جزئیات بهبود درآمدهای مالیاتی

درحالی که قانون بودجه 1401 تا پایان سال‌جاری وصول 454 هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی را تکلیف کرده، عملکرد 6 ماهه نخست سال‌جاری نشان می‌دهد بیش از 50 درصد از این رقم یعنی حدود 231 هزار میلیارد تومان محقق شده است. تازه‌ترین آمار ارائه شده نیز از رسیدن درآمدهای مالیاتی به 271 هزار میلیارد تومان تا پایان هفت‌ماهه نخست امسال حکایت دارد.
وصول 92 هزار میلیارد تومان مالیات بیشتر نسبت به پارسال
مقایسه عملکرد وصول مالیات در 6 ماهه نخست امسال با مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد مجموع درآمدهای وصول شده در نیمه اول امسال بیش از 92 هزار میلیارد تومان بیشتر از سال قبل بوده است. در شرایطی که در نیمه امسال درآمدهای مالیاتی نزدیک به 231 هزار میلیارد تومان رسیده، این رقم درمدت مشابه پارسال 138 هزار و 519 میلیارد تومان بوده است.
همچنین درحالی که در نیمه امسال 148 هزار و 400 میلیارد تومان مالیات مستقیم دریافت شده، این رقم درمدت مشابه سال قبل 86.9 هزار میلیارد تومان بوده که بدین ترتیب وصول این بخش از مالیات‌ها درسال‌جاری بیش از 70 درصد رشد داشته است. همچنین در 6 ماهه نخست سال گذشته مالیات کالا و خدمات به 51.5 هزار میلیارد تومان رسید، اما در سال‌جاری این رقم به 82 هزار میلیارد تومان افزایش یافته که به معنای رشد نزدیک به 60 درصدی آن است.


جزئیات مالیات‌ها در 6 ماهه امسال
همان‌گونه که اشاره شد، درسال‌جاری از مجموع نزدیک به 231 هزار میلیارد تومان وصول مالیاتی 148.4 هزار میلیارد تومان مالیات‌های مستقیم و 82 هزار میلیارد تومان مالیات بر کالا و خدمات بوده است.
سهم منابع وصولی از مالیات‌‌های مستقیم
در 6 ماهه نخست امسال از بیش از 148 هزار و 400 میلیارد تومان مالیات وصول شده مستقیم، 99.4 هزار میلیارد تومان به مالیات اشخاص حقوقی اختصاص دارد. همچنین 40.5 هزار میلیارد تومان نیز ازمحل مالیات بر درآمد و 8 هزار و 465 میلیارد تومان هم ازمحل مالیات بر ثروت تأمین شده است.
سهم اشخاص حقوقی نزدیک به 100 هزار میلیارد تومان
میزان مالیات اشخاص حقوقی از ابتدای سال‌جاری تا پایان شهریورماه حدود ۹۹ هزار و ۴۸۶ میلیارد و ۸۵۶ میلیون تومان بوده که 84 درصد آن از طریق اشخاص حقوقی غیردولتی یعنی همان شرکت‌های خصوصی تأمین شده است. براساس جزئیات اعلام شده، مالیات کل اشخاص حقوقی شامل علی‌الحساب اشخاص حقوقی دولتی به میزان 8 هزار و 173 میلیارد تومان، عملکرد شرکت‌های دولتی به میزان 7 هزار و 408 میلیارد تومان، نهادها و بنیادهای انقلاب اسلامی به میزان ۸۹ میلیارد و ۹۳۹ میلیون تومان، اشخاص حقوقی غیردولتی به میزان ۸۳ هزار و ۵۲۳ میلیارد تومان، مالیات شرکت‌ها و مؤسسات وابسته به آستان قدس رضوی به میزان۷۴ میلیارد و ۲۵۷ میلیون تومان و مالیات موضوع ماده (۷۸) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ماده (۲) به میزان ۲۱۸ میلیارد و ۶۵ میلیون تومان می‌شود.
