سایه شاسی بلند ها بر انتخابات 1402

کدام جریان سیاسی حذف خواهند شد؟  
 
آرمان امروز: جنجال خودروهاي شاسي‌بلندي که «نمايندگان مجلس»، «ارگان‌هاي دولتي» و سازمان‌هايي مانند «صدا و سيما» و ... خارج از روال قانوني دريافت کرده‌اند نبايد محورهاي اصلي اين ماجرا را دچار ابهام کند و باعث شود که اصل موضوع فراموش شود. از جمله موضوعاتي که در اين زمينه بايد مشخص شود «ادعاي رشوه»، «تعيين تکليف خودروساز متخلف»، «مشخص کردن دقيق زمان ادعاي رانت» و «پيشگيري از ابهام‌آفريني» و «جنجال‌سازي‌ها» و ...  مواردي است که نبايد در ميان فضاسازي‌هاي رسانه‌اي گم شود. همانطور که اطلاع داريد در اسفند ماه سال جاري انتخابات حساسي پيش روي نمايندگان مجلس يازدهم قرار دارد. آنها در شرايطي پا به اين رقابت مي‌گذارند که نه‌تنها عملکردشان از سوي جامعه ضعيف توصيف مي‌شود بلکه حالا حاشيه خودروهاي شاسي‌بلند هم بايد به دوش بکشند. آنچه در ادامه به اين جنجال اضافه خواهد کرد غير قابل پيش‌بيني است ولي آنچه مشخص است قطعا يکي از دو جرياني که ابتدا و انتهاي اين حکايت قرار دارند با توجه به فيلتر شوراي نگهبان و البته راي مردم بايد از دور رقابت‌ها کنار بروند.
در ادامه اين گزارش به اين موضوع خواهيم پرداخت که ورود اين خودروها به مجلس چه تاثيري در رويداد اسفند ماه خواهد گذاشت.


شروع حکايت از اينجا بود که «عليرضا بيگي»، نماينده تبريز در مجلس در مصاحبه 6 ارديبهشت که با خبرگزاري ايلنا انجام داد اولين چيزي که مطرح کرد اين بود: « بنا ندارم از امتيازاتي که داده شده است صحبت کنم، اما خوب است هيات رئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي بيايد تکليف آن خودروهايي که به نمايندگان داده شد را مشخص کند.
مشخص کند چرا قريب به 70 تا 75 دستگاه خودرو در اختيار نمايندگان قرار گرفت و تکليف و ارتباط آن را با موضوع استيضاح نمايندگان روشن کنند.»
ماجراي دريافت خودروهاي رانتي در روزهاي گذشته با انتشار اخبار متعدد و حواشي و اظهارنظرهاي مختلف دچار حواشي زيادي شد. مصاحبه بازرس ويژه رئيس جمهور درباره دريافت 100 خودرو توسط نمايندگان و سپس مصاحبه تعدادي از نمايندگان در رد آن و وارد کردن اتهامات جديد به کابينه دولت درباره اينکه دولت پيش از اين از همين طريق تعداد زيادي شاسي‌بلند دريافت کرده است از يک سو و مصاحبه دوم بازرس ويژه رئيس جمهور و تکذيب حرف‌هايي که در مصاحبه اول خودش بود و همچنين تکذيب دستگاه‌هاي دولتي بر ادعاي مجلسي‌ها که مدعي بودند، دولت هم خودروي شاسي‌بلند دريافت کرده است باعث ابهامات بسياري در اين موضوع شده است. شايد اين حواشي اصل ماجرا را دچار ابهام کند و يا مسائل فرعي بر متن قضيه غالب شود. در شرايطي که به ايام انتخابات مجلس شوراي اسلامي نزديک مي‌شويم حساسيت افکار عمومي نسبت به رفتار و گفتار نمايندگان که بسياري از آنها به‌عنوان نامزد انتخابات در صحنه خواهند بود  افزايش پيدا مي‌کند. باتوجه به عملکرد مجلس يازدهم و البته درصد پاييني که در انتخابات 98 حضورداشتند از همين حالا بايد بگوييم که نظام انتخابات دشواري را پيش رو خواهد داشت.
​در اين شرايط برخي از نمانيدگان مجلس براي رهايي از اين حاشيه تلاش مي‌کنند تا در قامت يک پرسشگر خود را نشان دهند تا خود را ازطيفي که شاسي‌بلند دريافت کرده‌اند جدا کنند. در همين مورد رحيمي جهان آبادي عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس از هيات رئيسه مجلس خواستار اعلام اسامي همه نمايندگان دريافت کننده خودرو شاسي بلند بدون‌نوبت و به نرخ کارخانه را در دستور کار قرار دهند. «جليل رحيمي جهان آبادي»، نماينده تربت جام، تايباد، باخرز و صالح آباد در مجلس در مطلبي در صفحه توييتر خود ‌از هيات رئيسه مجلس و بازرسي رياست جمهوري درخواست کرد اسامي همه نمايندگان يا مسئولان دريافت کننده خودرو شاسي بلند (بدون‌نوبت و به نرخ کارخانه) را اعلام کنند.
 
