ایرانی‌ها می‌روند، خارجی‌ها نمی‌آیند!

به گزارش خبرنگار شهروند آنلاین؛ این روزها صحبت درباره رشد نرخ ارز در هر جایی شنیده می‌شود؛ رشدی که بر تمام امور زندگی مردم تأثیر مستقیم گذاشته و روزبه‌روز سبب نگرانی بیشتر می‌شود. اما موضوعی که این روزها کمتر به آن پرداخته شده، تأثیر مستقیم نرخ دلار و یورو بر کیفیت فوتبال ایران است؛ به‌گونه‌ای که به ‌نظر می‌رسد با این نرخی که لحظه به لحظه در حال افزایش است، نه تیم‌ها توانایی خرید بازیکن خارجی خواهند داشت، نه بازیکنان خارجی تمایلی برای حضور در لیگ ایران با دستمزدهای پایین. ماجرا وقتی تامل‌برانگیزتر می‌شود که به مرور بازیکنان جوان ایرانی برای عقد قرارداد با نرخ دلار و یورو، وارد لیگ‌های درجه چندم کشورهای ناشناخته شوند و ستاره‌های ایرانی نیز برای نیمکت‌نشینی در لیگ‌های حوزه خلیج ‌فارس اشتیاق نشان دهند.در این گزارش قصد داریم ابعاد مختلف تأثیر رشد نرخ ارز بر فوتبال ایران را بررسی کنیم.

کمترین قرارداد‌های ارزی هم نجومی است!

هم‌اکنون، بازیکنان خارجی کم‌کیفیت -که با حداقل دستمزد به ایران آمده‌اند و بسیاری از آنها حتی دقایقی هم برای تیم خود به میدان نرفته‌اند- با مبلغی معادل 100هزار دلار قرارداد خود را با باشگاه ایرانی بسته‌اند؛ چیزی حدود 4میلیارد تومان! این مبلغ بدون احتساب هزینه‌های جانبی مانند هتل، ایاب و ذهاب و… است. این در حالی است که بسیاری از بازیکنان جوان ایرانی با مبالغ بسیار پایین‌تر و تأثیر بسیار بیشتر در لیگ ایران بازی می‌کنند!

باشگاه‌ها‌ توان جذب خارجی ندارند

با در نظر گرفتن نرخ بسیار بالای یورو و دلار، طبیعتا امکان جذب بازیکنان خارجی برای باشگاه‌های ایرانی وجود نخواهد داشت. برای مثال و با اعلام فدراسیون فوتبال، یورگن لوکادیا، مهاجم هلندی، که در لیگ بیست‌ودوم به پرسپولیس پیوست و عملکرد نسبتا خوبی نیز طی حضورش در ایران داشت، قراردادی معادل یک میلیون یورو با این باشگاه به ثبت رسانده بود که با نرخ امروز یورو، معادل 45میلیارد تومان خواهد شد! مبلغی خام و بدون در نظر گرفتن هزینه‌های جانبی و پاداش‌های احتمالی که البته همین قرارداد هم نتوانست سبب ماندن مهاجم گل‌زن سرخ‌ها در ایران شود. این را هم در نظر بگیرید که به‌دلیل مشکلات مربوط به تحریم، سال‌هاست پرداخت این مبالغ روندی پیچیده‌ دارد که گاهی حتی منجر به صرف هزینه‌ جداگانه می‌شود.

کوچ احتمالی بازیکنان باکیفیت ایرانی به مقصد هر جا!

