در دیپلماسی، عزتمندانه برخورد می‌کنیم اهل التماس نیستیم

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی سه‌شنبه شب همزمان با دومین سالروز انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در نهمین گفت‌وگوی تلویزیونی با مردم ضمن ارائه گزارش اقدامات و دستاوردهای دولت در ۲ سال ابتدایی فعالیت دولت، به تشریح برنامه‌های قوه مجریه پرداخت.
رئیس‌جمهور در بخشی از این گفت‌وگو درباره شرایط کشور پیش از انتخابات 1400 افزود: مردم به نحوی با ناامیدی در سال ۱۴۰۰ مواجه بودند و اوضاع را به وفق مراد نمی‌دیدند. با اینکه در قوه قضائیه به عنوان مطالبه‌گر حضور داشتم، اما تصورم این بود که وظیفه و تکلیفی دارم.
رئیس‌جمهور ادامه داد‌: حتی مسئولان آن زمان می‌گفتند که شرایط حتی از زمان جنگ بدتر است و کسری بودجه و وضعیت اجتماعی و سیاسی و اقتصادی خاصی داریم که محصول دشمنی دشمنان بود اما عملکرد دولت هم در این زمینه نقش داشت.
ایشان افزود: در ابتدای دولت با کسری بودجه مواجه بودیم و ۴۸۰ هزار میلیارد کسری بودجه داشتیم که این ام‌المسائل موضوعات اقتصادی بود.


آیت‌الله رئیسی تصریح کرد: دولت با تولید و افزایش درآمدها کسری بودجه را جبران کرد. در آغاز کار همچنین با کمبود کالای اساسی مواجه بودیم و بخشی از کالای اساسی به وضعیت قرمز رسیده بود.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه در آغاز دولت، تولید در کشور به نحوی بود که بسیاری از کارخانجات دچار وقفه و تعطیلی بودند‌ افزود: تلاش دولت بر این بود که در اظهارات خود این‌ها را بیان نکند و به این‌جمله ا‌کتفا کردم که مردم‌ من متوجه مشکلات شما هستم.
آیت‌الله رئیسی در ادامه گفت: برخی مطرح‌ می‌کردند نمی‌شود نفت را فروخت ولی این دولت ثابت کرد این کار شدنی است و به میزان قابل توجهی تولید و فروش نفت رقم خورد‌.
رئیس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه رویکرد متعادل و متوازن دولت سیزدهم توسط کشورهای دیگر مورد توجه قرار گرفت تصریح کرد: در دو سه هفته اول دولت به ما اعلام شد که در این دوره از اجلاس ‌شانگهای، عضویت ایران‌ مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
آیت‌الله رئیسی ادامه داد: مذاکرات را با عزت پیگیری می‌کنیم اما التماس نمی‌کنیم و زندگی مردم را به آن بند نمی‌کنیم.
جبهه مقاومت، در منطقه و عرصه بین‌المللی
در حال تغییر موازنه قدرت است
آیت‌الله رئیسی همچنین ظهر دیروز سه‌شنبه در دیدار «اسماعیل هنیه» رئیس‌ و جمعی از اعضای بلندپایه دفتر سیاسی حماس، با تبریک موفقیت‌های اخیر جبهه مقاومت فلسطین و تاکید بر اینکه این پیروزی‌ها نشان داد که امروز ابتکار عمل در دست این جبهه است، گفت: نشانه‌ها گواه آن است که امروز جریان مقاومت از هر زمانی قوی‌تر و دشمنان این جبهه در جایگاهی ضعیف‌تر از هر زمان دیگری هستند. همچنین پیروزی‌های جبهه مقاومت آشکار و اثبات کرده، تصویری که صهیونیست‌ها تلاش می‌کردند از قدرت بازدارندگی ادعایی خود نمایش دهند، واقعی نیست.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه انسجام و یکپارچگی گروه‌های مختلف جهادی در فلسطین ذیل بیرق مقاومت، عطیه‌ای الهی است که باید آن را حفظ و برای ارتقای آن تلاش کرد، افزود: امروز جبهه مقاومت، نه فقط در سرزمین‌های ‌اشغالی، بلکه در منطقه و حتی در عرصه بین‌المللی، در حال تغییر موازنه قدرت و شرایط به نفع خود و به زیان جریان سلطه است.
