روزنامه آرمان امروز
1401/08/14
باکو، میدان حضور فرامنطقهایها
سیاوش پورعلیبه نظر میرسد به موازات تحولات قفقاز جنوبی و نیز تداوم جنگ اوکراین، باکو دست به یک پوست اندازی سیاسی و دیپلماتیک زده است. در جدیدترین مورد اورشلیمپست در مطلبی پیرامون احتمال تاسیس سفارت آذربایجان در اسرائیل نوشته است که رسانههای جمهوری آذربایجان از قصد باکو برای افتتاح سفارت خود در اسرائیل خبر داده اند. آذربایجان پس از سه دهه روابط میان دو طرف چنین تصمیمی گرفته است.
در همین باره آرزو نقیاف، قانونگذار و عضو گروه دوستی اسرائیل و آذربایجان در پارلمان این کشور، به وبسایت خبری «پراودا» گفت: «این تصمیم اتخاذ شده و افتتاح سفارت آذربایجان در اسرائیل تنها ممکن است به دلایل فنی به تاخیر بیافتد.» نقیاف تصریح کرد که علیرغم نبود سفارت، مناسبات دو طرف آذربایجان و اسرائیل در سطح بالا جریان دارد.
عضو گروه دوستی اسرائیل و آذربایجان در پارلمان جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: «اسرائیل شریک سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی ما و دارای اهمیت استراتژیک است.» این قانونگذار همچنین در سخنانش به افتتاح کنسولگری جدید ایران در ارمنستان و تاکید تهران بر مناسبات با ایروان اشاره کرد. به دنبال خبری شدن تصمیم باکو برای افتتاح سفارتخانه خود در سرزمینهای اشغالی این سوال بیشتر خودنمایی می کند که چرا پس سه دهه امتناع در این باره اکنون علی اف اقدام به انجام این کار گرفته است؟ روزنامه ایندیپندنت چاپ آمریکا در پاسخ به این سوال می نویسد: «جمهوری آذربایجان دفاتر تجاری و گردشگری در اسرائیل دارد، اما هنوز سفارت خود را در آن باز نکرده است. چرا که مایل نیست دیگر کشورهای مسلمان را برنجاند.» این روزنامه در ادامه تصریح می کند: «وجود پیمان ابراهیم و همچنین نزدیک شدن روابط اسرائیل و ترکیه، موانع بر سر راه باکو هموار شده است.» علیرغم امتناع سیاسی و دیپلماتیک جمهوری آذربایجان برای افتتاح سفارتخانه در سرزمین های اشغالی، اسرائیل از سال ۱۹۹۳ در باکو سفارتخانه دارد و چنان که رسانههای بینالمللی گزارش دادند در جریان جنگ 44 روزه پاییز سال 2020 با ارمنستان، به آذربایجان پهپهاد داد. به گزارش موسسه تحقیقات صلح بینالملل در استکلهم، ۶۹ درصد تسلیحات وارداتی آذربایجان از ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ از اسرائیل صورت گرفت که برابر بود با ۱۷ درصد صادرات تسلیحات اسرائیل در آن زمان. اسرائیل حدود ۴۰ درصد از نفت مورد نیاز خود را از آذربایجان میگیرد. الهام علی اف، رئیس جمهور جمهوری آذربایجان چهارشنبه هفته گذشته با توافقنامه ارتباطات هوایی بین باکو و تل آویو موافقت کرد. مضافا به تازگی رئیس جمهور جمهوری آذربایجان در باکو با بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل که به این کشور سفر کرده بود دیدار و گفتوگو کرد. گانتس در این سفر با وزیر دفاع جمهوری آذربایجان و همچنین فرمانده مرزبانی این کشور نیز دیدار کرده است. در همین خصوص اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهور اسرائیل در نامهای که چندی پیش به مناسبت ۳۰ سال مناسبات اسرائیل و آذربایجان خطاب به الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان نوشت از او دعوت کرد تا به اسرائیل سفر و سفارت باکو را افتتاح کند. هرتزوگ در نامه مذکور نوشت: «در این مناسبت مهم در روابط ما، امیدوارم که گامی دیگر را با افتتاح سفارت آذربایجان در اسرائیل برداریم.» پیشتر هم اخباری دال بر توافق باکو – تل آویو برای تاسیس اردوگاه هایی در جمهوری آذربایجان برای اسکان یهودیان اتباع روس فراری از جنگ اوکراین رسانه ای شد. قریب یک ماه قبل (دوم اکتبر)، کابینه موقت لاپید اعلام کرد که قصد دارد اردوگاههای موقتی را در آذربایجان برای انتقال یهودیان روسی که در پی جنگ اوکراین، قصد مهاجرت به فلسطین اشغالی را دارند، ایجاد کند. این خبر را نخستین بار روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» منتشر کرد. این روزنامه صهیونیستی عنوان کرد که کابینه موقت اسرائیل برای این منظور مبلغ 25 میلیون دلار بودجه نیز در نظر گرفته است.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
شعار «زن، زندگی، آزادی» را ماهم قبول داریم
راهی جز اصلاح نیست، زمان را از دست ندهیم
شبکهسازی مدیریتی دولت به نفع نواصولگرایان
۸۳ درصد مردم ایران معترضاند
فریاد میلیونی استکبارستیزی در 900 شهر
خرید دلار غیرحضوری شد
رمزگشایی از تلاش «آمریکا و اروپا» برای نزدیکی به «معترضان ایران»
هدفگذاری دولت برای افزایش سهم از سود دخانیات
آقای رئیسی! اصلا کجایید؟
مسائل را باید شفاف کرد
باکو، میدان حضور فرامنطقهایها
رئیس جمهوری که به دانشگاه نرفت
عدهای از دستگیرشدگان قمقمه مشروبات الکلی همراه داشتند