جهش 148 هزار واحدی در 8 روز

سعید رشیدی نوبندگانی
 خبرنگار

 در پایان معاملات روز دوشنبه، شاخص کل بورس بیش از 45 هزار واحد بالا رفت تا مجموع رشد آن طی هشت روز معاملاتی گذشته به بیش از 148 هزار واحد برسد و یک رکورد جدید در رشد روزانه بازار طی 2 سال گذشته ثبت شود.


رشد سریع و کم نظیر شاخص‌ها در بازار سهام، این روزها باعث شده تا بخش بسیار قابل توجهی از کاهش ارتفاع آنها که از روزهای پایانی اردیبهشت ماه و ابتدای خردادماه شروع شده بود، جبران شود و شاخص کل نیز یک بازگشت پرقدرت به کانال صعودی را تجربه کند.
روند معاملات نشان می‌دهد، شاخص کل که تا روز 27 اردیبهشت ماه به ارتفاع یک میلیون و 606 هزار واحد رسیده بود، پس از آن وارد یک روند اصلاحی بلندمدت شد و تا تاریخ 7 آبان ماه به ارتفاع یک میلیون و 241 هزار واحد نزول کرد تا در مجموع حدود 365 هزار واحد از ارتفاع خود را طی یک دوره 6 ماهه از دست بدهد. اما با شروع هفته دوم آبان ماه بود که شاخص‌های بازار تحت تأثیر عواملی چون، بسته حمایتی سازمان بورس و اوراق بهادار از بازار سهام، افزایش قیمت کامودیتی‌ها در بازارهای جهانی و افزایش نسبی قیمت ارز، روند صعودی خود را آغاز کردند و شاخص کل بورس تنها طی هشت روز معاملاتی، توانست با رشد 147 هزار واحدی، بیش از 41 درصد ریزش‌های خود را جبران کند.
این روند هرچند که پرشتاب و به صورت جهشی اتفاق افتاد، اما با توجه به نسبت‌های پایین قیمت به درآمد و ارزندگی بسیاری از سهام موجود در بازار، از نظر کارشناسان بازار منطقی و معقول ارزیابی می‌شود. از نظر کارشناسان، طی این مدت بازار با حباب منفی روبه‌رو شده بود و قیمت سهام در سطح بسیار پایین‌تری از ارزش ذاتی خود قرار گرفته بود و بر این اساس بازار می‌تواند در ادامه نیز رشد خود را تا رسیدن به قیمت‌های واقعی ادامه دهد.
 در بازار دوشنبه چه گذشت؟
دیروز، شاخص کل بورس با رشد بیش از 45 هزار واحدی، به ارتفاع یک میلیون و 389 هزار واحد رسید. در این روز، بیش از 98 درصد نمادهای بورسی با افزایش قیمت روبه‌رو شدند تا شاخص کل (هم وزن) نیز بیش از 13 هزار و 247 واحد رشد کند و به ارتفاع 393 هزار واحد بازگردد.
در فرابورس نیز حدود 62 درصد نمادها افزایش قیمت داشتند و این موضوع باعث شد تا شاخص آیفکس بیش از 395 واحد قد بکشد و با قرار گرفتن در ارتفاع 18 هزار و 231 واحدی، بار دیگر محدوده مهم حمایتی خود را بازپس گیرد.
در این روز ورود حقیقی‌ها به بازار با قدرت بیشتری پیگیری شد و شاخص ورود پول حقیقی به سهام در حدود 835 میلیارد تومان مثبت شد. این بالاترین میزان ورود پول حقیقی به بازار از ابتدای اردیبهشت ماه است.
در همین بازه، حقیقی‌ها بیش از 805 میلیارد تومان دیگر از صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت خارج کردند تا همچنان شرایط برای این بازارها سخت‌تر شود.
در جریان معاملات روز دوشنبه، تعداد صف‌های خرید نیز جهش کرد و به عدد بی‌سابقه 330 نماد رسید. این عدد نشان می‌دهد که بیش از 43 درصد نمادهای بازار در صف خرید قرار گرفته‌اند که می‌تواند یک جبهه تقاضا در روزهای آتی را برای بازار به ارمغان آورد. همچنین دیروز، ارزش معاملات خرد با جهش 49 درصدی نسبت به روز معاملاتی قبل، به عدد 5 هزار و 885 میلیارد تومان رسید که این عدد از ابتدای تابستان امسال بی‌سابقه بوده است.
همزمانی ورود پول حقیقی به بازار سهام و افزایش ارزش معاملات خرد دو نشانه مثبت است که کارشناسان با توجه به آنها از بازگشت رونق به بازار و تثبیت یک روند صعودی در بازار خبر می‌دهند.
همچنین آمار معاملات دیروز نشان می‌دهد، بیشترین تقاضای بازار در نماد «خگستر» اتفاق افتاده است. بیشترین ارز حقیقی به نماد «شبندر» و بیشترین ورود پول حقیقی نیز در نماد «شتران» رخ داده است. در بین صنایع نیز، گروه فرآورده‌های نفتی برترین گروهی بوده که با استقبال پول حقیقی روبه‌رو شده است.
 ارزش سهام عدالت رشد کرد
افزایش قیمت‌ها در اکثر نمادهای بازار باعث شده تا طی روزهای گذشته، ارزش سهام عدالت نیز با افزایش روبه‌رو شود. بر این اساس درپایان معاملات روز دوشنبه، ارزش سهام عدالت 500 هزار تومانی با افزایش 3 درصدی نسبت به روز معاملاتی قبل، به حدود 8 میلیون و 377 هزار تومان رسید. همچنین ارزش سهام عدالت 490 هزار تومانی نیز در همین میزان رشد داشت و به حدود 7 میلیون و 768 هزار تومان رسید.
 قیمت پایه محصولات پتروشیمی باز هم کاهش یافت
روز یکشنبه، قیمت پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در بورس کالا از طرف دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی اعلام شد. در این اطلاعیه، قیمت ارز پایه محاسباتی محصولات با افزایش 0.2 درصدی نسبت به آخرین اطلاعیه روبه‌رو شده و به حدود 27 هزار و 303 تومان رسیده است. با این حال ارزش ریالی اکثر کالاهای مندرج در این اطلاعیه همچنان کاهش یافته است.