رئیسی همچنین با بیان اینکه امروز نگاه‌های سیاسی چه از درون فلسطین و چه از بیرون، نسبت به رویارویی‌ها در این سرزمین به یک انسجام و یکپارچگی رسیده است، اظهار داشت: امروز حتی کسانی که روزگاری به‌دنبال مذاکره و توافق با رژیم صهیونیستی و حامیانش بودند، عمیقا به این تحلیل و نتیجه رسیده‌اند که کوتاه آمدن و مذاکره با این رژیم بی‌فایده بوده و تنها راه ممکن برای مواجهه با آن مقاومت است.
رئیس‌جمهور با ‌اشاره به اینکه امروز دیگر هیچ‌کس به رژیم صهیونیستی و حامیانش کوچک‌ترین اعتمادی ندارد و این نیز دستاورد بزرگ دیگری برای جریان مقاومت است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت فلسطین همواره باور داشتند که صهیونیست‌ها و حامیان‌شان به هیچ وجه به هیچ میثاقی پایبند نیستند، اما امروز این نکته برای همه جهانیان روشن شده است.
رئیسی مهم‌ترین مسئله جهان اسلام را آزادی قدس و هرگونه تلاش برای عادی‌‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را خیانت به آرمان فلسطین و خنجر زدن از پشت به جریان مقاومت دانست و گفت: حامیان رژیم صهیونیستی که به دنبال عادی‌‌سازی رابطه برخی کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی هستند، بدانند که این کار برای آن رژیم امنیت‌آفرین نخواهد بود و این کشورها نیز بدانند که این کار برای آنها فقط باعث تولید نفرت از سوی مردم خودشان و ملت‌های مسلمان خواهد شد.
«اسماعیل هنیه» رئیس‌دفتر سیاسی حماس نیز در این دیدار با ابراز قدردانی خود و مردم فلسطین از حمایت‌های مستمر جمهوری اسلامی ایران از آرمان آزادی قدس شریف اظهار داشت: امروز جبهه مقاومت نه فقط در غزه، بلکه در کرانه باختری، سرزمین‌های ‌اشغالی سال 1948 و حتی در میان فلسطینیان و دوست‌داران فلسطین در خارج از این سرزمین در حال گسترش و تقویت است.
هنیه با تاکید بر اینکه امروز به سطوح پیشرفته‌ای از قدرت و توان مقاومت دست یافته‌ایم، تصریح کرد: یکی از دستاوردهای بزرگ و مهم جبهه مقاومت در فلسطین، رسیدن به انسجام، یکپارچگی و هماهنگی بسیار بالا میان همه گروه‌های جهادی است که نمونه آن را در نبرد 5 روزه اخیر گروه‌های فلسطینی با رژیم صهیونیستی شاهد بودیم؛ ما این نبرد را از یک اتاق عملیات مشترک و بسیار دقیق هدایت و مهندسی کردیم.
وی با بیان اینکه امروز فلسطین به بخشی از جریان یکپارچه و پیوسته مقاومت در منطقه تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: همه ظرفیت‌های مقاومت گروه‌های جهادی فلسطینی و حتی دیگر بخش‌های جریان مقاومت در نبرد اخیر در اختیار گروه‌های حاضر در صف اول مقابله با صهیونیست‌ها بود و ما دیدارها و جلسات هماهنگی مستمر میان همه گروه‌ها از حزب‌الله لبنان و جهاد اسلامی فلسطین تا حماس و دیگر گروه‌های جهادی فلسطینی داریم.
