عبور آسان از تونل مرگ


با وجود اينكه تردد موتورسيكلت‌ها از تونل‌ها منع قانوني دارد، با اين حال راكبان موتورسيكلت به اين موضوع توجه ندارند و مانند عبور از هر مانع قانوني ديگر از اين منع قانوني هم عبور مي‌كنند. آنگونه كه پليس اعلام كرده، براساس قانون تردد موتورسيكلت از همه تونل‌هاي شهري ممنوع است و دلايلي از جمله انباشت گازهاي آلاينده داخل تونل‌ها و احتمال واژگوني ناگهاني موتورسيكلت به دليل مسموميت و بيهوشي راكب وجود دارد كه وقوع سوانح جانبي با وسايل نقليه ديگر را هم سبب مي‌شود. براساس گزارش‌هاي پليس، سال گذشته ۱۰ راكب موتورسيکلت در جريان سانحه رانندگي در تونل‌هاي پايتخت جان خود را از دست دادند. كنترل موتورسيكلت‌ها براي ممانعت از ورود به تونل‌ها عملاً امکانپذیر نیست، چراكه خيال راكبان بابت اينكه پلاك موتورهايشان توسط دوربين‌هاي كنترل و نظارت تعقيب نمي‌شود راحت است و عملاً ابزار كنترل و نظارتي ديگري هم وجود ندارد تلاش‌ پليس نیز در همه سال‌هاي گذشته اين بوده كه در غفلت نهادهاي فرهنگي براي فرهنگسازي در اين حوزه با اقدام‌هاي بازدارنده، متخلفان را مجبور به تمكين از قانون كند كه بخشي از قانون‌پذيري راكبان موتورسيکلت ناشي از همين برخوردهاي سلبي پليس است.
گزارش‌هاي رسمي نشان مي‌دهد ۳۸ درصد تخلفات ترافيكي تهران مربوط به موتورسيكلت‌سواران است. البته دردسرهاي موتورسيكلت‌هاي تهران به تخلفات رانندگي ختم نمي‌شود. طبق برآوردهاي نهادهاي رسمي بيش از ۱۰ درصد آلودگي هواي تهران ناشي از موتورسيكلت‌هاي فرسوده و كاربراتوري است كه هر كدام از آنها حدود ۱۲ برابر يك خودروي يورو ۴ آلايندگي ايجاد مي‌كنند. همچنين حدود ۹۰ درصد موتورسيكلت‌هايي كه در سطح خيابان‌ها تردد مي‌كنند، فرسوده هستند و با وجود تعيين حداكثر ۱۲ سال سن مفيد براي اين وسایل نقليه، سن برخي موتورسيكلت‌ها‌ حتي از ۳۰ سال نيز عبور كرده است. طبق قانون هواي پاك از هر ۱۰ موتورسيكلتي كه توليد مي‌شود بايد يكي برقي باشد و در ازاي هر سه موتورسيكلت توليدي بايد يك موتور اسقاط شود كه عملاً این اقدام اجرايي نشده است.
تلاش براي قانونمند كردن موتورسيكلت‌سواران همواره يكي از مهم‌ترين دغدغه‌هاي پليس بوده و هست و طرح‌هايي كه براي ساماندهي و قانونمند كردن آن صورت گرفته در همين راستا اجرا مي‌شود. با اين حال آنچه در خيابان‌ها در معرض دید همگان قرار دارد با جايگاه حقيقي آن فاصله‌اي نجومي دارد. جالب است كه در همه سال‌هاي گذشته رويه‌ پليس در اجراي طرح‌هايش تغييري نكرده است و اجراي آن بدون دخالت دادن نگاه‌هاي دانشمندان علوم اجتماعي يا كارشناساني كه بتوانند در شيوه اجراي آن طرح‌هاي بهتري ارائه دهند دنبال مي‌شود.