هلال احمر کانون آرامش و مأمن نیازمندان است
[شهروند] سر زدن به برخی پروژهها و طرحهای هلالاحمر در استان قم، دیدار با علما و روحانیون این شهر و همچنین حضور در همایش مبلغان بشردوستی، بهانهای بود که دکتر کولیوند را به همراه تیمی از مدیران ستادی جمعیت هلالاحمر به استان قم کشاند. کولیوند در این سفر ضمن دیدار با استاندار قم، از وضعیت انبارهای امدادی این استان خبر داد و گفت: «در حال حاضر ذخیره امدادی انبارهای امدادونجات در قم خیلی خوبی است. با هدف افزایش ناوگان امدادی نیز تا پایان سال چندین دستگاه آمبولانس و خودرو کمکدار نجات را به هلالاحمر این استان تحویل خواهیم داد.» گسترش خانههای هلال، مراکز توانبخشی و توسعه آموزشهای همگانی از جمله موضوعاتی بود که در این سفر توسط رئیس جمعیت به آن پرداخته شد.
سفر یک روزه دکتر کولیوند به قم با دیدار مراجع همراه بود. رئیس جمعیت هلالاحمر در دیدار با نماینده آیتالله سیستانی در قم، شرحی از خدمات این جمعیت در سال گذشته ارائه کرد و گفت: «سالی که گذشت، سال پرتلاش و پر زحمت بود. سیلهای تابستان در تهران، جنوب کرمان و غرب کشور روزهای سختی برای امدادگران هلالاحمر بود، اما امدادرسانی بسیار خوب انجام شد.»
کولیوند گفت: «راهپیمایی بزرگ اربعین درس بزرگی برای امداد و درمان در تجمعات انبوه است. فدراسیون جمعیتهای ملی صلیبسرخ و هلالاحمر با قدردانی از پوشش امدادی و درمانی عملیات اربعین در سال گذشته، در اربعین ۱۴۰۲ افرادی را برای آموزش امدادرسانی به ایران میفرستد تا از الگوی موفق هلالاحمر کشورمان، تجربهآموزی کنند و آمادگی سایر جمعیتهای ملی در امداد به تجمعات انبوه افزایش یابد.»
کولیوند به امدادرسانی در زلزله خوی اشاره کرد و گفت: «در خوی به ۱۳۰هزار نفر یعنی افزونبر ۴۰هزار خانوار امدادرسانی شد. این افراد اسکان اضطراری دریافت کردند و با هماهنگی هلالاحمر و کمک خیران روزانه ۹۰هزار پرس غذای گرم تهیه و توزیع شد.»
رئیس جمعیت هلالاحمر گفت: «از بین جمعیتهای ملی مختلفی که برای امدادرسانی به مردم زلزلهزده ترکیه آمده بودند؛ جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران موفق به دریافت مدال فداکاری ترکیه شد و رجب طیب اردوغان در مراسمی رسمی این مدال را به همراه لوح تقدیر به ما اعطا کرد.» حجتالاسلاموالمسلمین سید جواد شهرستانی در این دیدار از تلاشهای هلالاحمر در عرصههای مختلف قدردانی کرد و گفت: «هلالاحمر از روز تاسیس، تشکیلاتی مردمی بوده که با حمایت خود مردم به افراد آسیبدیده خدمت کرده است.» حجت الاسلام و المسلمین شهرستانی گفت: «خدا بر سر مدیران و کارکنان هلالاحمر منت گذاشته که آنها را پاسخگو و خدمتگزار به مردم قرار داده است. خدمت به مردم توفیق بزرگی است، آن هم مردم خوبی مثل مردم ما که همیشه در میدان کار خیر حاضر هستند.» او ادامه داد: «نباید روزی برسد که خدای نکرده افسوس بخوریم که چرا نتوانستیم از فرصت خدمت به مردم بهخوبی استفاده کنیم.» نماینده آیتالله سیستانی از خدمات هلالاحمر به مردم زلزلهزده ترکیه و سوریه قدردانی کرد و گفت: «خلوص و عشق شما برای کمک به آسیبدیدگان، آثار دنیوی و اخروی فراوانی دارد و امدادرسانی به زلزلهزدگان ترکیه مثال بارز خلوص هلالاحمریها در کمک به مردم بود.» در پایان این دیدار، حجتالاسلاموالمسلمین سیدجواد شهرستانی با دریافت کارت داوطلبی، به عضویت افتخاری جمعیت هلالاحمر درآمد.
