سه راهکار برای تامین مسکن پایتخت


گروه راه و مسکن: در سال‌های اخیر واحدهای مسکونی زیادی در پایتخت ساخته شد اما به دلیل سوداگری در بازار بسیاری از واحدها یا خالی ماندند و یا خرید آن به دلیل تورم بالا در توان مردم نبود؛ این در حالی است که استان تهران با توجه به ظرفیت بالای جمعیت پذیری از کمبود ۳ میلیون واحد مسکونی رنج می‌برد.
به گزارش «تجارت»، رفع کمبود مسکن هواره دغدغه همه دولت ها بوده دولت سیزدهم پس از شروع به کار خود طرح مسکن ملی را کلید زد تا سالانه یک میلیون مسکن بسازد و تحویل متقاضیان بدهد. بر اساس به‌روزترین اطلاعات وزارت راه و شهرسازی از نهضت ملی مسکن تا نیمه تیرماه امسال یک میلیون و 468 هزار و 400 واحد مسکونی در قالب وعده مسکنی رئیس‌جمهور در حال ساخت است. این در حالیست که با توجه به کمبود 3 میلیونی مسکن در تهران، تنها ساخت حدود 200 هزار مسکن ملی در این استان در دستور کار قرار دارد و تاکنون طبق گفته حسین جنتی مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران بیش از ۱۱ هزار نفر متقاضی در طرح نهضت ملی مسکن در جنوب غرب استان تایید نهایی شده‌اند که تا هفته دولت بخشی از این متقاضیان واحد‌های آماده خود را تحویل می‌گیرند. البته شهرداری تهران هم برای رفع کمبود مسکن در پایتخت اقدام کرده و طبق گفته زاکانی شهردار تهران، تاکنون این نهاد 36 فقره تفاهم‌نامه برای تامین 550 هزار واحد مسکونی با نهادهای مختلف امضا کرده استو این در حالی است که به گفته کارشناسان ساخت مسکن به سبک شهرداری تنها برای رفع نیاز مسکن کارکنان نهادها و ارگان های خاص است و ورود انها به بازار مسکن، به دنبال جبران کمبودها در بازار مسکن پایتخت نیست؛ بنابراین در این شرایط با توجه به کمبود زمین برای تامین مسکن در پایتخت خیلی نمی‌توان بر طرح های دولتی و شهرداری حساب کرد.
تامین مسکن در شهرک‌های اقماری و احیای بافت‌ فرسوده
در همین زمینه علیرضا فخاری استاندار تهران؛ ایجاد شهرک‌های اقماری، احیای بافت فرسوده پایتخت و مهاجرت معکوس را از جمله راهکارهای تامین مسکن در تهران برشمرده است. فخاری درباره برنامه‌های مربوط به تامین مسکن در تهران، به خانه ملت گفته است: تهران به لحاظ سرزمینی محدودیت‌های خاصی دارد و این موضوع واقعیتی است که با آن مواجه هستیم؛ سطح رشد جمعیت که سالانه حدود 5 تا 6 درصد است با وضعیت جغرافیا و زمین در تهران تطابق لازم را ندارد , همه افرادی که به هر شکلی وارد تهران می‌شوند؛ مهاجرت می‌کنند یا برای اشتغال یا فعالیت‌های اقتصادی به تهران می‌آیند، دچار این مشکل هستند وی با اشاره به آنچه در دستورکار دارند، ادامه داد: از طریق ایجاد شهرک‌های اقماری اطراف تهران که ظرفیت‌های لازم را برای پذیرش جمعیت داشته باشند، می‌توان بخشی از جمعیت را -در بحث اسکان قطعی- در این مکان‌ها مستقر کنیم اما عمده تمرکز ما به ویژه در تهران باید در حوزه بازآفرینی باشد به این معنا که محلاتی که قدمت بالای 30 یا 35 سال دارند(مکان‌های فرسوده) قابلیت بارگذاری جدید هم به لحاظ تراکمی و هم به لحاظ پذیرش جمعیت را دارند و این می‌تواند آپارتمان‌ها قبلی که در گذشته معمولا ساختمان‌های یک طبقه یا دو طبقه بودند را به آپارتمان‌های چندین طبقه تبدیل کرده و بخشی از نیازمندی‌ها را تامین کند.

اجرای طرح مهاجرت معکوس از تهران به شهرستان‌ها



فخاری تصریح کرد: نکته اساسی طرح مهاجرت معکوس از تهران به شهرستان‌ها است؛ همان طرحی که دولت‌های قبلی نتوانستند به پایان ببرند،. به نظرم باید دوباره روی این موضوع تمرکز کرد؛ چه عواملی موجب می‌شود تهران جذابیت‌های لازم برای اسکان را داشته باشد؟ ما باید طرح مهندسی معکوس این کار را در دستورکار قرار دهیم تا این زمینه را فراهم کند و افراد به محل تولدشان برگردند و مسائل اشتغال، اسکان و ارتباطات اجتماعی‌شان در آن نقاط حل شود؛ این موضوعاتی است که می‌تواند طرح اسکان جمعیت در تهران را در کنترل قرار دهد. استاندار تهران در پاسخ به این پرسش که آیا در حوزه استفاده از ظرفیت بافت‌های فرسوده برای تامین مسکن، اقدامی صورت گرفته است، توضیح داد: وزارت راه و شهرسازی به شدت به ویژه در تهران روی این موضوع تمرکز کردند که بتوانند از ظرفیت بازآفرینی استفاده شود و اکنون معاونت بازآفرینی وزارت راه و شهرسازی که متولی انجام این کار است در محوریت قرار دارد و این سهم را برای همه این عواملی که در تهران هستند، پیش‌بینی کرده و از طریق پرداخت وام و تسهیلات ظرفیت لازم را برای طرح اسکان عوامل بیشتری را در طرح بازآفرینی ایجاد می‌کند.