روزنامه آرمان ملی
1401/10/04
کاهش سرعت اینترنت؛ رونق فروش فیلترشکن
آرمان ملي- حميد شجاعي: شبکههاي اجتماعي امروز بخش جداييناپذير زندگي مردم هستند و اين امر را ميتوان از نوع مواجهه و برخورد آنها با فضاي مجازي متوجه شد. زمانيکه در ارديبهشت 98 تلگرام با دستور قضائي فيلتر شد، بسيار تلاش شد تا جامعه به سمتوسوي پلتفرمهاي داخلي بروند و تبليغات گستردهاي هم روي برخي پلتفرمها مانند: سروش، ايتا، آيگپ و... شد؛ اما طولي نکشيد که مردم با استفاده از فيلترشکنها و فيلترشکنهاي مختلف به تلگرام بازگشتند. زمان گذشت و پس از اظهارنظرهاي بسيار در خصوص طرح صيانت از فضاي مجازي از سوي مجلس بالاخره پس از تحولات حدفاصل روزهاي پاياني شهريور تا آبان سالجاري واتساپ و اينستاگرام نيز به صف برنامههاي فيلتر شده اضافه شدند. با اين حال بهنظر ميرسد که مسئولان امر هنوز اين سوال را از خود نپرسيدهاند که فيلترينگ فيسبوک، توئيتر و تلگرام چه نتيجه مفيد و موثري در برداشت که همين رويه در مورد ساير برنامهها نيز پياده شود. آنچه مسلم است بايد اين مساله را پذيرفت که پيامرسانهاي داخلي قابليت و ظرفيت رقابت با پلتفرمهاي خارجي را ندارند و همين استقبال مردم کشورمان از اپليکيشنهاي خارجي مويد اين نکته است که هر اندازه هم از پيامرسانهاي داخلي حمايت شود بسياري تمايل و اشتياقي به حضور در برنامههاي داخلي ندارند و با فيلترينگ شبکههاي اجتماعي خارجي صرفا به کسبوکار مردم ضربه وارد ميشود. امري که رئيسجمهور در زمان انتخابات آن را محل درآمد مردم دانسته بود. از طرفي کاهش سرعت اينترنت ثابت و همراه را نيز ميتوان يکي از دستاوردهاي وزير ارتباطات دولت سيزدهم بدانيم. چيزي که بسياري آن را به جهت کاهش محسوس پهناي باند ميدانند اما برخي دولتيها با بهانههاي آن را به اموري که چندان تاثيري ندارد مربوط ميکنند. جالب اينکه خود دولت گفته بود پس از آرام شدن وضع جامعه شرايط به قبل بازميگردد اما هنوز شاهد ادامه فيلترينگ شبکههاي اجتماعي پرطرفدار هستيم. هر چند که وزير نيز اخيرا گفت: «دخل و تصرفي در بازگشت اينستاگرام ندارم.» نکتهاي که رحيمي جهانآبادي، عضو کميسيون امنيت ملي مجلس در توئيتي بدان پرداخته و گفته بود «وقتي سرعت اينترنت پايين و اکثر شبکههاي اجتماعي فيلتر است عيسي زارعپور، وزير چيست؟ فيلترنت و قطع ارتباطات؟» حال مشخص نيست يک بام و دوهواي دولت در خصوص شبکههاي اجتماعي به کجا خواهد رسيد و تکليف شبکههاي فيلتر شده چه خواهد شد؟شبکه ملي اطلاعات مترادف قطع اينترنت نيست
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات اظهارداشت: ما در وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، از ابتداي دولت سيزدهم بهدنبال اين بوديم که دو کار بزرگ براي پلتفرمها و سکوهاي داخلي مخصوصا حوزه پيامرسان شبکه اجتماعي انجام دهيم تا بتوانند با نسخههاي خارجي رقابت کنند. عيسي زارعپور گفت: اولين اقدام اين بود که پلتفرمهاي داخلي بتوانند قابليتهاي خود را ارتقا دهند، سرعت و کيفيت داشته باشند و مزيتهاي جديدي براي آنها ايجاد کنيم که در پلتفرمهاي خارجي وجود ندارد. زارعپور درباره آخرين وضعيت شبکه ملي اطلاعات نيز بيان داشت: عدهاي شبکه ملي اطلاعات را مترادف با قطع اينترنت ميدانند که به هيچ وجه چنين چيزي نيست، بلکه شبکه ملي اطلاعات يک شبکه پرسرعت و باکيفيت در گستره جغرافيايي جمهوري اسلامي ايران است.
