مصرف گاز بخش خانگی و تجاری؛ معادل ۲ فاز پارس جنوبی

به گفته جواد اوجی، وزیر نفت، مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری ۶۰ میلیون مترمکعب در روز، معادل ۲ فاز پارس جنوبی نسبت به پارسال افزایش یافته است. او از همه مردم خواسته است برای بهینه‌سازی مصرف تلاش کنند.
او با بیان اینکه اقدام‌های خوبی برای تشویق مشترکان هم در نظر گرفته شده و با هر یک درصد کاهش مصرف، شامل ۳ درصد تخفیف گازبها می‌شوند و اگر مشترکی نسبت به مصرف پارسال خود ۳۰ درصد صرفه‌جویی داشته باشد، گازبهای رایگان خواهد داشت، اظهار کرد: «توصیه می‌شود مردم پوشیدن لباس‌های گرم و رعایت دمای رفاه 21 - 18 را مورد توجه قرار دهند.»
به گفته وزیر نفت، اکنون روزانه نزدیک به ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز(حدود ۷۰ درصد گاز کشور) از پالایشگاه‌ها و سکوهای پارس جنوبی برداشت می‌کنیم و آمادگی صددرصدی برای تامین گاز با تدابیر اندیشیده‌شده و انجام تعمیرات اساسی در خطوط لوله، سکوهای برداشت گاز، پالایشگاه‌ها و ایستگاه‌های تقلیل فشار وجود دارد.
به‌تازگی غلامرضا کوشکی، رئیس مرکز کنترل گاز کشور از افزایش میزان محدودیت گازرسانی به صنایع با ادامه روند صعودی مصرف گاز در بخش خانگی خبر داد و گفت: «صنایع عمده شامل فولاد، سیمان و پتروشیمی‌ها هستند و میزان محدودیت‌های شرکت ملی گاز متفاوت است. در کارخانجات سیمان حدود ۷۰ درصد، در صنایع پتروشیمی حدود ۳۵ درصد و در صنایع فولاد حدود ۵۰ درصد نسبت به فصل تابستان محدودیت اعمال کردیم.»



به گفته او، حدود ۶۵ درصد از گاز تولیدی به بخش خانگی اختصاص پیدا می‌کند که پیش‌بینی شده از اوایل هفته آینده مصرف در بخش خانگی به ۶۰۰ میلیون مترمکعب برسد و طبق اعلام هواشناسی در اواسط هفته (دوشنبه و سه‌شنبه)، کاهش دما در کشور را خواهیم داشت، از این رو میزان مصرف گاز تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب نیز افزایش پیدا می‌کند. خط‌قرمز شرکت ملی گاز، مصارف بخش خانگی و تجاری است. هر سال افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری را شاهد هستیم، وزارت نفت قبل از شروع فصل سرما تمهیدات لازم را در نظر می‌گیرد و سوخت جایگزین را به صنایع کشور اختصاص می‌دهد و در روزهایی که افزایش مصرف بخش خانگی اتفاق می‌افتد متناسب با افزایش مصرف، محدودیت‌هایی در بخش صنعتی و نیروگاهی کشور داده می‌شود که گاز به بخش خانگی اختصاص پیدا می‌کند.
راهکار چیست؟
در این بین برای گذر از بحران انرژی می‌توان با جایگزینی وسایل گازسوز با راندمان بالا در جهت بهینه‌سازی مصرف گاز گام نهاد. آنطور که اعلام شده  ۸۰ درصد گرمایش کشور به‌وسیله بخاری تامین می‌شود که با تعویض تنها یک میلیون بخاری گازسوز دودکش‌دار راندمان بالا (هرمتیک) سالانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب در مصرف گاز طبیعی صرفه‌جویی می‌شود.
همچنین اجرای کامل مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در ساختمان‌های جدیدالاحداث و بهسازی‌ونوسازی تمامی ساختمان‌های اداری و عمومی دولتی با هدف مصرف کمتر انرژی، همچنین توسعه و نصب فراگیر کنتورهای هوشمند و قرائت از راه دور با قابلیت قطع و وصل گاز و برق به‌منظور مدیریت پرمصرف‌ها می‌تواند در این راه موثر باشد.
توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر بادی، خورشیدی و زمین‌گرمایی از طریق بومی‌سازی و ساخت داخل تجهیزات موردنیاز به‌عنوان راه‌حل پایدار و کلیدی، سرمایه‌گذاری و همچنین  بهبود راندمان نیروگاه‌های کشور و تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی می‌تواند نقش مهمی در گذر از شرایط بحران انرژی در کشور داشته باشد.