شنیدن صدای مردم؛ رفع مطالبات و گفت‌وگوی اقناعی

 
آرمان‌ملي- حميد شجاعي: بسياري از کارشناسان و تحليلگران در حوزه‌هاي مختلف سياسي، اجتماعي و اقتصادي بر اين باورند که اگر پيش از اين در سال‌هاي گذشته صداي مردم شنيده مي‌شد و به مطالبات آنها ارج مي‌نهادند، امروز شرايط جامعه به‌دليل برخي اتفاقات ملتهب نمي‌شد. لذا اين مطالبات انباشته شده مردم طي سال‌هاست که سرباز کرده و ايجاد نارضايتي در جامعه کرده است. شايد اگر ماه‌ها پيش صحبت از گفت‌وگو و مفاهمه مي‌شد خيلي بيشتر از امروز اين امر استقبال مي‌شد، اما به‌نظر مي‌رسد که اگر عزمي جدي براي شنيدن همه صداها و اقدام براي حل مشکلات باشد هنوز هم دير نشده باشد. مهم اين است که بتوان با رويکردهاي مثبت و موثر به اقناع افکار عمومي پرداخت.
لزوم شنيدن صداي مردم و رفع مطالبات
تحولات جامعه به‌ويژه در 2 ماه اخير باعث شده تا تحليل‌هاي مختلفي در ارتباط با علل و عوامل بروز اينگونه رخدادها در جامعه ارائه شود و هر کسي از ظن خود نسبت به اين مسائل واکنش نشان دهد. در اين ميان اما آنچه که شايد فصل مشترک بسياري از اظهارنظرات و رويکردها محسوب مي‌شود اين است که بايد روند امور به‌سمت و سويي برود که آرامش فعال در جامعه حکمفرما شود و گفت‌وگو‌هايي از سر اقناع افکار عمومي با جامعه صورت گيرد. قدر مسلم جامعه نسبت به برخي روندها، رويکردها و عملکردها رضايت چنداني ندارد و اين نارضايتي خود را نيز در قالب‌‌هاي مختلف بروز مي‌دهد. لذا در اين ميان دولت و مجموعه حاکميت بايد به‌جاي رويکردهايي مبتني بر عدم توجه به مطالبات مردم و ادامه روند گذشته به سمت تغيير رويکردها و روش‌ها برود و اساسا نشان دهد که زندگي مردم و مطالباتشان براي دولت و حاکميت مهم است و تمام تلاش‌ها براساس بهبود شرايط جامعه و رسيدن به ميزاني از رضايتمندي و رفاه صورت مي‌گيرد. قدر مسلم کسر قابل‌توجهي از جامعه از وضعيت اقتصادي و معيشتي امروز خود رضايت ندارند و در اين ميان مطالبه‌گري خاص خود را از مسئولان در دولت مي‌کنند. اين در حالي است که برخي انگار شرايط جامعه را نمي‌بينند. چه اينکه به باور بسياري از کارشناسان اگر عملکردها به‌ويژه در حوزه اقتصادي قابل دفاع بود شايد امروز با نارضايتي کمتري از سوي مردم مواجه بوديم. لذا وقتي مسائل مختلف دست در دست هم مي‌دهند، شرايط را بر مردم سخت مي‌کنند و حتي معيشت و سفره آنها تحت‌تاثير قرار مي‌گيرد. حال اينکه امروز هم از سوي چهره‌ها و مقامات مختلف سخن از گفت‌وگو به ميان مي‌آيد. نخست بايد، الزامات گفت‌وگو مثل پذيرش و به رسميت‌شناختن طرف مقابل و همچنين شنيدن صدا و مطالبات وي انجام شود و مهم‌تر اينکه گفت‌وگوها در شرايطي آزاد و بدون هيچگونه تبعات يا مساله‌اي انجام شود و در نهايت گفت‌وگوها منتج به نتيجه و داراي ضمانت اجرا باشند. آنچه مشخص است اگر قرار است جامعه ملتهب را آرام کنيم بايد ابتدا مطالبات آنها را به رسميت بشناسيم و با رويکرد اقناعي درصدد مرتفع‌سازي آنها برآييم. بايد مشخص شود که مردم نقش و تاثير بي‌بديلي در حاکميت دارند و خود را حاشيه نمي‌بينند.


نبايد مسئولان در برابر اعتراض مردم مصون باشند
دبير کل جامعه اسلامي مهندسان در ارتباط با تحولات اخير در جامعه و تاثير برخي عملکردها در نارضايتي‌ها اظهارداشت: در بحث ناکارآمدي بعضي از عزيزاني که نامزد انتخابات مي‌شوند به مردم وعده‌هاي غيرممکن مي‌دهند و بعد که از مردم راي گرفتند، توانايي انجام وعده‌ها را ندارند و اين مساله موجب بروز نارضايتي در مردم مي‌شود. محمدرضا باهنر گفت: يکي از ايرادات ما اين است که وقتي يک جريان اعتراضي در کشور تمام مي‌شود همه زمينه‌هاي بروز اعتراضات را فراموش مي‌کنيم در حالي‌که اين کار باعث نمي‌شود مشکلات حل شود بلکه منجر به تلنبارشدن نارضايتي‌ها خواهد شد. هفت سال قبل اساسنامه‌اي براي تشکيل اتاق گفت‌وگو در شوراي‌عالي انقلاب فرهنگي مصوب شد، ولي هنوز خبري از عملياتي‌کردن آن نيست. وي افزود: حتما بايد اتاق گفت‌وگو داشته باشيم و مردم حتما بايد فضايي براي بيان اعتراضات خود داشته باشند. هيچ اشکالي ندارد که يک حزب يا سنديکا با يک قانون مصوب مجلس ابراز مخالفت کند. البته کسي نمي‌تواند بگويد که قانون را اجرا نمي‌کنم ولي مي‌تواند بگويد که آقاي نماينده شما بي‌خود چنين قانوني را تصويب کردي. ما بايد جايگاه حقوقي و فيزيکي اعتراض را براي مردم مشخص کنيم و نبايد اينطور باشد که مسئولان نسبت به اعتراض و انتقاد مصونيتي داشته باشند. رئيس جبهه پيروان خط امام و رهبري درباره ضرورت بروزرساني قوانين اظهارکرد: از نظر من هيچگونه محدوديتي براي تغيير قوانين در کشور وجود ندارد. حتي اصلاح قانون اساسي نيز صراحتا در 177 قانون اساسي مورد اشاره قرار گرفته است. قانون اساسي تصريح کرده است اين قانون مي‌تواند هر 10 سال يکبار مورد بازنگري قرار گيرد. باهنر بيان کرد: متاسفانه در کشور ما رفتارهاي افراط و تفريطي همواره در قبال اتفاقات مختلف وجود داشته است. از يک‌سو برخي‌ها تلاش مي‌کنند که بگويند هيچ مشکلي در کشور وجود ندارد و همه مسائل ناشي از توطئه‌هاي دشمن است. برخي ديگر نيز مي‌خواهند بگويند که دشمن کاري با ما ندارد. هر دوي اين رويکردها اشتباه است. وي تصريح کرد: اگر مسئولان فرهنگي و تبليغي نظام وظيفه خود را بر اين بدانند که معاندان را به مخالف، بي‌طرفان را به طرفدار و طرفداران را به ايثارگر تبديل کنيم، بسياري از مشکلات کشور حل و فصل خواهد شد.