برای تامین کمبودهای دارویی هیچ محدودیتی نداریم

  [فاطمه عسگری‌نیا] وقتی در بحبوحه شیوع ویروس کرونا خانواده‌های زیادی شاهد مرگ‌ومیر عزیزان‌شان بودند، جمعیت هلال احمر با وجود همه سختی‌ها و مشکلات پیش روی خود در شرایط تحریم، عزمش را جزم کرد برای واردات واکسن. اقدامی که طی آن موفق شد 112 میلیون دوز واکسن سینوفارم وارد کشور کند تا این واردات پایانی باشد بر کابوس سیاه کرونا. حالا با گذشت حدود یک سال از اجرای طرح واکسیناسیون سراسری کرونا، هنوز مردم در بزنگاه‌های حساسی که کشور با مشکلات دارویی روبه‌روست نگاه امیدوارشان به جمعیت هلال احمر ایران است تا با ورود به این بخش به دغدغه‌هایشان پایان بخشد. نمونه‌اش همین زمستان امسال بود که کمبود آنتی‌بیوتیک‌ها امان مردم را بریده بود. کمبودی که در سایه توقف چرخه تولید در شرکت‌های داروسازی ایجاد شده بود، اما شرکت داروسازی سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر با افزایش تعداد شیفت‌های کاری خود، این کمبود را جبران کرد و اجازه نداد بیماران و خانواده‌های آنها با چالش روبه‌رو شوند. مدیر عامل سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر از این مجموعه به عنوان پناهگاه دارویی بیماران یاد کرد و گفت که به شرط باور و اعتماد به ما از سوی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت و درمان، هیچ محدودیتی برای تامین کمبودهای دارویی پیش روی کشور نداریم و از تمام توان برون‌مرزی خود برای این مهم کمک خواهیم گرفت.

علیرضا عسگری، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر، در نشست خبری از آمادگی این سازمان برای حل بحران‌های دارویی پیش روی کشور خبر داد و گفت که حل هیچ بحران دارویی سخت‌تر از تامین واکسن کرونا نیست و ما وقتی از چنین آزمون بزرگی سربلند بیرون آمده‌ایم، نباید اجازه دهیم کمبود و نبود هیچ دارویی روند درمانی بیماران ما را به تاخیر بیندازد.
او با اشاره به نقش موثر جمعیت هلال احمر در حل بحران‌های دارویی پیش روی کشور طی یک سال گذشته، از دخالت این مجموعه در تامین سرم و داروهای آنتی‌بیوتیک گفت: «جمعیت هلال احمر به‌عنوان سوپاپ اطمینان نظام در این بخش عمل کرد. در واقع در شرایطی که شرکت‌های تولیدکننده دارویی به خاطر بالا رفتن هزینه‌های تولید دارو نسبت به توقف تولیدات خود در زمینه داروهای آنتی‌بیوتیک اقدام کردند، ما ظرفیت تولیدمان را تا 5 برابر افزایش دادیم. در طول یک سال گذشته، موفق به تولید 130 میلیون قرص ، 55 میلیون کپسول ، 15 میلیون مایعات، شربت و سرم و مجموعا 200 میلیون قلم انواع دارو شدیم و توانستیم بحران‌های موجود را مدیریت کنیم.»  به اعتقاد عسگری، تامین محدودیت‌های دارویی پیش روی کشور فقط نیازمند افزایش تعامل، باور و اعتماد بین همه دستگاه‌های اجرایی ذیربط است: «یکی از مشکلات ما در تامین داروهای تک‌نسخه‌ای، روند طولانی تایید و تامین این داروهاست، در حالی که ما درخواست‌های لازم برای تامین، تهیه و دپوی این داروها را با هماهنگی سازمان غذا و دارو اعلام کرده‌ایم و خواهان حمایت‌های لازم در این زمینه هستیم. در واقع اگر این کار انجام شود بیمار لازم نیست برای تامین یک قلم داروی حیاتی مورد نیاز، ماه‌ها منتظر بماند.»

اتاق‌های عمل را سرپا نگه داشتیم
مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی افزود: «همه این اتفاقات در حالی رخ داده است که انتظار می‌رفت در پی قطع ارز ترجیحی و تامین‌نشدن نقدینگی سازمان، با چالش‌های اساسی روبه‌رو شویم، اما با تلاش‌های صورت‌گرفته، علیرغم نیازهای موجود نه تنها تولیدمان متوقف نشد، بلکه افزایش هم یافت.»
عسگری در ادامه از واردات واکسن مننژیت برای حجاج خبر داد و بیان کرد: «با توجه به توافقات صورت‌گرفته اخیر، انتظار می‌رود نیاز کشور به این واکسن افزایش یابد که تلاش خواهیم کرد این نیاز در اسرع وقت تامین شود.»