تقویت روابط میان کشورهای مستقلِ تحریم‌شده
به خنثی‌‌سازی تحریم‌ها کمک می‌کند
آیت‌الله رئیسی همچنین در جریان سفر منطقه‌ای به سه کشور منطقه آمریکای لاتین، در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی «تله‌سور»، با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، آهنگ واحدی بین استقلال‌طلبی، آزادی‌‌خواهی و عدالت‌طلبی مردم ایران با مردم آمریکای لاتین که همین روحیه را دارند و همین آرمان‌ها را دنبال می‌کنند، احساس شد، به افزایش روز‌به‌روز روابط میان ایران و کشورهای مستقل این منطقه ‌اشاره کرد و گفت: معتقدیم تقویت روابط و تجمیع ظرفیت‌های فیمابین کشورهای تحت تحریم و مستقل، یکی از راه‌های خنثی کردن تحریم‌هاست.
رئیس‌جمهور با ‌اشاره به امضای25 سند همکاری با ونزوئلا درباره چشم‌انداز روابط دو کشور افزود: ما با ونزوئلا در حوزه‌های مختلف روابط خوبی داریم و معتقدیم در عین حال در حوزه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی همچنان ظرفیت‌های بسیار خوبی برای تبادل بین دو کشور وجود دارد.
رئیسی افزود: در گذشته اقداماتی در جهت ارتقای روابط انجام شده بود، منتها در سال‌های اخیر این روند کمی دچار کُندی شده بود که با سفر آقای مادورو به تهران و سفر بنده به کاراکاس، گسترش ارتباطات بین دو کشور خصوصا در حوزه‌های تجاری و اقتصادی و زمینه‌های صنعتی، معدنی، کشاورزی و انرژی سرعت بیشتری پیدا خواهد کرد.
رئیس‌جمهور ادامه داد: آمریکایی‌ها نمی‌خواهند ما مستقل باشیم،‌ نمی‌خواهند تولید و صادرات و تجارت مستقل داشته باشیم، اما ما اراده کردیم که تولید، تجارت و رونق اقتصادی داشته باشیم. جنگ ما در واقع جنگِ اراده‌هاست، جنگ بین ملت‌هایی است که می‌خواهند مستقل زندگی کنند و نظام سلطه که می‌خواهد ملت‌ها مستقل نبوده و تحت نظر و تسلط او باشند و ما باور داریم ملت‌های مستقل پیروز خواهند شد.
آیت‌الله رئیسی همچنین درباره آخرین وضعیت پرونده هسته‌ای کشورمان نیز گفت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون 15 بار اعلام کرده که هیچ‌گونه انحرافی در فعالیت‌های هسته‌ای ایران وجود ندارد. بر اساس معاهده‌ای که به نام برجام معروف شده، ما به تعهدات خود عمل کردیم و این آمریکایی‌ها بودند که نقض‌عهد کردند. ترامپ تعهد را زیر پا گذاشت و کشورهای اروپایی نیز به تعهدات خودشان عمل نکردند. تنها کشوری که به تعهد خودش عمل کرد، جمهوری اسلامی ایران بود.
رئیس‌جمهور افزود: ما همیشه گفتیم فعالیت هسته‌ای ما صلح‌آمیز است و به هیچ عنوان سراغ سلاح هسته‌ای نرفتیم و نمی‌رویم. همچنان هم بر این نظر پایبند هستیم و تحقیقات از فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز همین را تایید می‌کند که ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم، لکن متاسفانه آمریکایی‌ها نقض پیمان کردند و اروپایی‌ها نیز به تعهدات خود عمل نکردند.
آیت‌الله رئیسی تصریح کرد: ایران در این رابطه یک حرف بسیار روشنی دارد که آن را در همه مجامع مطرح کرده است و همه به اینکه حرف ما منطقی و عقلانی و قابل دفاع است، اعتراف دارند. ما همواره تاکید کردیم آن کسی که به پیمان عمل کرده جمهوری اسلامی است و آن که نقض پیمان کرده آمریکایی‌ها هستند.