا موضوع ادغام دو وزارتخانه در سال‌هاي گذشته به‌منظور متمرکز شدن مسووليت‌هاي توليد و تجارت در يک وزارتخانه و مقابله با سياست‌هاي ضدتوليدي ناشي از واردات به کشور بود که توسط وزارت بازرگاني دنبال مي‌شد و فضاي متناقضي را به وجود آورده بود.
وي تاکيد کرد: براي قضاوت عملکرد فاطمي‌امين آن‌هم با ساختار جديدي که در اين وزارتخانه پايه‌ريزي شده، بسيار زود است.
خالقي ادامه‌داد:‌ با توجه به فضاي کنوني اقتصادي کشور، تورم موجود و تداوم فشار تحريم‌ها، همچنين حاشيه‌هايي که در يک ماه اخير در فضاي اجتماعي کشور رخ داده، نمايندگان مجلس با استيضاح وزير صمت در حال تحميل هزينه‌هاي جديدي به جامعه و اقتصاد کشور هستند و با روي کار آمدن وزير جديد نيز شاهد ابهام در فضاي صنعت، معدن و تجارت کشور خواهيم بود.
وي اظهار داشت: استيضاح حق نمايندگان مجلس است و ما نيز به عنوان شهروند انتظار داريم که وزرا و مسوولان کشور بابت عملکردشان جواب پس بدهند، اما بحث آنجاست وقتي مي‌خواهيم ايرادي را مطرح کنيم بايد اولويت‌هاي اقتصادي و اجتماعي را نيز مد نظر داشته باشيم.
قائم مقام دبيرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ايران تاکيد کرد: در اين شرايط به ثبات در تصميم‌گيري‌ها و سياست‌هاي اقتصادي نيازمنديم و معتقدم اکنون زمان مناسبي براي استيضاح نيست.
 نماينده مردم رفسنجان و انار در مجلس شوراي اسلامي نيز با بيان اينکه استيضاح وزير صمت در شرايط کنوني به نفع کشور نيست گفت: قوه مجريه در خط مقدم جنگ اقتصادي قرار گرفته است و مجلس نبايد پشت آن را خالي کند.
 حسين جلالي افزود:مجلس بايد از دولت حمايت کرده و با همراهي و همکاري قوه مجريه در راستاي حل مشکلات مردم گام بردارد.
عضو فراکسيون روحانيت مجلس شوراي اسلامي سيدرضا فاطمي امين را مديري قدرتمند در حوزه صنعت، معدن و تجارت و از وزراي موفق کابينه خواند و اظهار داشت: مجلس شوراي اسلامي نبايد با توجه به شرايط خاص کشور اقدام به استيضاح وزير صنعت، معدن و تجارت کند؛ مجلس بايد با دولت تعامل داشته باشد نه تقابل.
نماينده مردم رفسنجان و انار در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد:  تلاش مي کنيم که امضاکنندگان استيضاح را منصرف کنيم، بايد تلاش کنيم حتي اگر استيضاح صورت گرفت، فاطمي‌امين مجددا بتواند راي اعتماد نمايندگان مجلس را کسب کند.
وي افزود: استيضاح در شرايط اقتصادي کنوني به صلاح کشور نيست، در شرايط مهم منطقه اي و بين المللي که نقشه جهان در حال تغيير است نبايد وزارت صمت معطل بماند.استيضاح وزرا موجب مي شود که سه تا چهار ماه يک وزارتخانه بدون وزير اداره شود، برخي افراد نيز از فضاي ايجاد شده سوء استفاده مي کنند و اين اشتباه بزرگي است.