ثبات امنیت و صلح در قفقاز

گروه سیاسی/  نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان که روز گذشته در رأس هیأتی سیاسی و اقتصادی به تهران سفر کرد، در مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد مورد استقبال رسمی آیت‌الله رئیسی رئیس‌جمهور کشورمان قرار گرفت. براساس آنچه در مذاکرات هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور مطرح شد، این سفر را می‌توان بخشی از تلاش‌های ایران و جمهوری‌ارمنستان در راستای صلح، ثبات و امنیت منطقه قفقاز ارزیابی کرد؛ با این تأکید که جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های گذشته، در عالی‌ترین سطوح بارها اعلام کرده مخالف هرگونه تغییر ژئوپلیتیک منطقه و میان مرزهای تاریخی است بویژه مرز تاریخی خود و جمهوری‌ارمنستان که از سوی برخی طرف‌های منطقه مورد تهدید واقع می‌شود. در همین راستا، هرچند جمهوری اسلامی ایران از بازگشت برخی مناطق به جمهوری‌آذربایجان پس از جنگ دو سال پیش حمایت کرده، اما مخالف هرگونه تغییر مرزی و جغرافیایی دیگری در منطقه است. آنچه محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور اعلام کرد را می‌توان بخشی از این سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات قفقاز ارزیابی نمود. جمشیدی در توئیتر نوشت: «جمهوری اسلامی ایران از آزادسازی سرزمین‌های اسلامی و بازگشت آنها به آذربایجان حمایت کرد. اینک که آزادسازی محقق شده، هرگونه تصرف سرزمین‌های دیگر، اشغالگرانه است.»
رشد 34 درصدی تجارت ایران و ارمنستان
پس از استقبال رسمی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران و نخست‌وزیر ارمنستان، هیأت‌های عالی‌رتبه دو طرف را به یکدیگر معرفی کردند و پس از آن، نشست‌ مشترک‌  برگزار شد. آیت‌الله رئیسی و پاشینیان پس از این نشست، در یک جلسه مطبوعاتی، مهم‌ترین محورهای آن را برای خبرنگاران تشریح کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، آیت‌الله رئیسی سفر نخست‌وزیر ارمنستان به تهران را نقطه‌ عطفی در جهت ارتقای روابط بین دو کشور دانست و گفت: گسترش همکاری‌ها و روابط همسایگی از سیاست‌های مورد تأکید دولت مردمی است و در همین راستا در مدت سپری‌شده از آغاز فعالیت این دولت، چند دیدار با آقای پاشینیان داشتیم و بر توسعه روابط تجاری، اقتصادی، سیاسی و امنیتی بین دو کشور تأکید کردیم.رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه روابط تجاری تهران-ایروان طی ماه‌های گذشته ۴۳ درصد رشد داشته است، افزود: در مذاکرات خود رسیدن سطح همکاری‌های اقتصادی و مبادلات تجاری دو کشور به


 ۳ میلیارد دلار را هدف‌گذاری کردیم که با اراده موجود در مقامات دو کشور، این هدف کاملاً امکان‌پذیر است.
مخالفت دو طرف با   هر دخالت خارجی در منطقه
آیت‌الله رئیسی با بیان اینکه روابط خوب موجود میان دو کشور حتماً به روابط بهتر در منطقه و در سطح بین‌المللی خواهد انجامید، اظهارکرد: منطقه قفقاز بخشی از تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران است و ما نسبت به منطقه قفقاز حساس هستیم. امنیت و صلح در منطقه قفقاز برای ایران بسیار اهمیت دارد.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: در مذاکرات با آقای پاشینیان به این نتیجه مشترک رسیدیم که مسائل منطقه باید به دست مسئولان و دست‌اندرکاران کشورهای منطقه حل شود و هرگونه دخالت بیگانگان در این منطقه به جای اینکه مشکلی را حل کند، خود مشکلی ایجاد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه ظرفیت‌های منطقه قفقاز می‌تواند امنیت پایدار و صلح را در این منطقه تضمین کند، اظهارکرد: امیدواریم با پیگیری مجدانه توافقاتی که در این سفر انجام شد، گام قابل توجهی در جهت ارتقا و توسعه روابط بین دو کشور ایران اسلامی و ارمنستان برداشته شود.
تأکید پاشینیان بر ظرافت‌های موجود در روابط دو کشور
نخست‌وزیر ارمنستان  در این نشست مطبوعاتی با بیان اینکه در جریان این سفر مذاکرات بسیار پرمحتوا و جامعی انجام شد، گفت: در مذاکرات خود با تأکید بر روابط و اشتراکات تاریخی و فرهنگی دو کشور، به ظرافت‌هایی اشاره داشتیم که در همه زمینه‌های روابط دو کشور نهفته است. «نیکول پاشینیان» با اشاره به اینکه در مذاکرات با آقای رئیسی همچنین زمینه‌های گسترش روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور را مورد بررسی قرار دادیم، افزود: بخش قابل توجهی از مذاکرات ما در مورد روابط اقتصادی و بالا بردن حجم مبادلات تجاری و یافتن راه‌حل‌هایی برای توسعه همکاری‌ها در زمینه انرژی، کشاورزی، زیرساخت‌ها و مدیریت منابع آبی بود که باید پس از جمع‌بندی مذاکرات به طور جدی از سوی مسئولان مربوطه دو کشور پیگیری شود.