با رشد بی‌رویه نرخ ارز و با توجه به عمر کوتاه دوران حرفه‌ای بازیکنان فوتبال، بازیکنان مستعد و جوان و البته بازیکنان باتجربه‌ ایرانی برای ثبت قراردادهای وسوسه‌‌انگیز به کشورهای دیگر خواهند رفت؛ کشورهایی که دیگر فقط در حوزه خلیج ‌فارس نیستند و با این نرخ نجومی دلار و یورو، لیگ‌های دسته چندم اروپایی و آفریقایی نیز می‌توانند بازیکنان ایرانی را برای ترک ایران وسوسه کنند. برای درک این موضوع کافی است نگاهی به جدول ارزش بازیکنان ایرانی در سایت ترانسفر مارکت بیندازید. ارزش علیرضا بیرانوند، دروازه‌بان حال حاضر پرسپولیس و تیم ملی، که در جام جهانی قطر هم حاضر بود، مبلغی در حدود 3میلیون یوروست که معادل 140میلیارد تومان می‌شود. بدیهی است که با این نرخ ارز، این بازیکن به فکر ترک ایران و حضور در لیگ‌های دیگر باشد. همچنین بازیکنان جوان و مستعد ایرانی که در کشور کمتر شناخته‌شده‌اند، ترجیح می‌دهند به لیگ‌های کم‌کیفیت دیگر کوچ کنند تا از نظر مالی در دوران کوتاه‌مدت حرفه‌ای خود به منافع مورد نظر دست پیدا کنند.

قانون جدید AFC صددرصد به ضرر ایران

قانون جدید کنفدراسیون آسیا مبنی بر ‌محدودیت نداشتن تیم‌ها برای استفاده از بازیکنان خارجی در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا، کاملا به ضرر باشگاه‌های ایرانی است. این در حالی است که اغلب باشگاه‌های ایرانی تمرکزشان بر استعدادیابی و استفاده از بازیکنان ایرانی است و توان خرید بازیکنان خارجی را ندارند، اما در همین روزهای اخیر مشاهده کردیم که کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی سابق تیم‌های رئال، یوونتوس و منچستریونایتد، با قرارداد نجومی 500میلیون یورویی برای دو سال و نیم به النصر عربستان پیوست. برای درک بهتر مبلغ قرارداد رونالدو با حساب و کتابی ساده به مبلغ روزانه 25میلیارد تومان می‌رسیم! این در حالی است که الهلال، رقیب سنتی النصر در عربستان نیز به فکر خرید لیونل مسی است! حالا تصور کنید در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا شاهد رقابت تیم‌های ایرانی مثل نساجی، استقلال و پرسپولیس در مقابل ستاره‌هایی مثل رونالدو و مسی باشیم! با کمی واقع‌بینی متوجه خواهیم شد که رقابت ایوب کلانتری، هافبک تیم نساجی، و کریستیانو رونالدو در لیگ قهرمانان آسیا می‌تواند تفاوت سطح فوتبال دو کشور را تعیین کند! با این اوصاف، به ‌نظر می‌رسد که باشگاه‌های ایرانی دیگر حتی نمی‌توانند خواب قهرمانی در مسابقات آسیایی را هم ببینند.

بدهی‌هایی که روزبه‌روز بیشتر می‌شود!

طی سال‌های اخیر، شکایت‌های بسیاری از سوی مربیان و بازیکنان خارجی که در لیگ برتر ایران شاغل بودند به فیفا برده شده است. شکایت‌هایی که مبلغ ارزی آنها تغییری نکرده، اما با توجه به رشد سرسام‌آور یورو و دلار در بازار ایران، ناخودگاه مبالغ آنها چندین برابر شده است. کافی است نگاهی گذرا به قرارداد عجیب و غریب مارک ویلموتس بیندازید تا متوجه عمق فاجعه شوید. ویلموتس برای چند باخت متوالی، مبلغی معادل 6میلیون یورو از ایران طلب کرد! با رقم ارز امروز چیزی بیش از 260میلیارد تومان! این را هم در نظر بگیرید که بخش عظیمی از بدهی قرارداد ویلموتس و کادر فنی سابق تیم ملی هنوز پرداخت نشده است و در ادامه، این موضوع می‌تواند یکی از چالش‌های پیش روی فدراسیون فوتبال و مهدی تاج باشد.

 

// اتمام پیام