تداوم خوشبینی ها به بازار جهانی نفت


گروه انرژی: آژانس بین‌المللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه خود از بازار نفت، پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی برای نفت، با بهبود پساکرونایی فراتر از حد انتظار در چین، قوی‌تر از آنچه که پیش از این برآورد کرده بود، رشد خواهد کرد. به گزارش «تجارت»، در گزارش ماهانه آژانس بین‌المللی انرژی آمده است: مصرف جهانی سوخت در سال ۲۰۲۳، تحت تاثیر بهبود تقاضای چین که پس از لغو محدودیت‌های کووید، به بالاترین حد خود می‌رسد، به میزان ۲.۲ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا می‌کند که حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز بالاتر از پیش‌بینی‌ قبلی بوده و به رکورد ۱۰۲ میلیون بشکه در روز می‌رسد. تقاضای چین برای نفت، در مارس به رکورد جدیدی صعود کرد و به بالاترین سطح ثبت شده رسید. در حالی که جدیدترین شاخص‌های اقتصادی پکن ضعیف شده‌اند اما بخش عمده بهبود پیش‌بینی‌شده تقاضا، در حال تحقق است. طبق پیش‌بینی این آژانس، با شتاب گرفتن رشد تقاضا و کاهش عرضه اوپک پلاس، بازارهای نفت جهان همچنان به سوی محدودیت شدید عرضه در نیمه دوم سال پیش می‌روند. این وضعیت ممکن است به افزایش مجدد قیمت نفت منتهی شود که در پی ترس از بروز رکود، تمام رشدی که پس از دور جدید کاهش اوپک پیدا کرد را از دست داده و نزدیک به ۷۵ دلار در هر بشکه در بازار لندن ثابت مانده است. آژانس بین‌المللی انرژی ماه گذشته هشدار داده بود که افزایش قیمت‌ها ممکن است عرصه را بر مصرف‌کنندگانی که از تورم بالا تحت فشار قرار گرفته است، تنگ‌تر کند.

ریسک‌های اقتصادی
آژانس در این گزارش، ضمن تاکید بر قوی بودن روند بهبود تقاضا، همزمان به ریسک‌های طولانی هم اشاره کرده است. آژانس بین‌المللی انرژی به چشم‌انداز
تیره‌تر برای کل اقتصاد اشاره کرد که با عمیق شدن رکود در بخش تولید و کاهش تجارت جهانی، تشدید شده است زیرا رونقی که انتظار می‌رفت با بازگشایی چین حاصل شود، تحقق پیدا نکرده است.آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرد که بازارهای جهانی نفت، همچنان در تابستان
امسال با کمبود عرضه مواجه خواهند شد که باعث می‌شود ذخایر نفت در نیمه دوم سال، با نرخ دو میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کنند.



کاهش تولید اوپک
عامل عمده محدودیت عرضه، سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش خواهد بود که از ماه میلادی جاری، دور جدیدی از کاهش تولید را آغاز کردند. آژانس بین‌المللی انرژی از این اقدام به دلیل تشدید تورم قیمت‌ها، انتقاد کرده است. این آژانس پیش بینی کرد که تولید اوپک پلاس بین آوریل تا دسامبر، ۸۵۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد. این سیاست، تنش‌ها بین اوپک که نماینده تولیدکنندگان است و آژانس بین‌المللی انرژی که نماینده مصرف‌کنندگان انرژی به شمار می‌رود را تجدید کرده است و هر کدام از طرفین به دیگری هشدار می‌دهند که باید در تجویزهای خود محتاط باشد. بر اساس گزارش بلومبرگ، از قضا، بخشی از عرضه در بازار، توسط روسیه تامین می‌شود که از اعضای اوپک پلاس است و با وجود تهدید به کاهش فروش به تلافی تحریم‌های غرب بر سر جنگ در اوکراین، صادرات خود را حفظ کرده است. طبق گزارش آژانس، محموله‌های نفت و فرآورده‌های نفتی پالایش شده روسیه در آوریل، به ۸.۳ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین سطح پس از آغاز جنگ بود و درآمد این کشور از صادرات، به میزان ۱.۷ میلیارد دلار افزایش یافت و به ۱۵ میلیارد دلار بالغ شد.
اما قیمت نفت پس از این که آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی برای نفت امسال با بهبود مصرف چین، به رکورد بالایی خواهد رسید، در معاملات روز جمعه افزایش پیدا کرد و چهارمین رشد هفتگی متوالی را به ثبت رساند. آژانس بین‌المللی انرژی همچنین هشدار داد کاهش جدید تولید که از سوی اوپک پلاس اعلام شده است، می‌تواند کمبود عرضه نفت را تشدید کرده و به مصرف کنندگان لطمه بزند. بهای معاملات نفت برنت با ۲۲ سنت معادل ۰.۳ درصد افزایش، در ۸۶ دلار و ۳۱ سنت در هر بشکه بسته شد.
بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۶ سنت معادل ۰.۴ درصد افزایش، در ۸۲ دلار و ۵۲ سنت در هر بشکه بسته شد. هر دو شاخص با کاهش نگرانی‌هایی که نسبت به بحران بانکی ماه گذشته وجود داشت و تصمیم غیرمنتظره اخیر اوپک و متحدانش برای کاهش بیشتر تولید، برای چهارمین هفته متوالی افزایش پیدا کردند. نفت برنت حدود ۱.۵ درصد رشد هفتگی و شاخص نفت آمریکا ۲.۴ درصد رشد هفتگی ثبت کرد.