دورخیز برای افزایش صادرات برق به عراق


گروه نفت و انرژی- نسرین عبادی: تبادل برق میان ایران و ترکیه آغاز شده است. این خبر را مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران داده است. او در آخرین صحبت های خود اعلام کرد که در حال حاضر ۳.۵ روز برق را از این کشور دریافت و ۳.۵ روز صادر می کنیم. براساس صحبت های سخنگوی صنعت برق کشور اکنون سنکرون انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور ازمایشی وارد تبادل کردیم و با اخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست بک تو بک کار را پیش می بریم. اواسط مهرماه سال جاری بود که علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو اعلام کرد: امکان تبادل برق با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات بین کشورمان و کشور ترکیه فراهم شده و اکنون این تبادل صورت می گیرد. در همین حال روز گذشته آرش کردی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفتگویی با خبرگزاری ایلنا عنوان کرد که افزایش صادرات برق به عراق بستگی به نیازهای این کشور دارد اما در هر حال ما زیرساخت های لازم برای افزایش صادرات را داریم.
براساس چشم‌اندازهای بلندمدت تا پایان دولت سیزدهم، صنعت برق افزایش 35 هزار مگاوات تولید را در حوزه نیروگاه‌های حرارتی، تجدید‌پذیر و نیروگاه‌های اختصاصی برق صنایع دیده است و اجرایی شدن این برنامه را با جدیت دنبال می‌کند، در عین حال افزایش 6 هزار مگاوات ظرفیت برای عبور از اوج بار مصرف تابستان امسال برنامه‌ریزی و اجرایی شد، با اجرایی شدن این برنامه‌ها ظرفیت تولید نیروگاه‌های حرارتی از 72 هزار مگاوات فراتر رفت. بر اساس تفاهمنامه منعقد شده با وزارت صمت به منظور مشارکت در تولید انرژی، بخشی از این افزایش ظرفیت به میزان 183 مگاوات نیز به نخستین نیروگاه برق صنایع یعنی نیروگاه شهید باکری سمنان اختصاص داشت. نیروگاهی که باید 12 تا 14 ماه زمان احداث و بهره‌برداری آن به طول می‌انجامید، اما با عزم جهادی و تکیه بر توانمندی داخلی ظرف مدت 8 ماه وارد مدار شد.
این در حالی است که نیاز مصرف برق نیز در اوج تقاضای تابستان سال جاری با 3.7 درصد رشد نسبت به سال گذشته رکورد جدیدی را به ثبت رساند و به 69 هزار و 457 مگاوات رسید، ارقام تولید برق نسبت به مدت مشابه سال قبل از رشدی معادل هشت و نیم درصد برخوردار بوده است. اما پاسخگویی و تأمین این رشد تقاضا، مرهون اقدامات متعددی است که افزایش ظرفیت نیروگاهی و آمادگی حداکثری نیروگاه‌های کشور برای تولید در اوج بار مصرف تابستان بخش‌هایی از آن است، برای دستیابی به این مهم 93 هزار و 641 مگاوات تعمیرات در نیروگاه‌های حرارتی صورت گرفت و ضریب آمادگی این نیروگاه‌ها تا قبل از شروع اوج مصرف به 98 درصد رسید. این امر سبب شد نرخ خروج اضطراری نیروگاه‌ها در اوج بار شبکه به کمتر از 2 درصد برسد.
در حال حاضر بخش عمده افزایش ظرفیت نیروگاهی تا پایان تابستان در مدار قرار گرفت و به شبکه سراسری متصل شد، در واقع توانستیم با توجه به توسعه‌ای که صورت گرفت و سایر اقدامات اعم از استفاده از ظرفیت نیروگاه‌های برقابی و تجدید‌پذیر، افزایش تبادل برق و همچنین برنامه‌های مدیریت مصرف در تمامی بخش‌ها اعم از خانگی، صنایع، کشاورزی، ادارات دولتی و بخش عمومی، دوره اوج بار مصرف برق کشور را با اعمال حداقل محدودیت سپری کنیم.

آغاز تبادل برق با ترکیه



در همین حال سخنگوی صنعت برق از شروع تبادل برق با ترکیه خبر داد و گفت: در حال حاضر ۳.۵ روز برق را از این کشور دریافت و ۳.۵ روز صادر می کنیم. مصطفی رجبی مشهدی درخصوص اخرین وضعیت صادرات برق به ترکیه، اظهار کرد: اکنون سنکرون انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور ازمایشی وارد تبادل کردیم و با اخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست بک تو بک کار را پیش می بریم. وی با بیان اینکه با این تکنولوژی از اختلالات فرکانسی جلوکیری می شود، گفت: ۶۰۰ مگاوات در این مرحله اقدام شده و امیدواریم بتوانیم تبادلات را گسترده‌تر کنیم. سخنگوی صنعت برق درخصوص هدفگذاری صنعت برق برای صادرات برق به اروپا، به ایسنا گفت: یکی ازمسیرها اروپاست و از طریق ترکیه می‌توانیم به آن راه پیدا کنیم. رجبی مشهدی همچنین درخصوص تامین سوخت زمستان نیروگاه‌ها، با تاکید بر اینکه اکنون تامین گاز نیروگاه‌ها در الویت وزارت نفت است، گفت: برنامه‌ریزی این است که هیچ‌گونه خاموشی به نیروگاه ها از بابت عدم سوخت تحمیل نشود. وی با بیان اینکه در روز های سرد سال ممکن است درصد گاز به سوخت مایع به ۵۰ درصد برسد، گفت: اکنون بیش از ۷۰ درصد سوخت نیروگاه‌ها از طریق گاز تامین می‌شود. سخنگوی صنعت برق اظهار کرد: اگر یک مقایسه در طول چند روز گذشته نسبت به سال قبل داشته باشیم، گاز تحویلی به نیروگاه ها دوبرابر افزایش یافته و اکنون از سوخت جایگزین کمتری استفاده می‌کنیم و با تلاش هایی که در وزارت نفت می‌شود، مشکلی برای تامین برق نخواهیم داشت.