تاثير فيلترينگ بر اپراتورها
تاثير فيلترينگ چندان بوده که شرکتهاي شاتل، ايرانسل و مبيننت در نامههايي جداگانه به وزارت ارتباطات، از کاهش درآمد خود بهدليل افزايش فيلترينگ گفتهاند. اين نامهها بهتازگي از سوي يک گروه هکري موسوم به «ZZA» منتشر شده و تاکنون مديرعامل شرکت شاتل در گفتوگو با سايت «ديجياتو» اصالت نامه مربوط به شرکت خود را تأييد کرده است. در نامه احمدرضا نخجواني؛ مديرعامل شاتل خطاب به معاون وزير و رئيس سازمان تنظيم مقررات آمده است: محدوديتها در دسترسي کاربران، تأثيري بسيار جدي بر مصرف پهناي باند و درآمد اين شرکت داشته است. پهناي باند اين شرکت بيش از 60 درصد و درآمد نيز بيش از 40 درصد کاهش يافته و اين درحاليست که 80 درصد هزينههاي شاتل يا ثابت ماندهاند يا با تورم افزايش يافتهاند. نکته بسيار مهم در نامه مديرعامل شاتل به معاون وزير ارتباطات، شرايط بحراني است که به گفته او قابلتحمل نيست و ميتواند باعث توقف سرويسدهي به مشتريان در سراسر کشور شود. از طرف ديگر نامهاي هم از شرکت ايرانسل خطاب به رئيس سازمان تنظيم مقررات منتشر شده که هنوز اصالت آن تاييد يا تکذيب نشده و در آن از خسارت 8000 ميليارد ريالي فيلترينگ بر اين شرکت صحبت شده و گفته شده که درنتيجه اعمال محدوديتها، عملاً نيمي از ظرفيت شبکه کاهش يافته و استمرار محدوديتهاي اعمالشده در پهناي باند بينالملل مانعي جدي در ادامه فعاليت اين شرکت خواهد شد. همچنين در کنار شرکتهاي شاتل و ايرانسل اواسط آذرماه نامه شرکت رايتل نيز به شخص وزير ارتباطات منتشر شده بود؛ نامهاي که در آن «ياسر رضاخواه» مديرعامل رايتل بهطور رسمي از احتمال خروج رايتل از بازار بهدليل محدوديتهاي اينترنتي و کاهش درآمد صحبت ميکند.
سایر اخبار این روزنامه
پیش به سوی بودجه احمدینژادی !
برف آمد؛ شادی طبیعت، رنج شهرنشینی
ایران و آمریکا هیچ آلترناتیوی جز برجام ندارند
کاهش سرعت اینترنت؛ رونق فروش فیلترشکن
حمله شب یلدایی به رفیق!
پالسهای آمادگی برای احیای توافق
اقتصاد نامطلوب و جابهجاییهای نمایشی
لزوم تنوع عملی در سیاست خارجی
ایران هیچ موشک کروزی در اختیار روسیه قرار نداده است
برخی تلاش میکنند جنگ ارمنستان با آذربایجان؛ جنگ بین ایران و آذربایجان تلقی شود
طرح جرمانگاری انتشار اخبار در تعارض با حقوق شهروندی
برجام زندهای در حکم مرده