پایان 13 سال دشمنی عربی با بشار اسد


گروه سیاسی: چند ماه پس از آغاز بحران سوریه در دوازدهم نوامبر ۲۰۱۱، برخی کشورهای عربی مانند دولت وقت قطر و عربستان سعودی تصمیم گرفتند عضویت سوریه در نشست‌های اتحادیه عرب تعلیق شود. بهانه برخی مقامات عربی برای تعلیق کرسی سوریه در جلسات اتحادیه عرب، اتهام سرکوب مردم به دولت سوریه بود. برخی کشورهای عربی نیز نمایندگی‌های سیاسی و حتی کنسولی خود در سوریه را تعلیق و تعطیل کردند.
اما دیروز بعد از حدود دوازده سال از آغاز بحران و شکست پروژه براندازی در سوریه و باقی ماندن بشار اسد در قدرت، اتحادیه عرب در نشستی در سطح وزرای خارجه، تعلیق عضویت سوریه را لغو کرد. برخی مقامات دمشق می‌گویند که آن‌ها درخواست بازگشت به نهاد عربی را نداده‌اند، بلکه این امر، خواست خود کشورهای عربی بوده است.
در نشست مهم دیروز وزرای خارجه کشورهای عربی در قاهره، با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موافقت شد. به اعلام شبکه «الجزیره»، «سامح الشکری» وزیر خارجه مصر، دیروز (یکشنبه، ۷ می)، در آغاز این نشست تصریح کرد: همه مراحل بحران سوریه ثابت کرد که این بحران، راه حل نظامی ندارد و راه حل باید سیاسی باشد. دولت سوریه و نیز نیروهای ملی، مسئول اصلی دستیابی به این راهکار سیاسی بدون دیکته‌های خارجی هستند.
وی افزود: باید بر همه اشکال تروریسم در سوریه فائق آمد. همزمان با آغاز نشست وزاری خارجه عضو اتحادیه عرب، «احمد الصحاف» سخنگوی وزارت خارجه عراق نیز تاکید کرد که در این نشست با بازگشت سوریه به کرسی خود در اتحادیه عرب موافقت می‌شود. دیپلماسی گفت‌وگو که عراق بر آن تاکید داشت، در بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نقش ایفا کرد.



سپس «جمال رشدی» سخنگوی اتحادیه عرب، نیز اعلام کرد که وزرای خارجه کشورهای عربی تصمیم گرفتند که سوریه را به کرسی‌اش در اتحادیه عرب بازگردانند.
خبرنگار شبکه سعودی «العربیه» نیز گزارش داد که وزرای خارجه کشورهای عربی درباره «بازگشت مشروط سوریه به اتحادیه عرب»، پس از ممنوعیتی 12 ساله، به توافق رسیدند. بر اساس این گزارش، در پیش‌نویس مصوبه نشست امروز اتحادیه عرب که متعاقباً به شکل رسمی صادر خواهد شد، مشارکت هیأت‌های سوری در نشست‌های اتحادیه از یکشنبه (هفتم ماه می)، از سر گرفته می‌شود. سپس رسانه‌های اماراتی نیز از اجماع وزرای خارجه کشورهای عربی بر سر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خبر دادند. چند ماه پس از آغاز بحران سوریه در دوازدهم نوامبر ۲۰۱۱، برخی کشورهای عربی مثل دولت وقت قطر و عربستان سعودی تصمیم گرفتند عضویت سوریه در نشست‌های اتحادیه عرب تعلیق شود.
بهانه برخی مقامات عربی برای تعلیق کرسی سوریه در جلسات اتحادیه عرب، اتهام سرکوب مردم به دولت سوریه بود. برخی کشورهای عربی نیز نمایندگی‌های سیاسی و حتی کنسولی خود در سوریه را تعلیق و تعطیل کردند. بنابر گزارش روزنامه سوری «الوطن»، وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در این بیانیه مشترک اعلام کردند: «بار دیگر پایبندی خود را به حفظ حاکمیت سوریه، تمامیت ارضی و ثبات این کشور را اعلام می‌کنیم.» در ادامه این بیانیه ضمن تاکید بر «اهمیت تداوم و تشدید تلاش‌ کشورهای عربی به منظور کمک به سوریه برای خروج از بحران،» آمده است: «بر لزوم گفت‌و‌گوی مستقیم با دولت سوریه به منظور دستیابی به یک راهکار جامع برای بحران این کشور تاکید می‌کنیم.»
وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب همچنین لغو تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه را اعلام کردند و افزودند: «مشارکت هیأت‌های سوری در نشست‌های شورای اتحادیه عرب از امروز از سر گرفته می‌شود. گام‌های عملی و جامعی برای حرکت گام‌به‌گام به سوی حل بحران سوریه طبق اصل گام مقابل گام برداشته می‌شود. وزرای خارجه عربی مطابق با قطعنامه ۸۹۱۴ بر سر بازگشت سوریه به جایگاه خود در اتحادیه عرب اجماع کردند.» تصمیم اخیر اتحادیه عرب در شرایطی اتفاق افتاد که قبل‌تر عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه لبنان در مصاحبه با روزنامه الأنباء کویت گفت: اتحادیه عرب بدون سوریه ناقص است چرا که سوریه یک عنصر اساسی از این اتحادیه است و باید به آن بازگردد. وی درباره عدم مشارکت لبنان در نشست امان درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت: ما مشکلی با سوریه نداریم و این نشست برای بازگشت سوریه بود. ما به مساله آوارگان سوری توجه داریم. طرف‌های سوری به ما گفتند تا زمانی که کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل به آوارگان در لبنان و نه در سوریه کمک می‌کند ما نمی‌توانیم آنها را مجبور به بازگشت کنیم.