« گزارش « ابتکار» از تاثیر حمایت‌های دولت بر بازار سرمایه دیوار سرخ بورس با بسته حمایتی سبز می شود؟

شاخص کل و شاخص هم‌وزن بورس دیروز رفتاری عکس داشتند و با رشد شاخص کل، شاخص هم‌وزن روند نزولی به خود گرفت.
شاخص کل بورس روز شنبه با افزایش سه هزار و ۵۵۹ واحدی به سطح یک میلیون و ۲۴۴ هزار واحدی رسید. همچنین شاخص هم‌وزن رفتاری عکس با شاخص داشت و با کاهش سه هزار و ۲۱۸ واحدی در تراز ۳۵۸ واحدی ایستاد.
بیشترین اثر مثبت بر دماسنج بازار سهام در روز جاری به نام نمادهای معاملاتی شرکت‌های پالایش نفت بندرعباس، ملی صنایع مس ایران و فولاد مبارکه اصفهان شد و در مقابل شرکت‌های گروه مپنا، نفت بهران و سرمایه‌گذاری بهمن با افت خود مانع افزایش بیشتر نماگر بازار سهام شدند.بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 2میلیارد و 846میلیون ورقه به‌ارزش 10هزار و 585میلیارد تومان در 153هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 69واحد افت کرد و در ارتفاع 17هزار و 140واحد قرار گرفت.در این بازار هم امروز بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی سنگ آهن گهر زمین، صنعتی مینو و بهمن دیزل شد و در مقابل شرکت‌های پلیمر آریا ساسول، پالایش نفت شیراز و فرابورس ایران بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.
جزئیات بسته ۱۰ بندی حمایت از بازار سرمایه


در همین حال پس از اتفاقات رخ داده در روز چهارشنبه ، 4 آبان در تالارهای بورس تهران و اصفهان و تبریز بالاخره دیروز در بسته ۱۰بندی حمایت فوری از بازار سرمایه مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکت‌های تولیدی بزرگ کشور تصویب و ابلاغ شد. به گزارش ایسنا به نقل از سازمان بورس، بسته جامع حمایتی بازار سرمایه که در هفته گذشته طراحی و در جلسات رده عالی مقامات اقتصادی کشور مطرح شده بود، از امروز اجرایی می‌شود.
این بسته شامل:
۱. بیمه کردن سهام حاضر در پورتفوی اشخاص حقیقی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان برای هر نفر (که حدود ۹۶ درصد از تعداد کدهای حقیقی فعال حاضر در بازار را تشکیل می‌دهند) از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و خرید توسط سرمایه گذاران صورت می‌گیرد.
سر رسید اعمال این اوراق یک ساله بوده و مبلغ تعهد خرید ۲۰ درصد بالاتر از ارزش ترکیب سبد افراد در آخرین روز معاملاتی چهار شنبه، ۴ آبان ۱۴۰۱ است و بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام می‌کند اعمال و اجرایی خواهد شد.
۲. انتشار اوراق اختیار تبعی فروش بر روی سهام موجود در صندوق های درآمد ثابت تا سقف ۴۰۰ هزار میلیارد ریال با تضمین اصل ارزش سبد سهام در ابتدای دوره بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام می‌کند.
(منابع لازم برای ایفای تعهدات در سررسید اوراق مذکور، از محل بودجه سال ۱۴۰۲ تامین می گردد.)
۳. تزریق منابع جدید توسط صندوق‌های حاکمیتی برای خرید سهام در بازار سرمایه و به مرور افزایش مبلغ مذکور.
۴. واریز منابع مندرج در ردیف بودجه سال ۱۴۰۱ به صندوق تثبیت از روز شنبه جمعاً به مبلغ حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال.
۵. هماهنگی، نظارت و پایش مستقیم و مستمر فعالیت اشخاص حقوقی بازار سرمایه شامل شرکت‌ها و نهادهای مالی شبه دولتی، صندوق های بازنشستگی و نهادهای نظامی و حمایت این نهادها از سهام ناشران تحت مدیریت خود و توقف فروش تا زمان ثبات در بازار، و انجام اقدامات حمایتی از جمله خرید سهام و انتشار اوراق تبعی حمایتی.
۶. همکاری مشترک بانک مرکزی و وزارت اقتصاد جهت مدیریت نرخ سود و همچنین با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس نیز موارد ذیل اجرایی خواهد شد.
۷. افزایش سپرده گذاری مستقیم سازمان بورس نزد صندوق تثبیت.
