روزنامه جوان
1402/03/28
الکل، ویرانگر جسم و روان
دیرزمانی است که از مصرف مشروبات الکلی به عنوان «اختلال شخصی» و «مسئله اجتماعی» یاد میشود، چه آنگونه که انبوه شواهد نشان دادهاند این ماده مضر نهتنها اثرات منفی ریز و درشتی بر زندگی شخص مصرفکننده برجای میگذارد، بلکه عوارض آزاردهنده و اغلب شدیدی نیز برای جامعه در پی دارد. در این مجال تنها برخی از آن دو نوع اثر مصرف الکل مرور میشود.محققان در پژوهشهای خود دریافتهاند که اثرات شخصی مصرف الکل بسیار بیشمارند. «سندرم کورساکوف» یکی از نخستین اثرات الکل بر مغز است. این سندرم موجب «زوال تدریجی حافظه» و افزایش میزان فراموشی در فرد مصرفکننده الکل میشود. دومین تأثیر مخرب ذهنی- مغزی مصرف الکل «کاهش ذخیره شناختی» است، به همین سبب افراد الکلی بهویژه آنانی که در باتلاق میبارگی گرفتار میشوند بسیار بیش از افراد عادی دچار «زوال عقل» و دیگر اختلالات شناختی- عصبی میشوند. سومین تأثیر ویرانگر الکل نیز «افزایش شدید خطر مرگ» است، بهویژه این خطر زمانی دوچندان میشود که افراد موادی نظیر اتانول یا مواد ناشناخته دیگری را به الکل مصرفی خود اضافه کنند. از آن گذشته الکل همچون «یک بیحسکننده عمومی»، افراد الکلی را به شدت مستعد آسیبهای جسمانی ناشی از حوادث میسازد. افزایش شانس ابتلا به «فشارخون» و انواع سرطانها منجمله کبد نیز از جمله دیگر عوارض مصرف مشروبات الکلی است. همچنین مطالعات عصبشناختی نشان داده است ۵۰ تا ۷۰ درصد الکلیها دچار «بدکارکردی» و حتی آسیب ماندگار مغزی میشوند.
آثار مصرف الکل در سطح «اثرات شخصی» محدود نمیماند، بلکه پیامدهای مخربی را نصیب اطرافیان و جامعه میسازد، به عنوان مثال یکی از عوامل مؤثر بر «رفتار پرخطر رانندگی» مصرف الکل است، اینگونه افراد حین مصرف الکل و حتی بعد از آن مهارت «خودمهارگری» خود را از دست میدهند و حین رانندگی خطراتی را برای خود و دیگران ایجاد میکنند. همچنین آنگونه که از شواهد پیداست مصرف الکل موجب افزایش «رفتارهای ضداجتماعی (anti social)» و «خشونتهای بین فردی» میشود. این افراد بیمحابا به دیگران آسیب میرسانند و سلامت آنان را به خطر میاندازند، بهویژه افراد الکلی اغلب اعضای خانواده خود را آماج خشم و خشونت قرار میدهند. «قانونگریزی» نیز در میان افرادی که الکل مصرف میکنند، بسیار شایع است.
خلاصه آنکه مصرب الکل موجب «اتلاف عمر» و «کاهش امید به زندگی» میشود و ذهن، جسم و مغز آنان را بهتدریج دچار عوارض وخیم (و اغلب غیرقابل بازگشت) میکند. علاوه بر آن مصرف الکل، جامعه را دستخوش آسیب و ناامنی میسازد، به همین سبب اغلب کشورها حتی آنهایی که مصرف الکل را در برخی سنین مجاز دانستهاند، قوانین سختگیرانهای برای مقابله با پدیده شوم «الکلیسم» و مصرف انواع مواد الکلی وضع کردهاند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
زن، زندگی، آزادی برای تولد قاتلها!
پشیمانی دستیار روحانی از کار در دولت او
گزارش مجله امریکایی از تحریمهای امریکا: وحشیانه، غیرانسانی، و بیفایده!
خانهدار شدن تهرانیها خیلی دور، خیلی نزدیک!
بختگشایی از جوانان با کمک مراکز فعال در انتخاب همسر
مردم پشت در بهشت میوهفروشان
الکل، ویرانگر جسم و روان
پاداش به ورزشکار راه دوری نمیرود
سازمان ملل: اسرائیل میخواهد کرانه باختری را الحاق کند
وظیفه ما در مقابله با خودسرها
خودانتقادی آقای مدیر از وضعیت تولید سریال تلویزیونی
پولتان را به مافیای میلیاردی چهارراهها میدهید!
دعوت رئیسی به عربستان
فهرست «نمیشود»ها چگونه دور ریخته شد