روند اجرای توافق ایران و آژانس پیشرفت داشته است
گروه سیاسی: در چند هفته اخیر موجی از تحرکات برای باز شدن گره تعلیق مذاکرات مرتبط با پرونده هستهای ایران آغاز شده است. تمامی شواهد و قراین از این امر حکایت دارند که تبادل پیامهایی میان ایران و آمریکا نیز صورت گرفته است. سفر سلطان هیثم بن طارق، پادشاه عمان به ایران مهمترین نمود تلاشهای برای گره گشایی از وضعیت تعلیق در پرونده برجام بوده است. در آستانه برگزاری نشست فصلی جدید شورای حکام نیز اخباری مبنی بر حل چند اختلاف پادمانی میان ایران آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلان شد. حالا در جدیدترین رخداد نیز شاهد هستیم که رافائل گروسی پیامهای مثبت و دلگرمکننده را در عرصه مناسبات میان ایران و آژانس ارسال کرده است.
به گزارش «تجارت»، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه مقدماتی خود در آغاز جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد که در گزارش خود نوشته است فرایند اجرای بیانیه مشترک با ایران آغاز شده است و پیشرفتهایی حاصل شده است. بر اساس گزارش وبگاه اطلاعرسانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این خصوص گفت: «در آن گزارش خواهید دید که فرایند اجرای بیانیه مشترک آغاز شده است و پیشرفتهایی حاصل شده است که البته به اندازهای نیست که امید داشتم. بعنوان مثال، اوایل ماه می، آژانس دوربینهای نظارتی را در کارگاهی در یک محل نصب کرد که در آنجا لولههای روتور سانتریفیوژ و بیلوز (اتصالات) تولید میشود». وی ادامه داد: «بعلاوه، آژانس به منظور نظارت بر سطح غنیسازی اورانیوم غنیشدهای که ایران در تأسیسات اعلام شده خود، تولید میکند، تاکنون برای اولین بار، یک وسیله نظارت برغنیسازی در تأسیسات غنیسازی سوخت فوردو و همچنین در واحد پایلوت غنیسازی اورانیوم در تأسیسات نطنز نصب کرده است.این به ما کمک می کند تا با سرعت بیشتری هر گونه تغییر در سطوح غنی سازی در این تأسیسات را شناسایی کنیم». مدیرکل آژانس بینالمللی با اینحال این همکاری را ناکافی دانست و ادامه داد: «اما این ذرهای از آن چیزی است که ما متصور بودیم و آنچه که در حال حاضر باید انجام شود، یک فرایند پایدار و بدون وقفه است که بدون تأخیر، به تحقق تمامی تعهداتی منجر شود که در بیانیه مشترک مندرج شده است». وی همچنین تصریح کرد: « ایران توضیح احتمالی برای وجود اورانیوم ضعیف شده در بخشی از محل معروف به مریوان ارائه کرده است. متذکر میشوم که ارزیابی ما برای این مکان همچنان پابرجاست و تکرار میکنم که مسائل پادمانی باقیمانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه پادمان جامع بین ایران و آژانس است و هنوز باید حل و فصل شود تا آژانس در موقعیتی قرار بگیرد که بتواند تضمین کند برنامه هستهای ایران منحصراً صلح آمیز است».
آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران اسفند سال گذشته، در پی سفر دو روزه رافائل گروسی به تهران توافقاتی را در خصوص حلوفصل مسائل پادمانی صورت دادند که بر اساس آن، ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و گزارشها حاکی است که پیشرفتهایی در این زمینه و در چارچوب قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس شورای اسلامی به دست آمده است. ادعاهای سیاسی پادمانی درباره ایران، نخستین بار از سوی نخست وزیر رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط رسانهها، مقامهای غربی و در گزارشهای آژانس دامن زده شد. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست.