نقشه جدید اروپا برای دست‌یابی به «نفت و گاز ایران»

آرمان امروز، گروه ديپلماسي: روابط ايران و اروپا بعد از شروع اعتراضات در ايران وارد فاز جديدي شده است و واکنش‌هاي دو طرف نشان از غبار آلود بودن فضا ‌مي‌دهد. نکته‌اي که در اين بين بايد به آن اشاره کنيم واکنش عجيب مقامات اروپايي در پي وضع تحريم‌هاي جديد ايران بر عليه آنها است. در ادامه اين سوال پيش مي‌آيد که اروپا چه منافعي در ايران دارد که تا اين حد سطح تنش را بالا آورده است. يک تحليلگر مسايل بين‌الملل در اين زمينه به آرمان امروز مي‌گويد اروپا با تکيه بر رسانه‌هايي که دارد به ايران براي رسيدن به نفت و گاز با استفاده از ناآرامي‌هاي داخل فشار مي‌آورد.
تحريم ايران عليه اروپا
سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران 25 مهرماه فهرست جديد تحريمي عليه اتحاديه اروپا را اعلام کرد. اين تحريم‌ها که اعلام شده متقابل است عليه اشخاص و نهادهاي ذيربط اروپايي اعمال و اعلام شده است. گفتني است، اتحاديه اروپا 25 مهر ماه و در حمايت از اعتراضات اخير در ايران اقدام به تحريم چند نهاد و مقام ايراني کرد. «وزير ارتباطات ايران»، «پليس امنيت اخلاقي»، «نيروي انتظامي» و بخش «سايبري سپاه» از جمله افراد و نهادهايي هستند که در فهرست اين تحريم‌ها قرار گرفتند.  وزارت امور خارجه ايران براساس مصوبات مراجع ذيربط و در چارچوب قواعد مرتبط و‌سازوکارهاي تحريمي مربوطه و به عنوان عمل متقابل، نهادها و اشخاص زير در حوزه اتحاديه اروپا را به دليل اقدامات عامدانه آنان در حمايت از تروريسم و گروه‌هاي تروريستي، ترويج و تحريک به تروريسم و خشونت و نفرت پراکني که موجب اغتشاش، خشونت، اقدامات تروريستي و نقض حقوق بشر عليه ملت ايران شده، تحت تحريم قرار مي‌دهد.  در اين تحريم‌ها 12 شخصيت حقيقي، از جمله 4 نماينده پارلمان اروپا، را به دليل آن چه که «حمايت آنها از گروه‌هاي تروريستي» و «حمايت از خشونت» عليه ايران عنوان شده، تحريم شدند. همچنين نهادهاي حقوقي چون ليگ بين‌المللي عليه نژادپرستي و يهودي‌ستيزي، موسوم به ليکرا، و رسانه‌هاي دولتي «دويچه وله» و «راديو فرانسه» را تحريم کرد.
اروپا ساکت نخواهد ماند


پس از اين بود که «روبرتا متسولا»، رئيس پارلمان اروپا، پنجشنبه گذشته با اشاره به تحريم‌هاي ايران عليه نمايندگان پارلمان اروپا گفت که با همکارانش «قويا تصميم ايران براي تحريم برخي از نمايندگان پارلمان اروپا» را محکوم مي‌کند. رئيس پارلمان اروپا درادامه تاکيد کرد که «پارلمان اروپا از نبرد و مبارزه براي ارزش‌هاي اساسي و انساني دست نمي‌کشد.» او تاکيد کرد که اين پارلمان قطعا تا آخرين روز برپايي‌اش از «آزادي و برابري و کرامت انساني» حمايت خواهد کرد و «ساکت نمي‌ماند.» «روبرتا متسولا»، ز همچنين با توجه به نقش زنان در اعتراض‌هاي اخير گفت که ««زنان حق اعتراض دارند، زندگي و آزادي‌هاي زنان بايد بدون هر گونه تعرض محفوظ بماند.»  پارلمان اروپا خواستار انجام تحقيقات مستقل درباره مرگ مهسا اميني و تحريم عاملان سرکوب در ايران شد سخنگوي دستگاه سياست خارجي اتحاديه اروپا هم به تحريم‌هاي تهران عليه برخي شخصيت‌هاي حقيقي و نهادهاي حقوقي اروپايي واکنش نشان داد.   «پيتر استانو» گفت که «اتحاديه اروپا تحريم‌هاي ايران عليه اروپا» که تنها «با انگيزه‌هاي سياسي» وضع شده‌اند را به طور کامل رد مي‌کند.  او در همين مورد تاکيد کرد که در مقابل اين تحريم‌ها، «تحريم‌هاي اتحاديه اروپا عليه ايران قراردارند که کاملا براساس مباني حقوقي و در واکنش به مستندات مربوط به نقض حقوق بشر در ايران هستند.»  سخنگوي دستگاه سياست خارجي اتحاديه اروپا همچنين در واکنش به تحريم‌هاي ايران از«سران ايران» خواست تا «به جاي تمرکز بر روي انتقا‌م‌ جويي‌هاي سياسي و وضع تحريم‌هاي متقابل»  حقوق اساسي مردم و جوانان ايران را به آنها «اعطا کنند.» 
