پاسخ نه چندان قاطع وزارت خارجه به آلمان

برلین که در بین کشور‌های غربی در دامن زدن به فضای ضد ایرانی طی هفته‌های گذشته بیشترین سهم را داشته، به تازگی از اعمال محدودیت برای دیپلمات‌ها و نیز تلاش برای تحریم سپاه سخن گفته است. سخنگوی وزارت خارجه فقط با غیرقانونی دانستن اقدام اخیر، آن را غیرسازنده خواند. اگرچه غرب از آغاز ناآرامی‌ها در ایران در بیش از ۴۰ روز گذشته از هیچ اقدامی اعم از مسموم‌سازی فضای رسانه‌ای گرفته تا کمک به دروغ‌پراکنی و اعمال فشار و تحریم علیه ایران کوتاهی نکرده است، اما در این بین، نقش برلین به ویژه با مواضع وزارت خارجه و شخص آنالنا بائربوک، وزیر خارجه این کشور از دیگر کشور‌ها برجسته‌تر بوده، به طوری که می‌توان از آلمان به عنوان سردسته دول غربی یاد کرد. احضار سفرا شاید یکی از بارز‌ترین نشانه‌های تنش دیپلماتیک میان طرفین باشد، اما میزبانی آلمان از تظاهرات حداکثر ۸۰ هزار نفری چندپاره‌ای را که منافقین، ضد انقلاب و شماری از نیرو‌های اجاره‌ای ۳۰ مهرماه ترتیب دادند، می‌توان روشن‌ترین تقلای رسانه‌ای آشوب‌طلبان به شمار آورد که آلمان در شهر برلین میزبان آن بود. بائربوک چهارم آبان در بیانیه‌ای ضمن اشاره به پایین بودن سطح روابط دوجانبه میان آلمان و ایران در سال‌های اخیر و با تکرار اتهامات حقوق بشری علیه تهران گفت که کشورش در زمینه روابط دو‌جانبه خود را با شرایط تطبیق خواهد داد. وی در یک کلمه و به طور مشخص از «تحریم» سخن گفت که به زعم وی مسائل فرهنگی را هم شامل خواهد شد. در این بیانیه آمده است: «ما برای یک جلسه ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد فشار می‌آوریم و از سازمان‌های غیردولتی که در زمینه مستندسازی جنایات فعالیت دارند، حمایت خواهیم کرد.» وزیر آلمانی چهار شنبه گذشته در کنار مجموعه اتهام‌زنی‌ها به ایران گفت که روادید برای دارندگان گذرنامه دیپلماتیک ایرانی تنها در شرایط اضطراری صادر خواهد شد. اعمال محدودیت‌های جدید برای ورود اعضای نهاد‌های ایرانی به آلمان که در فهرست تحریم اتحادیه اروپا هستند، از دیگر مواردی است که او به آن اشاره کرده است. در یکی از تازه‌ترین موارد از مواضع خصمانه برلین علیه تهران که به نوعی دنباله‌روی از سیاست‌های کاناداست، بائربوک علاوه بر اینکه از تدارک کشورش برای تهیه بسته‌ای تحریمی ضد ایران سخن گفته، به بررسی چگونگی قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمانی تروریستی هم اشاره کرده است.
آلمان و دیگر کشور‌ها منافع خود را قربانی نکنند
جا داشت که با این فهرست بلندبالای اقدامات ضد ایرانی آلمان، دستگاه دیپلماسی پاسخی کوبنده و درخور به ژرمن‌ها بدهد. با این حال ناصر کنعانی دیروز در جریان نشست هفتگی با خبرنگاران درباره اظهارات وزیر خارجه آلمان به پاسخی نه‌چندان قاطع اکتفا کرد. وی درباره برنامه برلین برای تحریم سپاه گفت: «این اظهارات در صورت مبادرت به چنین اقدامی، در ادامه اقدامات غیرسازنده و غیرمسئولانه این کشور‌ها در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران و ناشی از ادامه رویکرد غلط این‌ها در ارتباط با دولت و ملت ایران است.»‌کنعانی بدون اینکه از اقدام احتمالی ایران صحبت کند، صرفاً به ابراز امیدواری بسنده کرد که آلمانی‌ها چنین کاری نکنند: «سپاه پاسداران نهاد نظامی رسمی جمهوری اسلامی ایران است و چنین اقدامی کاملاً غیرقانونی است. امیدواریم هم دولت آلمان و هم دیگر دولت‌ها که در این زمینه احیاناً قصد اقدامی دارند، به نتیجه اقدامات غیرسازنده خودشان توجه کنند و به صورت خاص منافع دوجانبه خودشان را قربانی مصالح سیاسی زودگذر و تصمیمات احساسی نکنند.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخشی از سخنانش درباره مداخلات کشور‌های غربی در اوضاع داخلی ایران و بیانیه ۱۲ وزیر خارجه غربی و کانادا گفت: «متأسفانه در طول تحولات اخیر در جمهوری اسلامی ایران شاهد اظهارات مداخله‌جویانه و اقدامات غیرسازنده و غیرمسئولانه بودیم که عملاً درخواست‌های مسالمت‌جویانه بخشی از اقشار جامعه فهیم ایرانی را با اقدامات نسنجیده و تحریک آمیز خودشان به اغتشاش و آشوب کشاندند و شرایط نامناسبی را ایجاد کردند که حتی زمینه را برای شنیدن صدای افرادی که دارای دیدگا‌ه‌های انتقادی مسالمت آمیز بودند تغییر دادند و زمینه را برای نقش‌آفرینی خشونت‌طلبان و اغتشاشگران فراهم کردند. مبنای این مداخلات را حمایت از حقوق زن و حقوق اقلیت‌ها قرار دادند.»


آژانس سیاسی‌کاری نکند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار «جوان» درباره اظهارات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اینکه ایران را به انجام تعهداتش فراخوانده است و اینکه سیاسی کاری نمی‌کند، گفت: «قطعاً اگر آژانس سیاسی‌کاری نکند، ایران معتقد است مبتنی بر رویکرد فنی و همکاری‌های فنی و مذاکرات فنی و تخصصی کارشناسی بین ایران و آژانس، حتماً مسائل بین دو طرف قابل حل و فصل خواهد بود.»‌سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات رابرت مالی، نماینده ویژه امریکا در امور ایران مبنی بر اینکه ایران باید فروش سلاح را قطع و به مشکلات داخلی خود بپردازد، گفت: «اظهارات آن فرافکنانه است و ایران برخلاف امریکا یک طرف جنگ نیست. مذاکرات برجام ارتباطی به موضوعات دیگر ندارد. اگر امریکا اراده سیاسی برای توافق دارد، جمهوری اسلامی ایران یک شریک برای توافق است. دولت امریکا می‌تواند مسئولانه عمل کرده و تصمیم بگیرد.»