دريافت کنندگان شاسي بلند در مجلس بعد حذف ميشوند
«احمد بخشايش»، تحليلگر مسايل سياسي ايران و نماينده ادوار مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين سوال که ماجراي دريافت شاسي‌‌بلندها چگونه گريبان‌گير نمايندگان مجلس را در انتخابات اسفند ماه سال جاري خواهد گرفت، به ‌خبرنگار «آرمان امروز» مي‌گويد: «باتوجه به فضاي کنوني جامعه و فشار رسانه‌ها و جنجال‌هايي که بر سر خودروهاي شاسي‌بلند به وجود آمده، نشانه‌اي است که بگوييم انتخابات اسفند ماه سخت و دشوار خواهد بود. توجه داشته باشيد که انتخابات سال جاري بين دو گروه خواهد بود. در يک سمت افرادي حضور دارند که در هر شرايطي در انتخابات شرکت مي‌کنند. در سمت ديگر اما قشر اپوزيسيوني هستند که نه‌تنها در انتخابات شرکت نمي‌کنند بلکه همين موضوع شاسي‌بلندها را به بهانه‌اي براي تخريب انتخابات استفاده مي‌کنند. براي قشر اپوزيسيون چون تصميمي براي انتخابات ندارند موضوع اينکه کدام نماينده از اين ظرفيت استفاده کرده است مهم نيست ولي براي اقشاري که در انتخابات حضور پيدا خواهند کرد اين موضوع به‌نوعي حساسيت خاصي خواهد داشت. همانطور که مي‌دانيد انتخابات در شهرستان‌ها بر خلاف تهران، از حرارت زيادي برخوردار خواهد بود که چنين حاشيه‌هايي مي‌تواند در ريزش آرا مورد توجه قرار بگيرد.»
اين تحليلگر در همين زمينه و با اشاره به مشکلات اقتصادي موجود در جامعه ادامه مي‌دهد: «ارزش پول ملي آنقدر پايين آمده است که حتي کوچکترين تبيض مي‌تواند باعث نارضايتي شهروندان شود. توجه داشته باشيد اينکه يک ارگان يا قوه يا سازمان از چنين ظرفيت‌هايي استفاده کنند به خودي خود امري طبيعي محسوب مي‌شود.
اما در چنين وضعيتي که قيمت تمام شده خودرو در درب کارخانه و بازار تغيير زيادي دارد طبيعي است که چنين اقداماتي در قالب رانت و ... مورد نقد قرار گيرد. اگر وضعيت قيمت خودرو، تورم، افزايش قيمت‌ کالاها و ... تا اين حد نوسان نداشت اطمينان داشته باشيد که چنين حاشيه‌اي به وجود نمي‌آمد. در اين زمينه اگر شوراي نگهبان اين نمايندگان را رد صلاحيت نکند قطعا با عدم راي دادن مردم به نماينده‌هاي دريافت کنند خودروهاي شاسي‌بلند، آنها را کنار خواهند گذاشت. در شرايطي که تنها 70 تا 75 خودرو به مجلس داده شده ولي همه 290 نمانيده تحت تاثير تخريب‌ها و تهمت‌ها قرار خواهند گرفت. بهتر از رييس مجلس براي اينکه همه مجلس تخريب نشود ليست دريافت کننده‌ها را اعلام کند.»
او با تاکيد بر اينکه شفافيت يکي از اصلي‌ترين مطالبات شهروندان است اضافه مي‌کند: «اينکه حالا قوه‌ها و سازمان‌ها در حال شفافيت در زمينه خودروهاي شاسي‌بلند هستند خوب است ولي به‌شرط آنکه همين روند در همه زمينه‌ها ادامه داشته باشد.
اين تنها دولت و مجلس نيستند که از اين ظرفيت استفاده کرده‌اند و قطعا ساير سازمان‌ها، ارگان‌ها و ... هم خودروها را دريافت کرده‌اند. شفافيت بايد در همه زمينه‌ها و همه سطوح در جريان باشد تا شهروندان بتوانند آن را  حس کنند.»