توجه مراجع و علما به هلالاحمر
نماینده ولیفقیه در جمعیت هلالاحمر هم در دیدار با حجتالاسلاموالمسلمین شهرستانی، نماینده آیتالله سیستانی، بر لزوم حمایت مراجع و علما از این جمعیت تاکید کرد. «حجتالاسلاموالمسلمین معزی» در این دیدار، جمعیت هلالاحمر را نهادی خیریه با ساختاری مردمنهاد معرفی کرد که نیازمند حمایتهای مادی و معنوی است.
نماینده رهبر معظم انقلاب در هلالاحمر در تایید این مسأله، حمایتهای مراجع تقلید در طول این سالها را که زمینهساز حضور گسترده مردم در این نهاد بوده است، عنوان و تصریح کرد: «پشتیبانی مراجع تقلید سبب میشود جمعیت هلالاحمر بیش از پیش سرمایههای اجتماعی خود را با اعتباری که در اذهان مردم به وجود میآید، افزایش دهد.»
حجتالاسلاموالمسلمین معزی مشارکت کمنظیر مردم در کمک رسانی به متاثرانسیل سال ۹۸ و زلزله اخیر ترکیه و سوریه را از نمونههای بارز همراهی مردم و اعتماد آنان به جمعیت هلالاحمر دانست و تصریح کرد: «این کمکها نشاندهنده اعتماد مردم به هلالاحمر است.»
نماینده ولیفقیه در جمعیت هلالاحمر از همکاریهای مستمر دفتر آیتلله سیستانی با این مجموعه قدردانی کرد و افزود: «توجه هر چه بیشتر به اصول و اهداف نوعدوستانه و خداپسندانه هلالاحمر، سبب افزایش اعتبار و تقویت سرمایه اجتماعی هلالاحمر میشود.»حجتالاسلاموالمسلمین معزی با تاکید بر اصل «مردممحوری» در جمعیت هلالاحمر خاطرنشان کرد: «هلالاحمر نهادی از مردم و برای مردم است.» حجتالاسلاموالمسلمین معزی در این دیدار به برخی از برنامههای جمعیت هلالاحمر در هفته گرامیداشت صلیبسرخ و هلالاحمر نیز اشاره و از اقدامات صورتگرفته قدردانی کرد.
دو برابر شدن خانههای هلال
دیدار با استاندار قم، از دیگر برنامههای سفر دکتر کولیوند و مدیران جمعیت هلالاحمر به این استان بود. در این جلسه، پیرحسین کولیوند توسعه توانبخشی در شهرستانهای کشور را اولویت امروز و ضرورت سالهای آینده دانست و گفت: «با افزایش سن جمعیت، تقاضا برای استفاده از خدمات توانبخشی در سالهای آینده افزایش خواهد یافت. هلالاحمر در قم موقوفات و املاکی دارد که با استفاده از آنها میتواند خدمات درمان و توانبخشی خود را منطبق بر نیت واقفان توسعه و گسترش دهد، اما در این راه همکاری دولت و استانداری لازم است.»
رئیس جمعیت هلالاحمر علاوه بر تاکید به توسعه فعالیتهای درمان و توانبخشی در قم پیرامون ضرورت همکاری استانداری و دولت برای افزایش ظرفیت امدادونجات گفت: «از آنجا که قم شاهراهی برای دسترسی تعداد زیادی استان به پایتخت کشور است؛ جمعیت هلالاحمر بسترها و امکانات امدادونجات جادهای این استان را در سالهای گذشته تقویت کرد. اما باید توجه داشت که قم یکی از استانهای معین کشور در پاسخ به مخاطرات احتمالی چون زلزله تهران است، به همین دلیل هر چه استانداری از منابع دولتی یا تجمیع کمکهای مردمی برای ایجاد پایگاههای امدادونجات و توسعه شعب هزینه کند، جمعیت هلالاحمر نیز بیش از آن برای تجهیز انبارها و افزایش لجستیک امدادی این استان هزینه خواهد کرد.» کولیوند تاکید کرد: «در حال حاضر ذخیره امدادی انبارهای امدادونجات در قم در حد خیلی خوبی قرار دارد و در مورد افزایش ناوگان امدادی نیز تا پایان سال چندین دستگاه آمبولانس و خودرو کمکدار نجات را به هلالاحمر این استان تحویل خواهیم داد.» در این دیدار، استاندار قم ضمن قدردانی از فعالیتهای جمعیت هلالاحمر در این استان گفت: «قم سالانه حدود ۲۰میلیون مسافر زیارتی دارد که بیش از ۵میلیون نفر از آنها خارجی هستند و دغدغه ما آمادگی کافی خدماترسانی در حوزه امدادونجات به این حجم از افراد است.» سیدمحمدتقی شاهچراغی بر ظرفیت بزرگ طلاب مدارس علمیه برای ترویج آموزش مواجهه با مخاطرات طبیعی تاکید کرد و گفت: «قم میزبان جامعه کثیری از طلاب ایرانی و خارجی است که ظرفیت بالایی برای یادگیری آموزشهای همگانی امداد، کمکهای اولیه و آمادگی در مخاطرات دارند.» در این نشست، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان قم از دوبرابر شدن تعداد خانههای هلال روستاهای قم در سال گذشته خبر داد. محمدرضا بهرامی توسعه آموزشهای همگانی در جوامع محلی از طریق خانههای هلال در کنار دورههای متعدد آموزشهای همگانی کمکهای اولیه و امداد برای کارکنان ادارات، دانشآموزان، دانشجویان و طلاب مدارس علمیه را از اقدامات مهم هلالاحمر در سال گذشته دانست و از همکاری استانداری قم قدردانی کرد.
