چراغ سبز دوباره مجلس به سربازی حرفه‌ای

یک نماینده مجلس: دولت برای تخصصی شدن خدمت سربازی باید بودجه آن را تعیین کند آرمان امروز- سرويس جامعه: طرح اصلاح قانون نظام وظيفه چند سالي است که در دستور کار مجلس قرار گرفته، با اين حال کمتر پيش آمده است مقام مسئولي درباره جزئيات اين طرح و موارد اصلي اصلاح قانون سربازي صحبت کند. برکسي پوشيده نيست شرايطي که خدمت اجباري 24 ماهه براي ميليون‌ها جوان به‌وجود آورده، شرايط سختي است و در 1303 که اين قانون خدمت سربازي اجباري نظام وظيفه را به مجلس شوراي ملي چهارم فرستاد شرايط جامعه بسيار تغيير کرده است. حدود يک قرن از آن روزها مي‌گذرد و قوانين نظام وظيفه فقط در ساختار تفاوت کرده ولي شرايط به همان شکل است. در دنيا 28 کشور قانون سربازي اجباري دارند و از اين کشورها تنها 18 کشور سربازي اجباري بيش از يک سال دارند که ايران نيز در اين زمره است. اما در دو سال گذشته مجلس شوراي اسلامي در راستاي طرح جواني جمعيت و رفع کردن موانع ازدواج، تصميم دارد سربازي را حرفه‌اي کند، آن‌هم در شرايطي که سازمان نظام وظيفه و نيروهاي مسلح با اين طرح مخالف است. طبق آمار امروزه بيش از سه ميليون سرباز فراري در کشور وجود دارد که آنها از خدمات اجتماعي محروم هستند و به‌کارگيري آنها از سوي کارفرمايان جرم تلقي مي‌شود. بر اساس ماده 10 قانون وظيفه عمومي هرگونه استفاده از تسهيلات دولتي مانند دريافت وام، کسب پروانه کار، کانديدا شدن براي انتخابات مجلس شوراي اسلامي، استخدام به هر صورت (رسمي، پيماني، قراردادي، روزمزد) مشروط به تعيين تکليف وضعيت خدمتي مشمولان است. اين قوانين سخت و دست و پا‌گير،  قاعدتا يا باعث افزايش جمعيت بيکار مي‌‌شود يا مشاغل زيرزميني و حداقل دستمزد را به جوانان گسترش مي‌دهد. همچنين آنها مجرم مي‌شوند.در طرف مقابل جواني که در بهترين روزهاي عمرش مي‌تواند براي کشور بهترين خدمات را داشته باشد، بايد به مدت 24 ماه، بالاجبار به خدمت سربازي با حقوقي پايين بگذارند. هر چند که نظام وظيفه افزايش حقوق سربازان را در دستور کار قرار داده، اما به باور کارشناسان اين امر سبب زوال سرمايه‌هاي اجتماعي مي‌گردد.
در اين شرايط هر زمان نيز موضوع خريد خدمت مطرح شده با حواشي بسياري به يک طرح شکست خورده تبديل شده است. هر بار که بحث خريد خدمت سربازي در کشور ما مطرح شده، بسياري آن را به تبعيض طبقاتي ارتباط داده‌اند و خيلي زود اين طرح‌ها برداشته شده است. همچنين تاکنون مجلس شوراي اسلامي در چهار دهه گذشته قصد داشته به اصلاح طرح اصلاح قانون نظام وظيفه دست بزند، اما عمر اين طرح به مجلس‌هاي مختلف نرسيده است.
در اين شرايط روز گذشته، عضو کميسيون امنيت ملي مجلس درباره آخرين وضعيت طرح سربازي حرفه‌اي در مجلس، گفت: بايد قانوني تصويب شود تا خدمت سربازي حرفه‌اي شود که اين موضوع را در مجلس پيگيري مي‌کنيم. شهريار حيدري درباره ضرورت اصلاح قانون سربازي، گفت: چند ماه پيش در کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي موضوع اصلاح قانون سربازي در قالب لايحه مطرح شد و اعضاي کميسيون پيشنهادات خوبي در اين زمينه داشتند. البته مجلس هم طرحي براي اصلاح قانون سربازي داشت که آن طرح و لايحه را با هم تجميع کرديم تا نظرات مجلس و دولت در آن لحاظ شود. سپس اين موضوع در کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي مطرح و بررسي شد.
پيشنهاد کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي آن بود که خدمت سربازي حرفه‌اي شود، به گونه‌اي که مشمولان 5 سال به عنوان سرباز خدمت کنند و حقوقشان در حد يک درجه‌دار باشد. پس از 5 سال اگر آن فرد تمايل داشت و مراحل گزينش را به خوبي طي کرد، استخدام شود و در غير اين صورت مي‌تواند از نهادهاي نظامي يا به عبارت دقيق‌تر نيروهاي مسلح خارج شود. آن پيشنهاد هنوز به جايي نرسيده است. نماينده مردم قصرشيرين در مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: معتقدم بايد قانوني تصويب شود تا خدمت سربازي حرفه‌اي شود. البته دولت براي تخصصي شدن خدمت سربازي بايد بودجه آن را تعيين کند، چرا که وقتي سربازي حرفه‌اي مي‌شود، حتماً دولت بايد اعتبار آن را در لايحه بودجه سنواتي ببيند. براي مثال، سربازي که الان سه ميليون تومان حقوق مي‌گيرد، اگر خدمت سربازي حرفه‌اي شود، حداقل 10 ميليون تومان دريافتي خواهد داشت که بايد بودجه آن در نظر گرفته شود.


حيدري با اشاره به اهميت تخصصي شدن خدمت سربازي، تصريح کرد: اگر سربازي حرفه‌اي شود، پس از دوران خدمت مي‌توان فهميد که يک سرباز قابليت استخدام و ماندن در نيروهاي مسلح به مدت 30 سال را دارد يا ندارد و از سوي ديگر، اين اقدام مي‌تواند باعث تبديل يک سرباز به درجه‌دار شود. ما همچنان بر اين موضوع اصرار داريم و آن را در مجلس پيگيري خواهيم کرد.