نوسازی 680 4 تاکسی از ابتدای امسال

حمیده امینی فرد
خبرنگار

با وجود هدفگذاری برای نوسازی 10 هزار تاکسی فرسوده تا پایان امسال در سراسر کشور، تاکنون فقط 4 هزار و 680 تاکسی فرسوده نوسازی شده است، وقفه سه ماهه برای توقف تولید دو خودروی سمند و پژو 405 و معرفی خودروی جایگزین (سمند سورن) موجب شد تا برنامه نوسازی امسال با کمی تأخیر مواجه شود. براین اساس حدوداً 5 هزار و 300 تاکسی فرسوده در نوبت نوسازی قرار دارند تا برنامه نوسازی 10 هزار تاکسی برای امسال تکمیل شود. در حال حاضر مشکل شماره‌گذاری خودروهای جدید حل شده است و بزودی فرایند نوسازی از سر گرفته می‌شود.


آن‌طور که مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور به ایران خبر داده است درحال حاضر از 318 هزار دستگاه تاکسی در سراسر کشور، 190 هزار تاکسی بالای 10 سال سن دارند که با توجه به قوانین فرسودگی بالای 10 سال برای تاکسی‌ها در زمره فرسوده‌ها محسوب شده و باید نوسازی شوند. طبق مصوبه جدید، اما تاکسی‌هایی که موفق به دریافت دو بار معاینه فنی شده‌اند، مشمول فرسودگی نمی‌شوند که تعدادشان بسیار محدود است. اما در مجموع این ادعا که میانگین سنی ناوگان تاکسی‌های کشور بالاست، درست است و تغییر مصوبه نیز نفی کننده آن نیست! میانگین سنی تاکسی‌ها در کشور 7 سال اعلام شده است، بنابراین اگر قرار به تغییر مصوبه باشد شاید جوان‌سازی ناوگان به جای نوسازی واژه بهتری باشد.
مرتضی ضامنی با تأکید بر اینکه با انباشت فرسودگی تاکسی‌ها مواجهیم، می‌گوید: «اگر بخواهیم با آهنگ نوسازی سالانه 10 هزار تاکسی فرسوده جلو برویم، برای اینکه بتوانیم 190 هزار تاکسی را نوسازی کنیم باید 19 سال صبر کنیم.»
این درحالی است که در این مدت تاکسی جدیدی به این آمار اضافه نشود. بنابراین برای اینکه بتوانیم از این آمار سبقت بگیریم باید همکاری بیشتری از جانب خودروساز و یا دولت در تخصیص تسهیلات صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه عدم تخصیص وام ملی برای نوسازی خودروها درحال حاضر به یکی از چالش‌های اساسی فرایند نوسازی تبدیل شده است، ادامه می‌دهد: «در گذشته بانک‌ها مکلف بودند تا وام پرداخت کنند، اما هم اکنون جز تعدادی از شهرداری‌ها در بعضی شهرها که تسهیلاتی را در اختیار رانندگان قرار می‌دهند، هیچ تسهیلات بانکی اختصاص نمی‌یابد.»
درحال حاضر جز شهرداری کلانشهرهای تهران، اصفهان و مشهد در سایر شهرها و کلانشهرها خبری از وام و تسهیلات برای نوسازی تاکسی‌های فرسوده نیست و این موضوعی است که صدای اعتراض رانندگان بسیاری را درآورده است. بویژه آنکه در ماه‌های اخیر، افزایش نرخ خودرو چالش‌های اساسی را برای رانندگان ایجاد کرده است.
ضامنی با اشاره به افزایش نرخ خودرو در هفته‌های اخیر با تأکید بر اینکه گرانی خودرو، قدرت برنامه‌ریزی را برای نوسازی از ما و رانندگان گرفته است، می‌گوید: «هم اکنون قیمت روز خودرو سمند سورن، 273 میلیون تمام می‌شود. درخواست ما از دولت این است که با توجه به آیین نامه ماده 8 قانون هوای پاک که دولت مکلف است در طرح‌های نوسازی تسهیلات ارزان و بلند مدت ارائه کند، برای کاهش آلودگی هوا ارائه تسهیلات بانکی را دوباره از نو شروع کند تا بتوانیم تعداد خودروها در فرایند نوسازی‌ها را افزایش دهیم.»
تهران درحالی این روزها با هوای آلوده دست و پنجه نرم می‌کند و مدارس در همه مقاطع تعطیل شده و طرح ترافیک فروخته نمی‌شود، که فرسودگی خودروها یکی از عوامل ثابت این آلودگی محسوب می‌شود. سهم خودروهای فرسوده در تولید آلودگی براساس برخی آمارها 38 درصد اعلام می‌شود، اما این سهم بنا به برخی روایت‌ها تا 65 درصد هم پیش رفته است. در تهران هم اکنون بیش از 76 هزار دستگاه تاکسی در حال تردد است که اگر بخواهیم سن بالای 10 سال را در نظر بگیریم، حدود 35 هزار تاکسی فرسوده محسوب می‌شوند و باید نوسازی شوند! سهم تهران از 4 هزار و 680 تاکسی جدید، 2 هزار و 620 دستگاه بوده است.
ضامنی به سهم 25 درصدی تاکسی‌ها در حمل‌ونقل عمومی اشاره کرده و می‌گوید: «سهم تاکسی به نسبت سایر مدهای حمل‌ونقل رعایت شده است و ما می‌توانیم بگوییم که کمبودی در این حوزه نداریم و توسعه تاکسی باید در شهرهای جدید و مناطق شهری جدید باشد که تعداد تاکسی‌ها در آن کم است. پس هدفگذاری اصلی باید بر فرایند نوسازی تاکسی‌های فرسوده متمرکز شود.»
نوسازی تاکسی‌های فرسوده ادامه خواهد یافت
سید محمد آقا میری، عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه سیاست مدیریت شهری درحال حاضر توسعه حمل‌ونقل عمومی است که این توسعه در حوزه اتوبوسرانی نمود خوبی داشته است، به «ایران» می‌گوید: «در حوزه تاکسی‌ها ما 2 هزار و 500 تاکسی جدید و یا اورهال شده را به مجموع تاکسی‌ها اضافه کرده‌ایم. هم اکنون از 80 هزار تاکسی تهران حدوداً 60 هزار تاکسی فعال است که با برنامه نوسازی ناوگان تاکسیرانی 2 هزار و 500 تاکسی وارد ناوگان تاکسیرانی شده است. قرار است در بلند مدت 25 هزار دستگاه جدید هم اضافه شود که تعدادی جایگزین فرسوده‌هایی می‌شود که باید از ناوگان خارج شوند. در مجموع، اما بحث نوسازی تاکسی‌های فرسوده ادامه خواهد یافت.»
طرح نوسازی ناوگان تاکسیرانی از سال 94 آغاز شد، اما اختلافات میان خودروساز با گمرک و البته بدقولی بانک‌ها در پرداخت وام و افزایش نرخ خودرو و در نهایت هم توقف دو خودروی تولیدی و جایگزینی آن با خودروی جدید موجب شد تا روند نوسازی هر سال با یک چالش جدید مواجه شود.
همچنین 5 هزار دستگاه ون نیز تا پایان امسال وارد ناوگان حمل‌ونقل می‌شود. از چند روز آینده فرایند اجرایی ون‌ها آغاز می‌شود.