فعالیت هلالاحمر منطبق با ارزشهای اسلامی است
دیدار با آیتالله جعفر سبحانی، مقصد دیگر مدیران و روسای جمعیت هلالاحمر در قم بود. آیتالله سبحانی با اشاره به پیشینه هلالاحمر ایران در خدمترسانی به مسلمانان جهان اسلام گفت: «اسلام در زمینه بشردوستی و کمک به همنوع اشتراکات زیادی با اهداف نهضت جهانی صلیبسرخ و هلالاحمر دارد.» این مرجع تقلید با اشاره به فعالیتهای دارویی و درمانی جمعیت هلالاحمر گفت: «افزایش مشارکت مردم برای کمک به نیازمندان میتواند خدمات درمانی و بهداشتی این جمعیت را توسعه و تقویت بخشد.» رئیس جمعیت هلالاحمر نیز در سخنان کوتاهی اقدامات بشردوستانه هلالاحمر را شرح داد و گفت: «هلالاحمر ایران چشم و چراغ جمعیتهای هلالاحمر منطقه و کشورهای مسلمان است و اقدامات آن در حوزه بهداشتی و درمانی الگوی مناسبی برای توسعه فعالیتهای جمعیتهای ملی است.»
هلالاحمر کانون آرامش و مأمن نیازمندان است
آیتالله جوادیآملی در دیدار با رئیس جمعیت هلالاحمر و نماینده ولیفقیه در این جمعیت و جمعی از مدیران این مجموعه با توصیه و رهنمودهایی به ترسیم نقشه راهی برای پیشبرد بهتر ماموریتهای جمعیتهلالاحمر پرداخت.
این مرجع عالیقدر فعالیت در هلالاحمر را بر پایه اصول الهی برشمرد و مجاهدتهای این مجموعه تلاشگر را شهادتگونه دانست و تصریح کرد: «اینکه امروز شما لباس خدمت هلالاحمر را به تن کرده و به نجات جان انسانها میاندیشید، ارزشمند است و باید با توکل بر خدا این روحیه تقویت شود.»
او هلالاحمر را یک مأمن برای نیازمندان و مساکین دانست که امنیت آنان را در ابعاد اجتماعی، اقتصادی فراهم میکند. آیتالله جوادیآملی با ارجنهادن خدمات عامالمنفعه هلالاحمر در جامعه، نگاه انساندوستانه و با خلوص اعضای این مجموعه به جامعه نیازمند را مصداق واقعی عمل به دستورات الهی دانست و تصریح کرد: «هلالاحمر کانون آرامش و مأمن امن نیازمندان است.»
کولیوند در دیدار با آیتالله جوادیآملی: «اغلب جمعیتهای ملی در دنیا چه با نام صلیبسرخ و چه با نام هلالاحمر در یک حوزه فعالیت میکنند. به عنوان مثال اغلب جمعیتهای ملی در پاسخ به سوانح تنها به امدادرسانی یعنی مثلا تامین اسکان و تغذیه اضطراری میپردازند. در حالی که جمعیت هلالاحمر فعالیت تخصصی نجات در رشتههای مختلف را به عهده دارد و علاوه بر امدادرسانی از موفقترین جمعیتهای ملی در حوزه درمان و توانبخشی است. سابقه درمانی و توانبخشی هلالاحمر و تخصصش در حوزه نجات در کنار اتکا به جامعه بزرگ داوطلبان، جوانان و امدادگران باعث شد روسای کمیته بینالمللی صلیبسرخ و همچنین فدراسیون جمعیتهای ملی صلیبسرخ و هلالاحمر اذعان کنند که هلالاحمر ایران یکی از پنج جمعیت برتر در دنیاست. مجموع این ویژگیها بود که اقدامات بشردوستانه هلالاحمر ایران را در مقایسه با سایر جمعیتهای ملی فعال در مناطق زلزلهزده ترکیه بارز کرد و نتیجهاش اعطای مدال فداکاری ترکیه به امدادگران ایرانی بود.»