تصاویر آرشیوی دیده نشده در مستند «اینجا سفارت نبود»

این روز‌ها که برخی کشور‌های غربی به امید آتش‌افروزی در پایتخت ایران سنگ‌تمام گذاشتند و رسانه‌های خود را به‌طور کامل در استخدام یک موج ضدایرانی قرار دادند، وقتی از کنار دیوار سفارت سابق امریکا که از یک‌سو به خیابان شهید مفتح و از سوی دیگر به خیابان طالقانی تنه می‌زند، عبور می‌کنیم ناخودآگاه با خود فکر می‌کنیم این لانه اگر امروز در اختیار امریکایی‌ها بود چه فتنه‌ها که از آن سر نمی‌زد و از اینکه زمانی دانشجویان پیرو خط امام هوشمندانه آن را تسخیر کردند و حضرت روح‌الله نیز از این اقدام حمایت کرد تا چشم فتنه کور شود، خداوند سبحان را شاکر می‌شویم. ما امریکایی‌ها را بیرون کردیم تا امروز پس از ۴۳ سال فتنه‌های رنگارنگ آن‌ها و ایادی داخلی‌شان یکی پس از دیگری در نطفه خفه شود. حالا و در آستانه روز مبارزه با استکبار جهانی، شبکه افق اقدام به رونمایی از یک مجموعه مستند به نام «اینجا سفارت نبود» کرده است.

مراسم رونمایی از مجموعه مستند «اینجا سفارت نبود» با حضور تهیه‌کننده، کارگردان و مدیر شبکه افق دیروز یک‌شنبه هشتم آبان‌ماه در این شبکه برگزار شد.
صادق یزدانی، مدیر شبکه افق در ابتدای این نشست که با حضور عوامل تولید و اصحاب رسانه برگزار شد، با بیان اینکه ۱۳ آبان در تاریخ کشور ما یادآور سه حادثه مهم تبعید امام به ترکیه، کشتار دانشجویان توسط رژیم پهلوی جلوی پای نیکسون رئیس‌جمهور وقت امریکا و تسخیر لانه جاسوسی است، گفت: بیان حقایق و ناگفته‌های وقایع انقلاب اسلامی از مأموریت‌های اصلی شبکه افق است و تولید مستند‌های این سال‌های شبکه ناظر بر همین مأموریت بوده است.


پخش تصاویر آرشیوی دیده نشده
یزدانی با بیان ویژگی‌های مهم این مجموعه مستند هفت قسمتی گفت: مصاحبه با گروگان گرفته شده‌ها، پخش تصاویر آرشیوی که برای اولین بار پخش می‌شود و روایتی جذاب و متفاوت و بیان برخی زوایای پنهان ماجرای ۱۳ آبان از ویژگی‌های برجسته این کار است.
مدیر شبکه افق با ذکر این نکته که همه تلاش ما این است تا این مجموعه مستند به‌زودی و در همین روز‌ها در جدول پخش قرار گیرد، گفت: با تعاملی که صورت گرفته، قرار است این مستند از شبکه‌های دیگر هم پخش شود.
امیدآفرینی رسالت رسانه‌ها
جلال غفاری، مدیرعامل مؤسسه اندیشه و هنر روایت در ادامه با دارای اهمیت بودن بیانیه گام دوم رهبری برای راهبرد رسانه‌ها در ۴۰ سال دوم حاکمیت گفت: دو اصل مهم در این بیانیه وجود دارد که می‌تواند به عنوان رسالت جدی رسانه‌ها منظور شود؛ نخست اینکه گذشته به درستی شناخته شود که اگر اینگونه نباشد، دروغ‌ها جای حقایق را خواهند گرفت و روایت تاریخ به صورت شفاف و درست می‌تواند جلوی این تحریف‌های تاریخی را بگیرد.
غفاری، نهضت امیدآفرینی را رسالت دیگر رسانه‌ها در این بیانیه عنوان کرد و افزود: یکی از ویژگی‌های مهم شبکه افق این است که این روایت‌های درست تاریخی را در دستور کار خود قرار داده است.
مدیرعامل مؤسسه اندیشه و هنر روایت با بیان این نکته که مستند‌هایی از این جنس هیچ وقت کهنه نمی‌شوند، افزود: پیشنهاد من این است که در پخش‌های بعدی و با ویرایش و تکمیل کردن روایت‌ها، مجدداً در زمان‌های دیگر این کار به‌روزرسانی و پخش شود.
این اسناد در کتاب‌های درسی منتشر شود
در بخش دیگری از این مراسم محمدحسن قدیری‌ابیانه، فعال سیاسی که در این نشست حضور داشت با ذکر این نکته که درست است اسم مستند «اینجا سفارت نبود» انتخاب شده است، اما به واقع قبل از انقلاب هم سفارت نبود و پایگاهی برای حکومت بر ایران بود، اسنادی هم که در این سفارت پیدا شده کاملاً محرمانه و سری بوده و‌ای کاش این اسناد به نحوی به دست دانشگاه‌های دنیا می‌رسید.
قدیری‌ابیانه با بیان این نکته که رهبری تأکید داشتند این اسناد حتی در کتاب‌های درسی نیز منتشر شود، افزود: ساخت این مستند‌ها به بیان این واقعیت‌ها که امریکا در کشور‌های دیگر چگونه حکمرانی می‌کرده، کمک می‌کند. البته برخی از این اسناد به دست امریکایی‌ها کاملاً جعلی تهیه شده تا کشور‌ها را برای نیل به اهداف خودشان سوق دهند.
مستند اینجا سفارت نبود، جنگ روایت‌هاست
محمد حشمتی‌منش، تهیه‌کننده این مجموعه مستند نیز در خصوص پژوهش این کار گفت: بالغ بر ۳۰ کتاب انگلیسی و فارسی و هزار و ۲۰۰ صفحه تحقیقات گسترده کتابخانه‌ای، تصویری و خبری از روایت‌های غربی و داخلی این ماجرا را سعی کردیم با جذابیت بیان کنیم.
تهیه‌کننده این مستند با بیان اینکه اسم این کار برگرفته از سخنرانی معروف امام بوده، گفت: امام‌خمینی (ره) بعد از تسخیر سفارت فرمودند اینجا سفارت نبود، بلکه لانه جاسوسی بود.
مهدی نقویان، کارگردان این مجموعه هفت قسمتی نیز در انتهای برنامه با تشکر از مدیران شبکه افق که این دسترسی‌های ناب آرشیوی را با همکاری‌ها و رایزنی‌های مختلف در اختیار این تیم تولید قرار دادند، گفت: در طول ۱۰ سال مستندسازی خلأ‌های بسیاری در روایت تاریخ انقلاب مشاهده و تلاش کردم همیشه مستند‌هایی بسازم که روایت شفاف‌تری برای نسل جدید باشد.