رشد تولید کل فولاد ایران در اولین ماه سال


گروه صنعت و تجارت: طبق آمار منتشر شده، تولید انواع شمش فولادی کشور در فروردین ماه سال جاری، ۳ میلیون و ۶۳ هزار تن بوده که رشد ۶ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد و در همین ماه تولید کل محصولات فولادی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱ درصدی را تجربه کرده است. به گزارش «تجارت»، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید فولاد کشور در فروردین ماه سال جاری را منتشر کرد که حکایت از رشد تولید انواع محصولات فولادی در شرایط کنونی است. افزایش رشد تولید در حالیست که طی چندماه گذشته این بخش مهم صنعتی کشور با محدودیت‌های شدید انرژی مواجه بوده و تولید و صادرات نیز با موانع جدی روبرو بود. اگرچه تولید فولاد در اولین ماه سال روندی رو به رشد داشته اما به نظر می‌رسد در ماه‌های آینده به دلیل محدودیت‌های دوباره انرژی روند تولید دوباره دچار اختلال شود.

رشد 6 درصدی تولید انواع شمش فولاد
طبق آمار منتشر شده، تولید فولاد میانی کشور در فروردین ماه سال جاری، ۳ میلیون و ۶۳ هزار تن بوده که رشد ۶ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد. آمار تولید شمش فولاد در کشور بهترین عملکرد را نسبت به سایر محصولات فولادی داشته است. بر اساس گزارش منتشر شده انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تولید بیلت و بلوم در اولین ماه سال 1402 حدد 1 میلیون و 822 هزار تن بوده که نسبت به یک ماهه سال 1401 رشد 9 درصد را تجربه کرده است. میزان تولید بیلت و بلوم فولادی در در فروردین 1401 حدود 1 میلیون و 668 هزار تن ثبت شده بود. همچنین میزان تولید تختال یا همان اسلب فولادی در همین ماه مذکور 1 میلیون و 241 هزارتن اعلام شده که نسبت به 1 میلیون و 223 هزار تن در مدت مشابه سال گذشته افزایش یک درصدی را ثبت کرده است. به این ترتیب بر اساس این آمار کل تولید فولاد میانی کشور در فروردین ماه 3 میلیون و 63 هزار تن است که نسبت به فروردین سال 1401 افزایش 6 درصدی را ثبت کرده است. در فروردین ماه سال 1401 کل تولید فولاد میانی کشور بر اساس آمار 2 میلیون و 891 هزار تن اعلام شده بود. مقاطع طویل فولادی شامل انواع تیرآهن، میلگرد و نبشی و نادانی می‌شود. بر اساس داده‌های منتشر شده میزان تولید تیرآهن در اولین ماه سال 1402 حدود 134 هزار تن بوده که رشد 19 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. در فروردین ماه سال 1401 میزا تولید تیرآهن حدد 113 هزار تن بوده است. همچنین تولید میلگرد در یک ماهه سال 1402 معادل 788 هزار تن ثبت شده که نسبت به 776 هزار تن در فروردین سال 1401 افزایش 2 درصدی را نشان می‌دهد. میزان تولید نبشی و ناودانی و سایر مقاطع نیز در اولین ماه سال جاری با رشد همراه بوده و از 73 هزار تن در فروردین ماه سال 1401 به 75 هزار تن در فروردین ماه سال 1402 رسیده است که نشان از رشد 3 درصدی دارد. به این ترتیب با تجمیع آمار مربوط به مقاطع طویل، کل محصولات تولید شده در این بخش طی فروردین ماه 997 هزار تن بوده که نسبت به 962 هزار تن در اولین ماه سال گذشته افزایش 4 درصدی را نشان می‌دهد.

کاهش تولید مقاطع تخت فولادی
مقاطع تخت فولادی شامل ورق گرم، ورق سرد و ورق پوشش‌دار است. طبق آمار میزان تولید ورق گرم در کشور در فروردین ماه سال 1401 حدود 857 هزار تن بوده و این رقم در فروردین ماه امسال به 836 هزار تن کاهش پیدا کرده که حکایت از کاهش 2 درصدی تولید دارد. همچنین میزان تولید ورق سرد از 208 هزار تن در فروردین ماه سال گذشته به 233 هزارتن در فروردین امسال رسیده که به معنی افزایش 12 درصدی تولید ورق سرد است. ورق سرد یکی از محصولات پرکاربرد است که در بسیاری از صنایع کشور از جمله صنایع لوازم خانگی و خودرو و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد. تولید ورق پوشش‌دار در فروردین ماه امسال جهش زیادی کرده و از 114 هزار تن در فروردین ماه سال قبل به 144 هزار تن رسیده که به معنای افزایش 26 درصدی تولید است. با توجه به این آمار و تجمیع داده‌ها، تولید مقاطع تخت فولادی از 868 هزار تن در فروردین ماه سال گذشته به 851 هزار تن در فروردین امسال کاهش یافته و حجم تولید این محصول 2 درصد کوچک شده است.

جهش 5 درصدی تولید آهن آسفنجی در کشور
آمار تولید آهن اسفنجی در فروردین ماه نشان می‌‎دهد که میزان تولید در اولین ماه سال جاری به 3 میلیون و 407 هزار تن رسیده در حالی که در مدت مشابه سال گذشته تولید 3 میلیون و 242 هزار تن بوده است. بدین ترتیب تولید آهن اسفنجی در کشور 5 درصد افزایش یافته است. آهن اسفنجی در بخش زنجیره فولاد یکی انرژی‌محورترین بخش تولیدی به شمار می‌رود و محدودیت انرژی روی تولید این محصول به شدت اثرگذار است.

تولید فولاد در سال 1401



بر اساس آمار سال ۱۴۰۱ تولید کل محصولات فولادی کشور در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۱۰ درصدی و تولید آهن اسفنجی رشد ۵ درصدی داشته است. مجموع تولید محصولات فولادی در سال ۱۴۰۱، ۲۱ میلیون و ۵۹۴ هزار تن بوده است. سهم مقاطع طویل از این میزان، ۱۲ میلیون و ۵۳۲ هزار تن و سهم مقاطع تخت ۹ میلیون و ۶۲ هزار تن بوده است. رشد تولید محصولات طویل ۱۲ درصد و رشد تولید محصولات تخت ۸ درصد گزارش شده بود. تولید میلگرد در سال ۱۴۰۱ برای اولین بار در تاریخ فولاد ایران ۵ رقمی شد و به ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار تن رسید که افزایش ۱۴ درصدی را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد. تولید تیرآهن نیز با افزایش ۶ درصدی به ۱ میلیون و ۲۹۱ هزار تن رسید. میزان تولید ورق گرم کشور در سال ۱۴۰۱، ۸ میلیون و ۷۳۲ هزار تن گزارش شده که افزایش ۵ درصدی را نشان می‌دهد. در همین حال، میزان تولید ورق سرد و پوشش دار به ترتیب ۷ و ۱ درصد کاهش یافت. کاهش تولید ورق سرد و پوشش‌دار در کل سال 1401 در حالیست که آمارفروردین ماه تولید این محصولات اندکی امیدوارکننده است چرا که به ترتیب رشد 12 و 26 درصدی را ثبت کرده‌اند. اهمیت تولید این محصولات به این دلیل است که مواد اولیه صنایع داخلی کشور از جمله لوازم خانگی و خودرو به شمار می‌روند و خودکفایی در تولید این محصولات می‌تواند برای صنایع داخلی اهمیت داشته باشد.