روزنامه جوان
1401/09/09
آسمان کشور با پدافند ایرانی نفوذناپذیر شده است
یکی از بخشهایی که در دوران دفاع مقدس با وجود همه کمبودها کارنامه درخشانی از خود بر جای گذاشت، پدافند هوایی است. پدافند هوایی بعد از اتمام جنگ تحمیلی تا امروز، قدمهای بزرگ و مهمی در راستای قطع وابستگی از بیگانگان برای دفاع از آسمان ایران برداشته است. رسانه KHAMENEI. IR بر اساس بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اعضای هیئت دولت که در آن به تغییر عزتمندانه و قدرتمندانه اوضاع جمهوری اسلامی نسبت به دوران دفاع مقدس از جمله امنیت آسمان ایران اشاره کردند، برای تحلیل و بررسی اقدامات و پیشرفتهای صورتگرفته در این بخش، به گفتگو با امیر سرتیپ قادر رحیمزاده، فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتمالانبیا پرداخته است. حوزه پدافند هوایی، پیش از انقلاب چگونه بود و امروز چه تفاوتهایی با گذشته کرده است؟اصلاً قابل مقایسه نیست. قبل از انقلاب، یگانهای پدافند هوایی، با معدود سامانههای پدافند هوایی از تنوع برخوردار بودند، ضمن اینکه آن موقع، به طرف ساخت هیچ پدافند هوایی در داخل کشور هم نمیرفتیم، حتی زمینه برای تعمیرات اساسیاش هم وجود نداشت. همان مستشارها در پدافند جمعی نیروی هوایی بودند و این مسائل در سامانههای پدافندی هم وجود داشته است، خیلی از بحثهای اورهال، تعمیرات کلی و تعویض بعضی از قطعات، توسط بیگانگان انجام میگرفته است که امروز دیگر اینگونه نیست و علاوه بر آن امروز شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور با تکنولوژی روز و کاملاً مکانیزه است. با توجه به اینکه در دوران دفاع مقدس تمام حوزههای نظامی ایران تحت تحریم قرار گرفت، این مسئله در حوزه پدافند هوایی چه تأثیری گذاشت؟
وقتی وارد دفاع مقدس شدیم، با معدود سلاحهایی که در اختیار کارکنان پدافند هوایی بود، ابتکارات و خلاقیتهای فراوانی از همان سالهای اول دفاع مقدس جرقه زد. اصلاً کلمه جهاد و تحقیقات و جهاد خودکفایی از آن زمان سر زبانها افتاد. این از ابتکارات ویژه آیتالله خامنهای بود که آن زمان راه انداختند و در حقیقت، شکوفایی از همین تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی هوایی شروع شد. با توجه به اهمیت محوری تجهیزات در نیروی هوایی و از جمله پدافند هوایی، در داخل مجموعه نیروی هوایی قطعات شروع به تولید، ساخته و تعمیر میشوند. در دفاع مقدس هیچ عملیاتی نبوده که یگانهای پدافند هوایی ارتش در آن عملیات حضور نداشته باشند و نقش بسیار فعالی ایفا نکرده باشند. بعضیهایشان واقعاً مثالزدنی است، مثلاً در عملیات والفجر ۸، ۶۵ الی ۷۰ فروند هواپیما در یک عملیات از دشمن ساقط میشود. تجسم بفرمایید که اگر این ۶۵ فروند هواپیمای دشمن سالم بودند، چه اتفاقی برای نیروهای ما میافتاد؟ وقتی از پایگاهی، پروازی انجام میشود و بعد برنمیگردد و ساقط میشود و خبرش پخش میشود، چه تأثیری در شکست روحیه دشمن به وجود میآورد؟ در طول دفاع مقدس ما میبینیم که با همین تلاشهای مجاهدانه که در یگانهای مختلف پدافند هوایی انجام گرفت، بیش از ۶۰۰ فروند هواپیما از دشمن ساقط میشود، یعنی در عملیاتها در کنار سایر نیروهای سطح برای ایجاد امنیت در آسمان میآید تا نیروهای سطح بتوانند عملیاتشان را به راحتی انجام بدهند. در حملات بمباران دشمن به شهرها، پدافند میایستاد و تا آخرین لحظه دفاع میکرد. در اسکورت کشتیها، در نگهداری اسکلهها، در جزیره خارک که دهها و شاید صدها مورد حمله انجام گرفت، پدافند جانانه ایستاد و این شریان صدور نفت ادامه پیدا کرد، لذا با این کارنامه درخشان، پدافند از جنگ سربلند بیرون آمد. بعد از پایان جنگ تحمیلی تا امروز، پدافند هوایی چه روندی را طی کرده است؟