۸. محدود کردن بخش فروش بازارگردان ها تا اطلاع ثانوی.
۹. توقف پذیره نویسی اوراق بهادار و عرضه های اولیه تا زمان بازگشت ثبات به بازار سرمایه.
۱۰. بازگشت زمان جلسه معاملاتی در فرابورس به روال سابق از ساعت ۱۳ به ۱۲ و ۳۰ دقیقه.
این بسته در حالی ابلاغ می شود که ریزش بورس از تابستان سال ۱۳۹۹ آغاز شد و هنوز ادامه دارد، این ریزش علت‌های مختلف دارد اما مهمترین معضل بازار در وضعیت کنونی نبود اعتماد است و به گزارش تجارت نیوز ، بیش از دوسال است که بورس تهران روند نزولی دارد و نمی‌تواند از این روند خارج شود. در این ۲۵ ماه تنها نقدینگی از بازار خارج شده و پولی وارد بازار سهام نشده است. این عدم ورود پول و به دنبال آن ریزش بازار دلایل مختلفی دارد اما مهمترین علت آن نبود نقدینگی است.
اگر وضعیت بازار سرمایه را در نظر بگیریم هر روز در حدود یک الی دو میلیارد تومان گردش پول در بورس وجود دارد که با توجه به ماهیت و ابعاد بازار سهام این مبلغ بسیار کم است. میانگین ارزش معاملات هفته در بهترین حالت خود به حدود ۱۰ هزار میلیارد  تومان می‌رسد و خروج نقدینگی نیز هر روز بیشتر از دیروز می‌‍شود.
بازار سرمایه در تله وعده های ناتمام
علت این نبود پول به کاهش اعتماد سهامداران باز می‌گردد. در ۲۵ ماه اخیر مسولان دولتی و بورسی وعده‌های بسیار زیادی درخصوص بورس داده‌اند که تا به امروز نیمی از آنها عملی نشده و در برخی از موارد حتی مصوبه‌های ضد بازار سرمایه نیز اجرایی شده است. عدم تحقق وعده باعث می‎‌شود که سهامداران دیگر نسبت به بورس اعتماد نداشته باشند و به نوعی عملکرد مسولان دولتی عامل اعتمادزایی از بورس است.
روزبه شریعتی، کارشناس بازار در گفتگوی اخیر خود درخصوص وعده‌های دولت سیزدهم درمورد اصلاح وضعیت بازار سرمایه، گفت: وضعیت کنونی این بازار معلول برخی اتفاق‌هایی است که داخل کشور رخ می‌دهد. اتفاق‌هایی مانند تصمیم گیری‌های اقتصادی، سیاست‌های پولی، بی‌ثباتی در رویه‌های اقتصادی و سیاسی و… که روی امنیت خاطر اقتصادی تاثیر می‌گذارد.
شریعتی با بیان اینکه مهم‌ترین ریسک‌ در بازار نرخ انرژی‌ای است که با شرکت‌های بورسی حساب شده است اظهار کرد: کسی انتظار ندارد نرخ انرژی بسیار ارزان به شرکت‌ها داده شود اما این انتظار وجود دارد که نسبت به کشورهایی که در دنیا درحال رقابت با ما هستند، مزیت رقابتی را حفظ کنیم. بخشی از اعتماد سرمایه‌گذاران زمانی از دست رفت که این گمان وجود داشت توافق و گشایش اقتصادی صورت می‌گیرد اما نگرفت.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تامین مالی دولت از بورس ابراز کرد: اینکه گفته می‌شود دولت از بازار بورس تامین مالی نکرده اشتباه است زیرا لزوما قرار نیست دولت مستقیم سهام بفروشد؛ همین که هزینه‌های انرژی را نسبت به شرکت‌های رقیب در دنیا بالاتر ببرند اما نرخ فروش را در بورس کالا با نرخ نیمایی و پایین‌تر از قیمت‌های جهانی محاسبه کنند خودش نوعی تامین مالی است. همین که زیرمجموعه‌های دولت از جمله صندوق بازنشستگی، تامین اجتماعی، فرهنگیان و… برای جبران تامین هزینه‌ها مجبور به فروش سهام شوند نوعی تامین مالی از بازار سرمایه است.
حال با این روند باید منتظر ماند و دید بازار سرمایه ایران و بازار بورس آیا روی خوشی به بسته حمایتی تازه نشان خواهد داد یا در نهایت این بسته را نادیده می‌گیرد.