40.5 هزار میلیارد تومان مالیات بر درآمد
میزان درآمد حاصل از مالیات بر درآمدها در بازه زمانی مذکور ۴۰ هزار و ۵۳۸ میلیارد و ۸۳۱ میلیون تومان بوده است که بیشترین سهم آن به مالیات مشاغل به  میزان ۱۴ هزار و ۷۵۲ میلیارد و ۷۷۳ میلیون تومان اختصاص دارد. در رتبه بعدی نیز مالیات حقوق کارکنان بخش خصوصی با 13.4 هزار میلیارد تومان قرار دارد. بدین ترتیب دراین بخش هم بخش خصوصی سهم غالب را درتأمین مالیات‌ها برعهده دارد.
بر اساس این گزارش، منابع حاصل از «حقوق کارکنان بخش عمومی» 9 هزار و 494 میلیارد تومان بوده است. همچنین مستغلات با 2 هزار و 411 میلیارد تومان، متفرقه درآمد با ۴۱۵ میلیارد و ۲۶۷ میلیون تومان و درآمد حاصل از رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی مراکز درمانی مربوط به عملکرد سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ با 19 میلیارد و 412 میلیون تومان است و سایرمنابع وصولی، مالیات بر درآمد بوده است.
8400 میلیارد تومان مالیات بر ثروت
بر پایه این گزارش، درآمد مالیاتی از محل مالیات بر ثروت 8 هزار و 465 میلیارد و ۳۹۹ میلیون تومان بوده که در این میان میزان مالیات ارث حدود ۹۰۲ میلیارد و ۴۹۴ میلیون تومان، مالیات اتفاقی ۲۹ میلیارد و ۸۲۹ میلیون تومان، مالیات نقل و انتقال سرقفلی هزار و 89 میلیارد تومان، مالیات نقل‌وانتقال سهام 2 هزار و 970 میلیارد تومان، مالیات نقل‌وانتقالات املاک 2 هزار و 195 میلیارد تومان و مالیات حق تمبر و اوراق بهادار ۹۸۳ میلیارد و ۷۶۲ میلیون تومان است. همچنین میزان وصول مالیات از پایه‌های جدید مالیاتی نیز نشان می‌دهد در 6 ماهه نخست امسال، مالیات بر واحدهای مسکونی گرانقیمت (با احتساب عرصه و عیان) ۱۲ میلیارد و ۷۷۵ میلیون تومان، مالیات بر انواع خودروهای سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی و شخصی گرانقیمت ۲۸۱ میلیارد و ۴۸۴ میلیون تومان و درآمد حاصل از مالیات بر واحدهای مسکونی خالی از سکنه هم تنها ۴۸۵ میلیون تومان بوده است.
بر اساس این گزارش، سایرمنابع وصولی تأمین‌کننده ۱۴۸ هزار و ۴۹۱ میلیارد تومان مالیات‌های مستقیم شامل مالیات بر فروش فرآورده‌های نفتی؛ مالیات به بنزین ۲۰ درصد قیمت مصوب فروش با هزار و 912 میلیارد تومان، دو درصد مالیات سایر کالاها (معوق) ۳۱ میلیارد و ۱۳۰ میلیون تومان، عوارض خروج مسافر از مرزهای کشور هزار و 85 میلیارد تومان، مالیات بر فروش سیگار ۵۱۰ میلیارد و ۹۵۷ میلیون تومان، مالیات بر نقل‌وانتقال اتومبیل 3 هزار و 159 میلیارد تومان، شماره‌گذاری خودرو 3 هزار و 160 میلیارد تومان و مالیات بر ارزش افزوده ۵۸ هزار و ۱۶۶ میلیارد تومان می‌شود.
بدین ترتیب مجموع مالیات بر کالاها و خدمات با ۸۲ هزار و ۲۸ میلیارد تومان و 148.4 هزار میلیارد تومان مالیات‌های مستقیم به ۲۳۰ هزار و ۵۱۹ میلیارد و ۵۸۷ میلیون تومان می‌رسد.