​​​​​​​تمدید قرارداد تهاتر گاز و برق
وی با ابراز خوشحالی از اینکه مذاکرات امروز در زمینه تمدید قرارداد تهاتر برق و گاز نتیجه‌بخش بوده و یادداشت تفاهمی در این زمینه به امضای مقامات دو کشور رسید، اظهار داشت: بر اساس شواهد موجود می‌توانیم دیدارها و رایزنی‌های امروز را مفید تلقی کنیم و خوشحال خواهم شد که برای ادامه این گفت‌وگوها شاهد حضور حضرتعالی در ارمنستان باشیم.پاشینیان با قدردانی از موضع‌گیری آیت‌الله رئیسی در قبال توسعه روابط دو کشور، تصریح کرد: امیدوارم بزودی شاهد افتتاح سرکنسولگری ایران در استان سیونیک ارمنستان باشیم.نخست‌وزیر ارمنستان در ادامه با اشاره به گفت‌وگوهای خود با رئیس‌جمهور کشورمان در مورد همکاری‌های منطقه‌ای، اضافه کرد: ظرفیت‌های بسیاری برای توسعه همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری‌ارمنستان وجود دارد که مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت و باید از دیدگاه‌های اصولی جمهوری اسلامی ایران نسبت به صلح و امنیت منطقه قدردانی کنم.
ارائه محورهای مذاکرات سوچی به رئیسی
پاشینیان با اشاره به نشست سه‌جانبه دیروز در سوچی روسیه گفت: در مورد این نشست اطلاعاتی به آگاهی جناب آقای رئیسی رساندم و در این زمینه موافق نقطه‌نظرات آقای رئیس‌جمهور در مورد استقرار صلح و امنیت پایدار در منطقه هستم.وی تأکید کرد ارمنستان اصرار دارد حتماً مسئولان جمهوری اسلامی از کلیه مسائلی که در مذاکرات سه‌جانبه مطرح می‌کنیم، آگاهی داشته باشند. اصرار داریم  جمهوری اسلامی ایران از تحولات روابط ارمنستان با آذربایجان، روابط ارمنستان با ترکیه و مسأله قره‌باغ اطلاعات و آگاهی کافی داشته باشد.نخست‌وزیر ارمنستان در بخش دیگری از سخنانش با سپاسگزاری از رئیس‌جمهور کشورمان در مورد رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به جامعه ارامنه ایران خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران نماد واضح، شفاف و صریح همکاری و همزیستی مسالمت‌آمیز بین پیروان دو دین مختلف باشد.
روند رو به رشد روابط ایران و ارمنستان
آیت‌الله رئیسی در نشست هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور، با ابراز رضایت از روند رو به رشد روابط دو کشور گفت: با توجه به ظرفیت‌های متنوع و متعدد موجود در ایران و ارمنستان، ضروری است که همه تلاش خود را برای ارتقای سطح روابط و گسترش همکاری‌های فیمابین به کار بگیریم.وی همکاری در حوزه انرژی را از زمینه‌ها و ظرفیت‌های موجود برای ارتقای سطح روابط دو کشور دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در دیگر زمینه‌های اقتصادی و تجاری از جمله در عرصه افزایش صدور خدمات فنی و مهندسی هم همکاری‌ها را گسترش دهد.رئیس‌جمهور برگزاری منظم جلسات کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور را در فعال‌تر شدن عرصه‌ تعاملات اقتصادی و تجاری دو کشور مؤثر توصیف و بر تلاش برای تحقق هدف‌گذاری انجام شده برای رساندن سقف تبادلات دو کشور به ۳ میلیارد دلار تأکید کرد.آیت‌الله رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر اینکه منطقه قفقاز بخشی از تمدن، تاریخ و فرهنگ ایران است، حفظ صلح، ثبات و آرامش در این منطقه را برای جمهوری اسلامی مهم دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی دارد از ظرفیت‌های متنوع و کارآمد خود برای برقراری و تقویت صلح و امنیت در منطقه قفقاز استفاده کند.
نخست‌وزیر ارمنستان نیز گزارشی از نشست سه‌جانبه کشورش با آذربایجان و روسیه در سوچی و همچنین آخرین تحولات مربوط به قفقاز ارائه کرد.
نخست‌وزیر ارمنستان همچنین در این نشست با قدردانی از اولویت قائل شدن دولت آیت‌الله رئیسی برای توسعه روابط با همسایگان، گفت: با توجه به علاقه‌مندی دو کشور و نیز ظرفیت‌های موجود باید برای ارتقای سطح فعلی روابط دو کشور تلاش کنیم.
نخست‌وزیر ارمنستان در بخش دیگری از سخنانش از نقش‌آفرینی سازنده جمهوری اسلامی ایران در منطقه قدردانی و تأکید کرد که تلاش‌های ایران همواره معطوف به تثبیت و تقویت صلح و امنیت در منطقه بوده است.
​​​​​​​