روزنامه آرمان امروز
1401/08/16
تحولات مخاطرهآمیز در سیاست خارجی
جاوید قربان اوغلیاز زمان آغاز اعتراضات داخلی در کشور، تحولات مخاطرهآمیزی در رویکردهای جهان نسبت به ایران در حال وقوع است. رویدادی که نسبت به آن باید حساس بود و با تغییر در رویکردهای سیاست خارجی و همچنین مدیریت مدبرانه در مواجهه با اعتراضات داخل از گسترش دامنه آن جلوگیری کرد. همزمانی توقف طولانی مذاکرات احیای توافق هستهای، کشیده شدن پای ایران در جنگ اوکراین و تبلیغات سنگین نقشآفرینی پهپادهای ایران در جنگ و گسترش واکنش به اعتراضات داخل کشور در پایتختها و شهرهای جهان به گونهای است که کارشناسان و دلسوزان نسبت به احتمال شکلگیری «تصمیم بینالمللی» درباره ایران احساس نگرانی میکنند.
۱- لحن مقامات امریکا به نحو محسوس و نگرانکنندهای نسبت به توافق هستهای تغییر یافته است. وزارت خارجه امریکا به صراحت از تغییر اولویت کشورش درباره ایران سخن میگوید. به گفته سخنگوی وزارت خارجه این کشور دستیابی به توافق در دسترس نیست و در حال حاضر تمرکز امریکا بر احیای برجام نیست و تمرکز ما بر «حمایت از اعتراضات» در ایران است. این موضع از جانب امریکا در شرایطی است که ایران کرارا از «تمایل شدید و تعجیل» امریکا در احیای برجام سخن میگوید. امیرعبداللهیان در سفر به ارمنستان در پاسخ به خبرنگاران مدعی «دریافت پیام» از سوی امریکا در همین رابطه شد. شاید بتوان مهمترین سیگنال در کنار گذاشته شدن توافق از «فوریت» دستور کار امریکا سخنان رابرت مالی مذاکرهکننده ارشد دانست که چند روز قبل در مصاحبه با شبکه سیانان ادعا کرد: «مذاکرات در حال حاضر حتی در دستور کار قرار ندارد و تمرکزی بر آن نیست». این سخن از زبان کسی است که به دلیل گرایش به ایران و تمایل شدید به احیای توافق هستهای همواره با انتقادهای صریح مخالفان داخلی برجام در امریکا روبهرو بود. از یاد نبردهایم که به همین دلیل رژیم صهیونیستی جدیترین مخالف این انتصاب از سوی بایدن بود.
۲- - فضای بینالمللی به سرعت در حال چرخش در حمایت از اعتراضات داخل ایران و خواستههای معترضان است. نمادهای تاثیرگذار در افکار عمومی که نمایانگر شعارهای معترضان است به سرعت در مراکز پرتردد پایتخت و شهرهای اروپایی در حال رونمایی است. حجم بسیار سنگین تبلیغات رسانههای تاثیرگذار بینالمللی و از اینها مهمتر تظاهرات و میتینگها با تعداد قابل توجه در شهرهای جهان به یقیین فضای بینالمللی و افکار عمومی جهان را بهشدت علیه ایران تهییج و تحریض خواهد کرد. بیاعتنایی به این رویداد مهم و پاسخ به آن با عبارات کلیشهای سخیفترین نوع برخورد با رویدادی با تاثیرات شدید منفی بر وجهه و اعتبار ایران در سطح جهان است. حتی در صورت پذیرش «خارجی بودن» حامیان مالی و تدارکاتی اجتماعات و تظاهرات، نمیتوان «ایران»ی بودن آفرینندگان آن را انکار کرد.
3- قبلا درباره تاثیرات بینالمللی اعتراضات داخلی نوشتم «دوران بستن مرزهای کشور و بیتوجهی به افکار عمومی سپری شده، نهادها و سازمانهای بینالمللی از مرجعیت برخوردارند. گزارشات آنها در مواردی مبنای تصمیمات بینالمللی است. مهمتر از همه اینها، خدشهدارشدن وجهه کشورها مسیر اتخاذ تصمیمات سخت برای کشورها را در افکار عمومی هموار میکند». اوجگیری توجه بینالمللی به اعتراضات داخل و همزمانی آن با اقدام روسیه که با زیرکی و ذکاوت ایران را به سرنوشت خود در جنگ اوکراین سنجاق کرده، میتواند تبعات سنگینی برای کشور در پی داشته باشد. سیمونوف مدیر صندوق امنیت ملی انرژی روسیه اخیرا در مصاحبهای به صراحت با ابراز خرسندی از باقی ماندن ایران در تحریم و گسترش گفته است: «ایران تحت تحریمها باقی میماند و این تحریمها سختتر نیز میشود که اگر بخواهم صادقانه بگویم، این خبر خوبی برای ماست.»
سایر اخبار این روزنامه
روایت ضرغامی از بازجویی بازداشتیهای دهه هشتادی
خشونت برنده ای ندارد
درخواست حمله اوکراین به ایران، بازی در زمین روسها است
«خانه ملی گفتگوی آزاد» و «کرسیهای آزاد اندیشی» روی کاغذ ماندهاند
ایران قهرمان ماسه ها
درس هایی از سالوادور آلنده
تحولات مخاطرهآمیز در سیاست خارجی
مولفه موثر بر قدرت در عرصه بین المللی
دلار قمیت ها را به آتش کشید!
مخازن زباله ها متهم ردیف اول بوی متعفن تهران
ماجرای کتک خوردن یک نماینده از معترضان
نگرانی های یک سامورایی
ایران قهرمان ماسه ها
بسته پیشنهادی برای عبور از شرایط فعلی
قهرمانی نفسگیر جامجهانی با هرکولهای جوان