اتحادیه اروپا همچنان به دنبال نفت روسیه


گروه نفت و انرژی: رئیس شرکت دولتی ترانس‌نِفت روسیه طی اظهاراتی فاش کرد که آلمان و لهستان با وجود ادعای قبلی مبنی بر قطع واردات نفت از روسیه تا پایان سال جاری میلادی، درخواست نفت خط لوله از این کشور را برای سال ۲۰۲۳ ثبت کرده‌اند. به گزارش تسنیم به نقل از راشاتودی، نیکولای توکارف، رئیس شرکت دولتی ترانس‌نِفت روسیه، روز دوشنبه در مصاحبه با تلویزیون روسیه 24 اعلام کرد که آلمان و لهستان درخواست واردات نفت خط لوله از روسیه را برای سال 2023 ثبت کرده‌اند.
این در حالی است که هر دو کشور قبلاً تأکید کرده بودند که تا پایان سال جاری میلادی از واردات نفت روسیه از طریق خط لوله منصرف خواهند شد. به گفته توکارف، ورشو پیش‌بینی می‌کند در دسامبر امسال 360 هزار تن نفت خام روسیه و 3 میلیون تن بیشتر نیز در سال 2023 وارد کند. این مقام روسیه افزود که آلمان هم برای سه ماهه اول سال آینده میلادی سفارشی را ثبت کرده است. وی حجم درخواستی برلین را مشخص نکرد.
در ماه نوامبر، گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه لهستان قصد دارد تحریم‌های اتحادیه اروپا را علیه رشته شمالی خط لوله دروژبا، که هم لهستان و هم آلمان از طریق آن نفت روسیه را دریافت می‌کنند، اعمال کند تا زمینه‌های قانونی برای فسخ یک‌جانبه قراردادهای موجود با مسکو را بدون مجازات به دست آورد. بزرگترین پالایشگاه نفت لهستان یعنی اورلن، قراردادی با ترانس نفت برای 200 هزار تن نفت در ماه دارد که در دسامبر 2024 منقضی می شود.
اوایل امسال، دولت آلمان هم اعلام کرد که خرید نفت از طریق دروژبا را در 31 دسامبر متوقف خواهد کرد. توکارف گفت: آنها اعلام کردند که از اول ژانویه نفت از روسیه نمی گیرند. با این حال، ما قبلاً درخواست هایی برای پمپاژ آن از طریق خط لوله دروژبا از لهستان و آلمان در سال آینده دریافت کرده‌ایم.



براساس این گزارش، تحریم نفت روسیه از سوی
اتحادیه اروپا که از 5 دسامبر اجرایی شد، در مورد خط لوله دروژبا اعمال نمی‌شود و تنها محموله‌های دریایی را هدف قرار می‌دهد. قسمت جنوبی این خط لوله، نفت را به جمهوری چک، اسلواکی و مجارستان می رساند که به شدت به منابع روسیه وابسته هستند. از طرف دیگر در یک هفته پس‌از اجرایی شدن تحریم‌های نفتی روسیه توسط اتحادیه اروپا، کل نفت صادرشده از این کشور ۱.۸۶ میلیون بشکه در روز معادل ۵۴ درصد کاهش یافت و به ۱.۶ میلیون رسید. به گزارش بلومبرگ، صادرات نفت خام روسیه در اولین هفته پس‌از اجرایی شدن تحریم‌های گروه 7 با هدف محدود کردن درآمد نفتی این کشور، کاهش یافت.
هدف از تحریم‌های اتحادیه اروپا که در پنجم دسامبر آغاز شد، محدود کردن درآمد نفتی روسیه است. این اتحادیه از یک طرف، خرید نفت روسیه را متوقف کرده و از طرف دیگر خدمات کلیدی برای انتقال نفت این کشور به سایر نقاط دنیا را ممنوع کرده‌است. با تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه، خدماتی مانند بیمه برای خریدارانی که نفت این کشور را 60 دلار در هر بشکه یا کمتر خریداری کنند، فراهم می‌شود. اما در یک هفته پس‌از اجرایی شدن تحریم‌های نفتی روسیه توسط اتحادیه اروپا، کل نفت صادرشده از این کشور 1.86 میلیون بشکه در روز معادل 54 درصد کاهش یافت و به 1.6 میلیون رسید. متوسط صادرات ماهانه روسیه هم کاهش یافته است. تحریم‌های نفتی اتحادیه اروپا نزدیک‌ترین بازار نفت روسیه را که در آغاز سال جاری میلادی حدود نیمی از عرضه نفت این کشور را دریافت می‌کرد، بسته است. غیر از مقادیر کمی نفت که به بلغارستان می‌رود، جریان نفت دریایی روسیه به اروپا کاملاً متوقف شده‌است.
این تحریم‌ها به‌همراه سقف قیمت تعیین‌شده مشکلاتی برای نفتکش‌ها جهت انتقال نفت از دریای سیاه به مدیترانه به وجود آورده است. برای مثال ترکیه خواستار تأییدیه‌های خاص بیمه قبل‌از اعطای مجوز به کشتی‌ها برای عبور از تنگه‌های بسفر و داردانل شده‌است. همچنین مشکلاتی برای تاجران نفت روسیه درمورد اجرایی شدن سقف قیمت به‌وجودآمده که بسیاری از آن‌ها را نگران کرده‌است. مسافت زیاد انتقال نفت به آسیا از بنادر غربی روسیه هزینه‌های کشتیرانی را بالا برد و باعث کاهش قیمت نفت اورال روسیه حتی قبل‌از تعیین سقف قیمت شده‌است.
حجم نفت خامی که به چین، هند و ترکیه به‌عنوان 3 کشور اصلی خریدار نفت روسیه می‌رود، به‌علاوه محموله‌های نفتی که هیچ مقصد نهایی ندارند در یک ماه منتهی به شانزدهم دسامبر تا 2.53 میلیون بشکه در روز پایین آمده‌است.