تئاتر مقاومت در پناه شمس خراسان قرار گرفت

هجدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت در حالی از روز گذشته بخش صحنه‌ای خود را در جوار بارگاه نورانی و ملکوتی علی بن موسی‌الرضا (ع) آغاز کرد که در این دوره همسو با سیاست‌های خود از جمله عدالت فرهنگی و تمرکززدایی از تهران با حضور در اقصی نقاط کشور دوره ویژه‌ای را به نسبت سایر ادوار سپری می‌کند.
هجدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت، تابستان امسال در نخستین گام با شروع بخش بین‌الملل فعالیت خود را آغاز کرد. در این مرحله جشنواره تئاتر مقاومت با حضور در کشور عراق و شهر‌های کربلای معلا، نجف اشرف، حله و مسیر پیاده‌روی اربعین برای نخستین بار اجرا‌های خود را کلید زد و پس از ۱۷ دوره برپایی این رویداد از عنوان سراسری به بین‌المللی تبدیل شد.
همچنین بخش خیابانی جشنواره تئاتر مقاومت در استان یزد با بیش از یکصد هنرمند اجرا شد و در بخش رادیوتئاتر که آن نیز برای نخستین بار صورت پذیرفت در استان فارس و شهر شیراز با حضور بیش از ۱۵۰ هنرمند عملیاتی شد و اکنون در مهم‌ترین بخش جشنواره، استان خراسان رضوی و شهر مشهد و در جوار نورانی مضجع شریف و بابرکت علی بن موسی الرضا (ع) از روز شنبه ۱۱ تا سه‌شنبه ۱۵ آذرماه با حضور بیش از ۲۰۰ هنرمند تئاتری از سراسر کشور آماده و مهیای رقم زدن صفحه‌ای دیگر از شعار تئاتر مقاومت در گستره ایران اسلامی است.
مشهد ایستگاه پایانی تئاتر مقاومت


نقش و اهمیت شهر مقدس مشهد در حوزه تئاتر از آن‌رو مهم است که با نگاهی به آثار متقاضی در ۱۰ دوره اخیر مهم‌ترین رویداد تئاتر کشور، یعنی جشنواره تئاتر فجر و سهم بسیار زیاد این استان و همچنین حضور پررنگ هنرمندان تئاتری این شهر در بدنه هنر‌های نمایشی کشور نشان از آگاهی و اشراف سیاستگذاران و برنامه‌ریزان این جشنواره برای حضوری مؤثر و کاربردی و همچنین تحقق واقعی و حقیقی به دور از شعارزدگی در بحث عدالت فرهنگی دارد. جشنواره‌ای که روزگاری تنها منحصر و محدود به تهران و آن‌هم در محدوده تئاترشهر بود، اکنون در گستره ایران اسلامی طنین‌اندازه شده و در جای‌جای میهن اسلامی‌مان خبر‌های تئاتر مقاومت ساری و جاری گشته که خود نشان دهنده برپایی یک دوره نفسگیر و سخت طی چند ماه گذشته است.
تئاتر مقاومت و گسترش عدالت فرهنگی
محراب محمدزاده، مدیر اجرایی هجدهمین دوره جشنواره تئاتر مقاومت در خصوص تحقق شعار گستره ایران و کشور‌های اسلامی در جشنواره تئاتر مقاومت گفت: «تلاش کردیم بیش از هر زمان دیگری به عدالت فرهنگی بیندیشیم و جریان تئاتر مقاومت را با همراهی بیش از ۵۰۰ هنرمند تئاتر کشور در استان‌های مختلف کشور و دیگر کشور‌ها رونق دهیم.»
محمدزاده همچنین درباره بخش‌های باقی‌مانده جشنواره تئاتر مقاومت نیز گفت: «هماهنگی‌های لازم برای برگزاری بخش دوم بین‌الملل و اجرای آثار تئاتر مقاومت در دو کشور دیگر به‌صورت کامل انجام شده است. در صورت فراهم بودن شرایط، این اجرا‌ها تا پایان آذر در دو کشور دیگر روی صحنه می‌روند. بخش دیگری که به صورت مجزا برگزار خواهد شد، بخش مربوط به نمایشنامه‌نویسی است. این بخش اختتامیه مجزایی دارد که در آنجا برگزیدگان را معرفی می‌کنیم. اگر شرایط مالی به ما اجازه بدهد در کنار معرفی برگزیدگان این بخش، ورکشاپ چند روزه نمایش‌نویسی را با حضور بزرگان این عرصه برگزار خواهیم کرد.»