به گفته او، یکی از مهم‌ترین اقدامات سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر در یک سال گذشته تامین داروهای بیهوشی و سرپا نگه داشتن اتاق‌های عمل بود: «در بخش تامین داروهای بیهوشی، شرکت سها کیش بسیار خوب درخشید و موفق شد کاری کند که فعالیت اتاق‌های عمل با چالش روبه‌رو نشود. علاوه بر این، با تامین داروهای مورد نیاز بیماران سرطانی و پیوندی در یک سال گذشته، مرهمی بر آلام این بیماران بودیم.»
عسگری در ادامه از برنامه‌های بخش تولید دارو در شرکت‌های داروسازی هلال احمر طی سال آینده گفت و تاکید کرد: «‌افزایش تولید داروهای دیابتی با توجه به افزایش تعداد بیماران این بخش، از اولویت‌های کاری ما خواهد بود.»
او ادامه داد: «به فراخور نیاز کشور که از طریق سازمان غذا و دارو اعلام می‌شود، آمادگی داریم برای تامین هرگونه نیاز دارویی وارد میدان شویم و اطمینان می‌دهیم که سال آینده با  ظرفیتی بیشتر از امسال در این زمینه  نقش‌آفرینی کنیم.»

سهمیه داروهای خاص هلال احمر افزایش یابد
مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی در ادامه با اشاره به مشکلات دارویی پیش روی کشور در ماه‌های اخیر و افزایش مراجعه مردم به داروخانه‌های هلال احمر برای تامین نیازهایشان، از سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت خواست با افزایش سهمیه داروهای این داروخانه‌ها زمینه پاسخگویی بیشتر هلال احمر را در این بخش فراهم کنند. او این نکته را هم متذکر شد که داروخانه‌های جمعیت هلال احمر حاضرند به صورت شبانه‌روزی برای ارائه خدمات به بیماران فعالیت کنند.
مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی در بخش دیگر صحبت‌های خود از راه‌اندازی خطوط تولید جدید با هدف افزایش ظرفیت تولید، بهبود کیفیت تولیدات و انطباق بیشتر محصولات با مقررات داخلی و بین‌المللی به منظور تامین نیازهای داخل و صادرات محصولات به خارج از کشور خبر داد و افزود: «اگر تامین مالی مورد نظر صورت بگیرد، آمادگی داریم نسبت به افزایش ظرفیت تولیدات خود در بخش‌های مختلف اعم از صافی دیالیز، تجهیزات تالاسمی، ست سرم، ‌آنژیوکت و ... اقدام کنیم.»
عسگری همچنین در ادامه اظهار امیدواری کرد که شرکت تجهیزات پزشکی این سازمان بتواند سال آینده در تولید هالوفایبرها خودکفا شود: «ما یکسری همکاری‌ با مراکز  دانش‌بنیان برای بومی‌سازی اقلام مصرفی داشتیم که از جمله آنها می‌توان به فیلترهای مورد استفاده در کنسانتره جامد بی‌کربنات دیالیز اشاره کرد.»
به گفته او، همچنین سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر برای ظرفیت‌سازی حدود یک‌هزار تخت دیالیز در سراسر کشور اعلام آمادگی کرده است.

همکاری با دانش‌بنیان‌ها
او در ادامه با بیان اینکه تمرکز بر حوزه دانش‌بنیان‌ها و تقویت روابط با حوزه‌های دانشگاهی و نخبگی کشور از اولویت‌های کاری سازمان تدارکات پزشکی در سال 1401 بود، افزود: «با پیگیری امور سازمان حول این محور خوشبختانه توفیقات ارزشمندی در قالب 5 شرکت زیرمجموعه و دو داروخانه فعال در تهران کسب کردیم. برای نمونه می‌توان به تعامل و همکاری شرکت کشت و صنعت جیسا در مازندران با دانشکده داروهای گیاهی و پژوهشگاه گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی اشاره کرد که در نهایت منجر به تولید محصولات جدید این مجموعه شده است که در سال 1402 از آنها رونمایی خواهد شد.»
به گفته عسگری، علاوه بر اصلاح و بازبینی فرمولاسیون محصولات شرکت جیسا، در یک سال گذشته به منظور افزایش میزان ماده موثره عصاره‌های پرفروش، همکاری‌های خوبی با مراکز علمی و دانشگاهی نیز صورت گرفته است: «بعد از سال‌ها، قدم‌های اساسی برای اصلاح GMP شرکت سهاجیسا که نقش بسزایی در صادرات محصولات این شرکت دارد، برداشته شده است.»
اقداماتی که برای تقویت تولیدات شرکت سهاجیسا انجام شده است، محدود به این موارد نمی‌شود. عسگری با بیان اینکه این شرکت پا را از محدوده ماموریت‌های خود فراتر نهاده و در تعامل با جمعیت‌های هلال احمر مناطق مختلف کشور می‌کوشد تا از پتانسیل‌های کشت گیاهان دارویی در کشور استفاده کند، افزود: «قراردادهایی در این زمینه تهیه و تنظیم و زمینه برای کشت موثر گیاهان دارویی فراهم شده است، ضمن اینکه این اقدامات نقش عمده‌ای در ایجاد فرصت‌های شغلی جدید دارد.»
او تاکید کرد: «ظرفیت‌های این شرکت در استان‌های جدید افزایش می‌یابد تا امکان دسترسی به دارو و تجهیزات دارویی برای مردم راحت‌تر شود.»