اسطوره‌سازي از کجا تا کجا!

آرمان امروز- وحيد استرون: امروز 17 دي‌ماه سالروز درگذشت جهان پهلوان تختي است. مرگ دراماتيکي که در هتل آتلانتيک رخ داد و يک کشور را در سال 1346عزادار کرد. پس از تختي، بارها تلاش شد كه «اسطوره‌سازي» شود، هرگاه قهرماني يكي دو مدال خوش‌رنگ گرفت، القاب را به سوي او سرازير شد كه او را تختي ثاني کردند، اما نشد که نشد. قهرماناني که با متصل شدن به سياسي‌ها القاب مختلف دريافت كردند، اما «پهلوان» نشدند. رسول خادم نيز كه يک دهه قبل در سالروز مرگ پهلوان ورزش گفت: «تختي لقبش را از مردم گرفت. اين چيزي است كه فقط و تنها فقط مردم حق دارند آن را به يک قهرمان بدهند.» اما «پهلوان» که تا پيش از اين قرار بود از ورزش پهلواني کُشتي برخيزد، از ورزش فوتبال برخاست. علي دايي توانست با قهرماني‌ها، آقاي گلي جهان و در کنار مردم ايستادن، لقب پهلوان بگيرد. اقدامات دايي مشابه حضور تختي در زلزله بويين زهرا و اينبار حضور يک پهلوان ديگر در سرپل ذهاب و زلزله شهرستان ميانه، از او يک پهلوان ساخت. دايي که لقب اسطوره جهاني فوتبال را در کنار بزرگاني همچون مارادونا و پله، کافو، ماتيوس و... در مجامع فوتبالي يدک مي‌کشيد، با کمک‌هاي انسان دوستانه خود نيز در دل مردم پهلوان پرور ايران هم نشست، در جايي که سال‌ها بود آنها به‌دنبال يک پهلوان ايراني مي‌گشتند. از سوي ديگر برکسي پوشيده نيست که يکي از دلايلي که تختي را «تختي» کرد، در کنار مردم ايستادن او بود، امري که علي دايي هم (به اشتباه يا درست) در اعتراضات اخير طرف معترضان را گرفت و حالا مورد هجمه‌‌هاي رسانه‌هاي دولتي قرار دارد. حتي بازگشت هواپيماي همسر و دختر او، باعث واکنش‌هاي جهاني به اين اتفاق شد.
بفرما به رونالدو، بفرما به دايي 
همين چند روز پيش بود که روي آنتن زنده و همزمان با قرارداد نجومي رونالدوي پرتغالي با تيم النصر، يک کارشناس ناشناخته و گمنام در شبکه افق گفت: « ايشان قهرمان محسوب نمي‌شود. خدا به ايشان قد بلندي داده و هرکسي سانتري مي‌کشيد، توپ به سر او برخورد مي‌کرد و وارد دروازه مي‌شد... اين افراد قهرمانان ما نيستند! قوه قضاييه و نهادهاي امنيتي اين افراد را ممنوع الخروج نکنند تا اين‌ها بروند و کشور کمي تطهير شود.» اين بفرما بيرون و توهين و تمسخر به اسطوره جهاني درحالي رخ داد که همان روز کشور عربستان با جذب يک قهرمان فوتبالي، به مقاصد بزرگي (سياسي، نه صرفا فوتبالي) فکر مي‌کرد. برکسي پوشيده نبود که باشگاه متمول النصر نمي‌توانست که مبلغ 200 ميليون يورو را پرداخت کند و قطعا پاي سياستمداران کشور عربستان در ميان بود. در واقع کريستيانو رونالدو به ازاي هر ماه 16٫67 ميليون يورو دريافت خواهد کرد. او به ازاي هر هفته 3 ميليون و 888 هزار يورو دريافت مي کند. رونالدو براي هر روز 555 هزار يورو دريافت مي کند. براي هر ساعت رقم دريافتي رونالدو 23٫150 يورو خواهد بود و براي هر دقيقه او 386 يورو دستمزد مي گيرد و به اين ترتيب رونالدو در هر ثانيه 6٫5 يورو از باشگاه عربستاني حقوق دريافت مي کند. اما ما به دومين گلزن برتر جهان (پس از رونالدو) مي‌گوييم که «قد بلندي داشت و با هر سانتر توپ به سرش مي‌خورد و وارد دروازه مي‌شد»‌ امري که از ديد رونالدو و در مورد علي دايي گفته است: « اين باعث افتخار من است که اين موفقيت قابل توجه به رونالدو اختصاص دارد، قهرمان بزرگ فوتبال و يک انسان دوست دغدغه مند که الهام بخش افراد زيادي در سراسر دنيا شده و روي زندگي شأن تأثير گذاشته است.!»
ما کجا آنها کجا؟


از قديم گفته‌اند که پهلوان زنده را عشق است، اما اين ضرب المثل در روزگار فعلي اين ضرب المثل معنايي ندارد. اينکه ما با اسطوره‌هاي خود چنين رفتاري مي‌کنيم آن‌هم به‌دليل تضارب آرا و بدون گفت‌وگو با يکديگر درهاي خروج را به آنها نشان مي‌دهيم، اما در مقابل کشوري مانند عربستان، اسطوره‌هايي را براي خود با اين مبلغ هنگفت و غيرقابل باور براي اسطوره سازي و تبليغات، هزينه مي‌کند، جاي تامل دارد.