همه آن سامانههای پدافندی مجدداً بازسازی شدند. همان سامانههایی که از خارج وارد شده بودند، تمام قطعاتشان بهروز شد و کارایی و توانمندی سامانهها ارتقا پیدا کرد، مثلاً برد رادارهای ما ارتقا پیدا کرد، برد سامانههای ما ارتقا پیدا کرد، سیستمهای نرمافزاری دستخوش تحول بزرگی شد. همه به حول و قوه الهی و با تلاش جهادی همین کارکنان پدافند هوایی و با استفاده از جهادهای خودکفایی رخ داد. حضرت آقا مرتب گزارشات را میگرفتند که ببینند نیروها چه کار میکنند و دوستانی را که در این وادی بودند، تشویق میکردند. قطع وابستگی از خارج، یکی از قدمهای بزرگ است. ما در ابتدای جنگ و در پایان دفاع مقدس، هیچ سامانهای هنوز از خودمان نساخته بودیم، ولی این قطع وابستگی از قطعات و اینکه ما اینها را تا پایان جنگ، سرپا نگه داریم که بتوانیم از اینها استفاده کنیم، به ما خیلی کمک کرد. بعد از آن، هم بحث بازسازی آنهاست و هم بحث تولید. این دفعه احساس شد که ما باید خودمان حرکت بکنیم و سامانهها و تجهیزات دفاعی خودمان را بر اساس نیاز روز آماده بکنیم. این فرایند همین طور تا الان ادامه دارد. ما قبل از انقلاب، کمتر از ۳۰ رادار در سطح کل کشور داشتیم، امروز به لطف خدا دهها برابر این عدد رادارهایی داریم که هم از نظر مراقبتی، کنترلی، ثابت و تاکتیکی، اهداف ما را تأمین میکند و هم خلأهای آسمان کشورمان را پوشش میدهد تا در هیچ ارتفاعی خلأ نداشته باشیم که دشمن بتواند نفوذ کند. در بُعد سلاحها، ما آن چیزی که داشتیم یک سامانه موشکی هاگ بود که آن موقع در زمان جنگ مورد توجه بود. انصافاً هم خوب امتحانش را پس داد. خود همین کارکنان غیرتمند پدافند هوایی، توانستند سرپا نگهش دارند و از این سامانهها خوب استفاده کنند، با اینکه سامانههای واقعاً کوچکتری هم در اختیار داشتند. ما امروز به حدی رسیدهایم که خودمان بهترین سلاحهای پدافندی را در ابعاد مختلف در ارتفاع پایینتر، متوسط و بلندتر داریم تولید میکنیم. واقعاً این را بدون تعارف عرض میکنم، در منطقه حرف برای گفتن داریم، در دنیا حرف برای گفتن داریم. آیا تحریمها توانسته است روی پدافند هوایی ما اثر منفیای بگذارد؟
همه این تحریمها باعث نشده است که ما ذرهای از آن چیزی که نیاز داریم، کوتاه بیاییم و دیگر دنبالش نباشیم. تازه اینها سلاحها و تجهیزاتی است که میشود نشان داد. در این وضعیت میبینید که با این تحریمها، این وسایل و این تجهیزات را با تکنولوژی بالا تولیدکردن و در اختیار دفاع مملکت گذاشتن، اینها کار کوچکی نیست. در مورد تجهیزات وارداتی هم همین است. اس۳۰۰ از روسیه خریداری و وارد سازمان رزم پدافند هوایی شد و الان هم در مراکز داریم استفاده میکنیم. متخصصان ما طوری به این سامانه نگاه کردند که باید بالاتر از این را خودمان بسازیم، یعنی توانمندیهای اینها مورد بررسی قرار گرفت، همه ابعاد، به دقت توسط متخصصان ما بررسی شد. متخصصان فنی ما به میدان آمدند و گفتند ما باید بهتر از این را بسازیم. امروز سامانه باور۳۷۳ توانمندی بسیار بالاتری از اس۳۰۰ دارد. این به لطف خداست، یعنی توقفی در هیچ کدام از این عرصهها نیست.
سایر اخبار این روزنامه
ایران و عراق باید همکاریهای اقتصادی را به رغم برخی ارادهها پیش ببرند
شجرهای که پاک بود و پاک ماند
خبرنگاران ایرانی از خجالت امریکا درآمدند
قهرمان اینترنشنال سارق مسلح از آب درآمد!
بازندگان دیپلماسی جام جهانی
ما بازماندگان ۷۰۰ شهید اصفهان در عملیات محرمیم
جعبه سیاه رجوی سخن میگوید
نمایش شکوه علمی بسیج در «نمایشگاه ملی فناورانه دانشبنیان»
فرهنگسازی در سمینار و چمدان نیست
آسمان کشور با پدافند ایرانی نفوذناپذیر شده است
رؤیای ناتمام