سبقت خودروسازی ایران از فرانسه
گروه صنعت و تجارت: خودروسازی یکی از صنایعی است که طی چهار سال گذشته بیشترین آسیب را از بازگشت تحریمهای اقتصادی دیده است. نگاهی به صورتهای مالی خودروسازان بزرگ کشور نیز تاییدی بر این موضوع است؛ زیان انباشتهای که هر فصل بر آن اضافه میشود، نتیجه بازگشت تحریمهای اقتصادی و البته سیاستگذاری کلان اشتباه و مدیریت غیربهینه این شرکتها است. حل مشکلات صنعت خودرو یکی از برنامههای وزیر صمت در دولت سیزدهم بوده و در حالی که در پایان دولت گذشته دهها هزار خودرو به علت نقصی قطعات در پارکینگ خودروسازان خاک میخورد، با برنامهریزیهای مدون در یک سال اخیر ضمن حل این مشکل، هماکنون روند تولید خودرو در کشور به شرایط طبیعی بازگشته و سرعت تولید نسبت به سالهای گذشته بسیار قابل توجه است. این موضوع، مورد تأیید نهادهای بینالمللی صنعت خودروسازی نیز قرار گرفته به طوری که انجمن تولیدکنندگان خودروی اروپا در گزارش فصلی جدید خود بر مبنای آمار مؤسسه S&P GLOBAL MOBILITY اذعان کرد که ایران در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۲ بهترین عملکرد را در افزایش تولید خودرو در بین ۱۰ کشور اول جهان داشته است.
انجمن تولیدکنندگان خودرو اروپا با معرفی ایران به عنوان دهمین تولیدکننده بزرگ خودروهای سواری در جهان طی ۹ ماهه ۲۰۲۲ اعلام کرد ایران در این دوره بیشتر از فرانسه، انگلستان و ایتالیا خودرو سواری تولید کرده است. انجمن تولیدکنندگان خودرو اروپا کل خودروهای سواری تولیدی در دنیا طی ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی را ۴۹ میلیون و ۸۱۷ هزار دستگاه اعلام کرد. تولید خودروهای سواری در دنیا طی ماههای ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۲ با رشد ۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. در ۹ ماهه نخست سال قبل ۴۵ میلیون و ۶۹۶ هزار دستگاه خودرو سواری در دنیا تولید شده بود. این انجمن تخصصی اروپایی از رشد قابل توجه تولید خودروهای سواری در ایران طی ۹ ماهه سال جاری میلادی خبر داده است. ایران در ماههای ژانویه تا سپتامبر سال گذشته میلادی ۷۲۳ هزار و ۷۲۶ دستگاه خودرو سواری تولید کرده بود اما در مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ تولید خودروهای سواری در ایران با رشد ۳۱.۲ درصدی مواجه شده و به ۹۴۹ هزار و ۸۱۷ دستگاه رسیده است.
براساس این گزارش، ایران سهم ۱.۹ درصدی از کل تولید خودروهای سواری دنیا طی ۹ ماهه امسال داشته است و دهمین تولیدکننده بزرگ این نوع خودروها در جهان شناخته شده است. ایران در ۹ ماهه سال قبل در رتبه سیزدهم قرار گفته بود اما با رشد قابل توجه تولیدات خود در ۹ ماهه سال جاری میلادی توانسته است سه کشور روسیه، جمهوری چک و اسلواکی را کنار بزند. ایران در ۹ ماهه امسال حتی بیشتر از فرانسه خودرو سواری تولید کرده است. فرانسه در ۹ ماهه سال جاری میلادی تنها ۶۹۳ هزار دستگاه خودرو سواری تولید کرده است که بسیار کمتر از تولیدات بیش از ۹۴۹ هزار دستگاهی ایران است. انگلستان، ترکیه، اندونزی، ایتالیا، جمهوری چک، اسلواکی و سوئد نیز از دیگر کشورهایی هستند که تولید خودرو سواری کمتری نسبت به ایران داشتهاند.
چین بزرگترین تولیدکننده خودرو سواری در جهان طی ماههای ژانویه تا سپتامبر امسال بوده به طوری که ۱۶ میلیون و ۳۶۱ هزار دستگاه خودرو سواری در این مدت تولید کرده و سهم ۳۲.۸ درصدی از کل تولیدات جهان را به خود اختصاص داده است. تولید خودروی چین ۱۵.۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است.
