روزنامه خراسان
1401/12/13
رازهایی درباره « اوزمپیک»
کافی است سری به شبکه اجتماعی تیک تاک بزنید تا اینفلوئنسرهایی که تصاویر حیرتانگیز قبل و بعد خود را پس از کاهش وزن نشان میدهند ،ببینید. این تیک تاکرها ادعا میکنند از همان روشی وزن کم کردند که ایلان ماسک بیلیونرمعروف وزن زیادی را از دست داده است.این روش جادویی که فضای مجازی را جادو کرده است مصرف دارویی به نام دارویی به نام سماگلوتید (semaglutide) است که تحت نام برندهای مختلف از جمله اوزمپیک (Ozempic) فروخته میشود.سماگلوتید یا «اوزمپیک» چیست؟
«اوزمپیک » یک قلم تزریقی از پیش پر شده و یک بار مصرف برای کنترل قند خون در بیماران دیابتی نوع ۲ است .سماگلوتید با تقلید هورمونی که بهطور طبیعی پس از خوردن غذا ترشح میشود، به کاهش قند خون کمک میکند.این دارو که از راه تزریق وارد بدن میشود، به افراد کمک میکند که برای مدت طولانیتر احساس سیری کنند، اشتها را تنظیم میکند و گرسنگی و هوس را کاهش میدهد.
سماگلوتید به پانکراس پیام میدهد که انسولین بیشتری تولید کند و میزان گلوکاگون را هم کاهش میدهد که به تنظیم میزان قند خون کمک میکند که این میتواند باعث کاهش وزن شود.
عوارض «اوزمپیک»
استفاده از یک دارو بهمنظوری جز کاربرد اصلی آن و هدفی که سازمان غذا و دارو به آن تأییدیه داده است، میتواند ناایمن یا غیرمؤثر باشد. اوزمپیک تنها برای دیابت نوع ۲ تایید شده است. اما با توجه به استفاده همه گیر آن برای لاغری، ما را مجبور میکند درباره عوارض آن آگاه باشیم.
«صورت اوزمپیک»
رسانههای اجتماعی و گزارشهای مربوط به استفاده گسترده از این داروها در میان افراد مشهور به محبوبیت این دارو کمک کرده است. پزشکان هم اینک درباره «صورت اوزمپیک» هشدار دادهاند. این عارضه به یکی از مشکلات متداول در بین کسانی که این دارو را مصرف کرده اند، تبدیل شده است.به این صورت که شما با تزریق این دارو دچار پیری زودرس پوست خواهید شد.
یکی از افرادی که این دارو را مصرف کرده به نیویورک تایمز گفت:« طی سه ماه ۲۰ پوند (۹ کیلوگرم) کم کردم اما تقریبا چهره خودم را در آینه نمیشناسم.هیکلم عالی به نظر میرسد، اما صورتم خسته و پیر شده است.»
یک دکتر متخصص پوست به همین رسانه گفته است:« ما شاهد افزایش تعداد بیمارانی که این داروها را مصرف میکنند، هستیم. به طور کلی این افراد در سنین ۴۰ و ۵۰ سالگیاند و مقدار قابلتوجهی از وزن خود را از دست میدهند و نگران پیری و افتادگی صورتاند که در نهایت رخ میدهد.»
مشکلات گوارشی
یکی دیگر از عوارض جانبی این دارو مشکلات گوارشی است. حالت تهوع، یبوست و اسهال و بهطور نادر، پانکراتیت، بیماری کیسه صفرا و رتینوپاتی دیابتی از مهم ترین عوارض گوارشی این دارو هستند.
یکی از کاربران تیکتاک میگوید که پس از مصرف این دارو دچار حالت تهوع شده، در حالی که کاربر دیگری گفته که هنگام مصرف اوزمپیک دچار رفلاکس (برگشت اسید معده) شده است.
خطر احتمالی تومورهای سلول سی (C) تیروئید
افدیای همچنین درباره عوارض جدیتری که ممکن است با مصرف این دارو ایجاد شوند، هشدار میدهد؛ مانند «خطر احتمالی تومورهای سلول سی (C) تیروئید» پانکراتیت، مشکلات کیسه صفرا، آسیب حاد کلیه، تپش قلب و رفتار یا تفکر خودکشی.
در این میان خطر ابتلا به تومور در تیروئید،جدی تر از بقیه به نظر میرسد.
خطر قطع دارو و بازگشت وزن
پژوهشها نشان میدهند که توقف مصرف این داروها میتواند باعث شود بیماران دوباره وزن اضافه کنند، مخصوصاً اگر تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکرده باشند.
پس بهترین راه برای کاهش وزن، تغییر سبک زندگی، مصرف غذاهای کم کالری و فعالیت بدنی است.
سایر اخبار این روزنامه
واکنش ها به برخورد زننده با یک زن در مقابل مدرسه ۱۳ آبان
در 22 ماه حافظ کل قرآن شدم
برگزاری همایش ملی بزرگداشت آیت ا... مصباح یزدی در مشهد
مطالبه مراجع عظام تقلید؛ قلع و قمع عوامل مسمومیت ها
رازهایی درباره « اوزمپیک»
معمای «گربه قاتل» پای چوبه دار!
جنگ مناره ها و مسئولان ما!
رونمایی از ایرانی ترین فاز پارس جنوبی
کام شیرین بوشهر از نبرد علیه تنش آبی
نسخه کاربردی اسعدیان و ستایش «شهریار» از «شفق»
جوابیه وزارت کار به «465 هزار اشتغال گمشده» و توضیحات خراسان
آغوش عشق آباد برای تل آویو!
تابستان سخت آبی در انتظار مشهد
شگفتی جدید اهرام مصر