گام مثبت تهران و باکو برای تنشزدایی
گروه سیاسی: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان طی بیش از یک سال گذشته سطحی قابل توجه از تنشها را تجربه کردهاند. تنشهایی که افزون بر مجادله لفظی، حتی ابعادی عینی را نیز به خود گرفت اما به نظر میرسد نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد در شهر باکو به فرصتی برای تنشزدایی در مناسبت دو کشور تبدیل شده است.
به گزارش «تجارت»، اجلاس وزیران امور خارجه عضو جنبش عدم تعهد دیروز –چهارشنبه- به میزبانی جمهوری آذربایجان برگزار شد. در اسن اجلاس، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان دیدارهای متعددی را با همتایان خود از کشورهای مختلف داشت. جنبش عدم متعهد در سال ۱۹۶۱ میلادی در اوج جنگ سرد در بلگراد پایتخت یوگسلاوی سابق تأسیس شد و شامل کشورهایی است که به هیچیک از بلوکهای قدرت جهانی (آمریکا و شوروی) وابستگی و تعهدی نداشته و به عبارتی در جبهه کمونیسم یا سرمایهداری نیستند. این سازمان پس از جنگ سرد تاکنون به فعالیت خود ادامه داده است و ۱۲۰ کشور عضو آن هستند و ۲۱ کشور نیز به عنوان ناظر در این سازمان فعالیت میکنند.
تاکید ایران توسعه کریدور شمال - جنوب
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در باکو حضور دارد، دیروز (چهارشنبه) ۱۴ تیر ماه و در حاشیه نشست وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد در باکو با الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان دیدار و درباره گسترش مناسبات دو کشور و تحولات منطقه ای گفتوگو و تبادل نظر کرد. وزیر امور خارجه در این دیدار با تبریک برگزاری موفق نشست وزیران امور خارجه این جنبش، با تأکید بر اراده مقامات عالی دو کشور در زمینه گسترش مناسبات فیمابین اظهار داشت: با فضای مثبت در حال شکل گیری در روابط دو کشور و خصوصا عبور از برخی سوءتفاهمات، جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای پیگیری و تحقق همه توافقات پیشین اعلام و اعتقاد دارد دو کشور برادر و همسایه به خوبی اراده و توانمندی خود برای عبور از مراحل سخت و شرایط پیش آمده را نشان داده و به طور واقع بینانهای با اتکا بر ظرفیتهای گسترده موجود در حوزه همکاریها، پیگیری اهداف مشترک در چارچوب مصالح عالیه فیمابین را در دستور کار روابط خود قرار دادهاند. امیرعبداللهیان همچنین در این دیدار ضمن استقبال از فعالیت دیپلماتهای جمهوری آذربایجان در جمهوری اسلامی ایران، جایگاه این کشور در منطقه و در چارچوب سیاست همسایگی را مورد توجه قرار داد. ابلاغ سلام رئیس جمهور ایران، همکاریهای دو کشور در حوزههای اقتصادی، تجاری، حمل و نقل و ترانزیت همچنین دیدگاه اصولی ایران مبنی بر لزوم استقرار صلح و ثبات و امنیت در منطقه، از دیگر موضوعات مورد اشاره از سوی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این دیدار بود.
تاکید علیاف بر عدم تهدید امنیتی از سوی باکو علیه ایران
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از حضور وزیر امور خارجه ایران در باکو، اهمیت روابط دو کشور همسایه و مسلمان را مورد اشاره قرار داد و بر اهمیت روابط فیمابین خصوصا در بخشهای اقتصادی از جمله حوزه حمل و نقل و مسیرهای مواصلاتی تأکید کرد. رئیس جمهور آذربایجان با تأکید بر اینکه کشورش هرگز اجازه نخواهد داد از خاک این کشور تهدیدی علیه منطقه و جمهوری اسلامی ایران صورت گیرد، گفت که جمهوری آذربایجان به دنبال رفع انسداد کریدورهای مواصلاتی در منطقه است و به وجود مسیرهای تاریخی ایران در منطقه پایبند است. رئیس جمهور آذربایجان همچنین در این دیدار سلام متقابل خود به رئیس جمهور ایران را ابلاغ کرد.
پالس مثبت ایران به باکو با مجازات عامل حمله به سفارت
بعد زا پایان نشست مشترک، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان حضور دارد، دیروز (چهارشنبه) ۱۴ تیر ماه در جمع خبرنگاران درباره دیدارش با الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان گفت: این گفتوگو با حضور هیأت رسمی و وزیر خارجه جمهوری آذربایجان و دیگر مقامات کشور آذربایجان انجام شد. رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: امنیت جمهوری آذربایجان را امنیت منطقه و امنیت ایران میدانیم و در خصوص حادثهای که در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران رخ داد که ما را متعجب و متاسف با رئیس جمهور گفتوگو کردم و همانطور که روز گذشته سخنگوی قوه قضائیه ایران اعلام کرد پرونده رسیدگی به اقدام مسلحانه ضارب در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مراحل تحقیقاتی خودش را کامل کرده است. وی افزود: با مقامات کشور دوست و برادر جمهوری آذربایجان اتفاق نظر داریم که مراحل تحقیق این پرونده در طرف آذربایجان با سرعت تکمیل شود. امیرعبداللهیان همچنین گفت: رای شدید و اشد مجازات در انتظار ضارب و هر طرفی است که در این اقدام جنایتکارانه نقش داشته است. اقداماتی در حوزه پلیس دیپلماتیک اتخاذ شده و با مسببانی که به هر نحو قصوری در این حادثه داشتند برخورد جدی صورت گرفته است. وزیر خارجه ادامه داد: با رئیس جمهور و مقامات جمهوری آذربایجان اتفاق نظر داریم که مسیر تاریخی و کریدور راهآهنی که از ایران میگذرد به سرعت فعال شود. کریدور ریلی ارس کریدور مورد توافق ماست که به دستور آیتالله رئیسی عملیات اجرایی آن بزودی شروع خواهد شد و امیدواریم ظرف یک سال بهرهبرداری آن انجام شود. این کریدور نقش اصلی را در اتصال آذربایجان به نخجوان بر عهده دارد. وی بیان کرد: در خصوص رفع انسداد از مسیرهای مواصلاتی در منطقه نیز با آقای الهام علیاف گفتوگو داشتیم و رئیس جمور آذربایجان تأکید کرد که رفع انسداد منجر به بسته شدن مسیرهای مواصلاتی تاریخی بین ایران و ارمنستان شود، تحلیل و ارزیابی نادرستی است و ایشان تأکید کرد که جمهوری آذربایجان به دنبال بستن مسیرهای مواصلاتی تاریخی ایران در منطقه نبوده و هرگز نخواهد بود. رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه مردم جمهوری آذربایجان و ایران بیشترین اشتراکات را در بین همسایگان دارا هستند، گفت: به دور از سوءتفاهمها بایستی رفت و آمد مردم دو کشور و همکاریهای همه جانبه بدون هیچگونه محدودیت بین دو کشور در بهترین وضعیت خود قرار بگیرد. معتقدیم اختلافات در منطقه قفقاز جنوبی صرفا از طریق مسالمت آمیز قابل حل و فصل است. وی همچنین گفت: برای دولت و مردم خوب جمهوری آذربایجان بهترینها را آرزو داریم.