بحران انرژي اروپا را برعليه ايران برانگيخته است
 «احمد بخشايش»، تحليلگر مسايل بين‌الملل در پاسخ به اين سوال که روابط اروپا با ايران در پي‌تحريم‌هاي سال‌هاي اخير عليه ايران چه اهمتي مي‌تواند براي آنها داشته باشد که به تحريم‌هاي ايران عليه اروپا واکنش نشان مي‌دهند، به خبرنگار «آرمان امروز» مي‌گويد: «پيش از هر چيز بايد به اين موضوع اشاره کنيم که همواره ايران به عنوان يکي از کشورهاي بود که در دوار گذشته مشتري محصولات اروپاي و آمريکايي محسوب مي‌شد که در مقابل واردات کالا به آنها نفت مي‌داد. پس از شروع تحريم‌هاي يک جانبه از سوي آمريکا اين روابط قطع شد. آنها چنين مي‌انديشند که نيازي به ايران ندارند، البته به نظر هم چنين مي‌آمد. ولي پس از اينکه جنگ اوکراين باعث شد موضوع انرژي اروپا که پيش از اين روسيه منبع تامين کننده آن محسوب مي‌شد، با چالش جدي روبه‌رو شود، آنها به دنبال امتياز گرفت از ايران هستند تا بتوانند سوخت خود را تامين کنند. در واقع اين نقشه جديد آنها براي دست‌يابي به نفت و انرژي ايران است.» او با اشاره به جدي بودن زمستان سخت در اروپا در پي تحريم روسيه ادامه مي‌دهد: «آنها در شرايطي هستند که مي‌خواهند از هر راهي که مي‌توانند براي زمستان پيش رو انرژي خود را تامين کنند و با چنين واکنش‌هايي سعي در برنده شدن در فضاي رسانه‌اي دارند. هنگامي که ايران از سوي آنها تحريم مي‌شود به دليل مافياي رسانه‌اي گسترده‌اي که در اختيار دارند اجازه شنيدن صداي ايران را نمي‌دهند ولي در مقابل در واکنش به تحريم‌هاي ايران که از نظر اقتصادي و سياسي نمي‌تواند توان زيادي داشته باشد، اعترض مي‌کنند. از يک سوي ديگر بايد به اين موضوع هم اشاره کنيم که مهاجران ايراني که در اروپا زندگي مي‌کنند به‌عنوان نقطه هدف اين واکنش‌ها محسوب مي‌شوند. اروپايي‌ها همواره چنين نشان مي‌دهند که براي احقاق حقوق ايرانيان خارج نشين در مقابل جمهوري اسلامي ايستادگي مي‌‎کنند ولي هيچ وقت در سياست‌‎هاي اعمالي خود چنين موضوعي را نشان نداده‌اند. آنها همواره در پي رسيدن به منافع سياسي و اقتصادي خودشان هستند و هرگز براي منافع خاص مردم ايران قدمي برنمي‌دارند.» بخشايش در پاسخ به اين سوال که با توجه به رخدادهاي کنوني و غبار آلوده شدن روابط ايران و اروپا آينده همکاري‌ها را چگونه ارزيابي مي‌کند، اضافه مي‌کند: «سياست‌خارجه و وجهه جهاني ايران کاملا با شرايط داخلي ايران در ارتباط است. اگر ما در داخل ايران شرايطي داشته باشيم که اتحاد و همبستگي به چشم بخورد مطمعا باشيد که در سياست‌‎خارجه هم موفق خواهيم شد در غير اين صورت اين فشارها و بهانه‌ها و البته تبليغات منفي رسانه‌اي وجود خواهد داشت. بايد به اين موضوع هم اشاره کنيم که اگر دولت کنوني هرچه زودتر در عمل نشان دهد که مي‌تواند مشکلات داخلي را کنار بزند و به مطالبات مردم معترض توجه کند و از اين وضعيت عبور کنيم شک نداشته باشد که اروپايي‌ها نه‌تنها خودشان بلکه به آمريکا هم براي مذاکراه با ايران فشار مي‌آورند.»