وی همچنین در خصوص بخش تله‌تئاتر که پس از ۱۵ دوره مجدد احیا شده است، گفت: «ما در این دوره از جشنواره تئاتر مقاومت بخش «تله‌تئاتر» را هم داریم. آثار پذیرفته شده در این بخش در مرحله پیش‌تولید قرار دارند. تلاش دبیرخانه جشنواره تئاتر مقاومت این است که در اواسط دی‌ماه و همزمان با سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی این آثار از رسانه ملی برای مردم پخش شوند.»
آغاز بخش صحنه‌ای با حضور ۱۲ اثر
سیدوحید فخرموسوی، دبیر دوره هجدهم تئاتر مقاومت نیز در خصوص گستردگی و وسعت آثار حاضر در بخش صحنه‌ای گفت: «از روز گذشته با حضور ۱۲ اثر از شهر‌های اصفهان، اردبیل، یزد، خمینی‌شهر، تهران و رباط‌کریم در شهر مشهد جشنواره رسماً بخش صحنه‌ای خود را آغاز کرد و این بخش تا ۱۵ آذر ادامه خواهد داشت.»
فخرموسوی همچنین با اشاره به حضور ۲۲۰هنرمند در این بخش، درباره موضوعات مدنظر آثار توضیح داد: «موضوعات آثار حاضر در بخش مسابقه صحنه‌ای جشنواره حول محور مقاومت، دفاع‌مقدس، ایثار و شهادت، مدافعان امنیت و مقاومت اقتصادی است که در دو سالن مربوط به حوزه هنری و همچنین دو سالن اداره کل ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی روی صحنه می‌روند.»
دبیر هجدهمین جشنواره تئاتر مقاومت درباره حمایت از اجرای عمومی آثار حاضر در این بخش یادآور شد: «۲۰ اثر از مرحله بازبینی و همچنین آثار حاضر در بخش مسابقه صحنه‌ای برای حمایت از اجرای عمومی‌شان در طول سال به انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح معرفی شده‌اند.»
وی همچنین با معرفی داوران بخش صحنه‌ای جشنواره عنوان کرد: «کوروش زارعی، فرهاد قائمیان، جهانگیر الماسی، حسین مسافرآستانه و آزیتا ترکاشوند داوران این بخش از جشنواره هستند.»
داوران بخش صحنه‌ای جشنواره تئاتر مقاومت
از طرفی معرفی داوران بخش صحنه‌ای نیز بسیار هوشمندانه صورت پذیرفته است. جهانگیر الماسی یکی از هنرمندان باسابقه تئاتر و سینماست، گرچه این هنرمند را بسیاری در قامت بازیگر در حوزه سینما و تلویزیون می‌شناسند، اما آنچه مسلم است اینکه الماسی یکی از بی‌بدیل‌ترین هنرمندان تئاتر در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ به شمار می‌رفت؛ از نمایش‌های چهار صندوق به کارگردانی بهرام بیضایی گرفته تا مرگ دستفروش به کارگردانی اکبر زنجان‌پور، او را به ستاره بی‌بدیل تئاتر در دهه ۶۰ و ۷۰ بدل کرده است. حسین مسافرآستانه با سابقه ۱۰ دوره دبیر تئاتر مقاومت، مدیرعاملی درخشان‌ترین دوران تئاتر انقلاب دفاع مقدس و دبیر چهار دوره از جشنواره تئاتر فجر یکی از مهم‌ترین هنرمندان و مدیران فرهنگی در حوزه تئاتر است. فرهاد قائمیان، آزیتا ترکاشوند و کوروش زارعی نیز سوابق تئاتری‌شان بر کسی پوشیده نیست و این ترکیب بی‌شک یکی از کاربردی‌ترین ترکیب داورانی است که طی سالیان گذشته تئاتر مقاومت به خود دیده است. این نشان از رشد و اعتلایی دارد که جریان تئاتر مقاومت پس از برپایی ۱۸ دوره به آن دست یافته است.