آمریکا با تولید ۵ میلیون و ۲۹۲ هزار دستگاه خودرو سواری در رتبه دوم و ژاپن با ۴ میلیون و ۸۲۶ هزار دستگاه در رتبه سوم از این نظر قرار داشتهاند. تولید خودرو آمریکا نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲.۱ درصد رشد داشته اما تولیدات ژاپن با افت ۲.۱ درصدی مواجه شده است. هند با ۳ میلیون و ۲۴۰ هزار دستگاه، کره جنوبی با ۲ میلیون و ۴۸۰ هزار دستگاه، آلمان با ۲ میلیون و ۴۱۱ هزار دستگاه، مکزیک با ۱ میلیون و ۷۶۰ هزار دستگاه، برزیل با ۱ میلیون و ۳۵۶ هزار دستگاه، اسپانیا با ۱ میلیون و ۲۷۱ هزار دستگاه و ایران نیز با ۹۴۹ هزار و ۸۱۷ دستگاه به ترتیب در رتبههای چهارم تا دهم قرار گرفتهاند.
میزان تولید خودروهای سواری در برخی کشورهای دیگر در ۹ ماهه ۲۰۲۲ عبارت است از: جمهوری چک ۹۰۱ هزار دستگاه، اسلواکی ۷۲۴ هزار دستگاه، ایتالیا ۳۵۹ هزار دستگاه، بلژیک ۱۸۳ هزار دستگاه، سوئد ۱۷۶ هزار دستگاه، رومانی ۳۷۶ هزار دستگاه، انگلیس ۵۷۲ هزار دستگاه، ترکیه ۵۷۲ هزار دستگاه، اندونزی ۷۴۱ هزار دستگاه، و تایلند ۴۹۱ هزار دستگاه. روسیه که به دلیل جنگ اوکراین با تحریمهای غرب روبرو شده با افت ۶۶.۴ درصدی تولید خودروهای سواری مواجه شده و در ۹ ماهه امسال تنها ۳۳۹ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است. این کشور در مدت مشابه سال قبل یک میلیون و ۸ هزار دستگاه خودرو سواری تولید کرده بود.
از طرف دیگر آخرین آمار از عملکرد خودروسازان در مهر امسال نشان میدهد ایرانخودرو و سایپا (و پارسخودرو بهعنوان زیرمجموعه سایپا) در مجموع قریب به ۸۹ هزار دستگاه خودرو تولید و برای ۸۸ هزارو ۶۸۰ دستگاه فاکتور تجاری صادر کردهاند. آمار عملکرد خودروسازان در مهر امسال نشان میدهد ایرانخودرو و سایپا (و پارسخودرو بهعنوان زیرمجموعه سایپا) در مجموع قریب به ۸۹ هزار دستگاه خودرو تولید و برای ۸۸ هزارو ۶۸۰ دستگاه فاکتور تجاری صادر کردهاند. مجموع تولید خودروها افزایشی نسبت به شهریور ماه رقم خورده، اما بررسی نقطه به نقطه نشان میدهد که در پنج خودرو تولیدی مهر نسبت به شهریور، تولید بیشتر شده اما در هفت خودرو کاهش تولید نسبت به شهریور دیده میشود. طبق آمار ارائه شده از عملکرد خودروسازان بزرگ (ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو به عنوان زیرمجموعه سایپا) در مهر ماه امسال، در مجموع این دو خودروساز ۸۸ هزار و ۸۰۰ دستگاه خودرو تولید کرده و ۸۸ هزار و ۶۸۰ دستگاه نیز فاکتور کردهاند.
بررسی نقطه به نقطه آمار تولید و فروش خودروسازان در هر ماه تا مرداد ماه، نشان از روندی نزولی تولید داشت و این خودروسازان در اکثر خودروها با تکمیل ناقصیهای گذشته خود (و اکثرا ناقصیهای سال گذشته)، بیش از آنکه تولید کنند، میفروختند، اما در شهریور ماه این روند نزولی تولید را متوقف کرده و مجدد در مسیر افزایش تولید قرار گرفتهاند و در مهر ماه هم افزایشی رقم خورده است. همانطور که اشاره شد، این خودروسازان بزرگ، ۸۸ هزار و ۸۰۰ دستگاه تولید کردهاند که ۲۵۳ دستگاه بیشتر از میزان تولید در شهریور ماه است، اما میزان تولید هفت خودرو از خودروهای تولیدی نسبت به میزان تولید آنها در شهریورماه کمتر شده و این در حالیست که پنج خودرو بیشتر از شهریور ماه تولید شده است.