رونق مبادلات گازی با کشورهای همسایه


گروه انرژی: مدیرعامل شرکت ملی گاز از انجام تست واردات ۱۰ میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان خبر داد و گفت: میزان صادرات گاز ۱۶ درصد به عراق و ترکیه افزایش داشته و در حوزه LPG نیز با تکمیل زیرساخت های انتقال گاز در پارس جنوبی با افزایش مواجه بودیم. به گزارش اسکناس، مجید چگنی گفت: صنعت گاز صنعت مهم و کلیدی است که در سال‌های بعد از انقلاب و در دولت‌های مختلف برای آن بسیار تلاش شده است. اکنون نیز با توجه به روند توسعه بالادست و پالایشگاه‌های گاز، زیرساخت شبکه گازرسانی ادامه پیدا کرده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: در حال حاضر هزار و ۲۵۳ شهر و ۳۹ هزار ۶۹۹ روستا از نعمت گاز برخوردارند. به گفته این مقام مسئول از آغاز به کار دولت سیزدهم تا کنون به ۵ هزار و ۲۹۷ روستا و ۳۰۷ هزار خانوار روستایی و همچنین ۴۱ شهر و ۹۴ هزار خانوار شهری گازرسانی شده است. وی افزود: اکنون حدود ۹۸.۶ درصد از جمعیت شهری و ۸۶.۳ درصد از جمعیت روستایی تحت پوشش گازرسانی قرار دارند. مدیر عامل شرکت ملی گاز در ادامه گفت: در سال ۱۴۰۱ میزان مصرف نیروگاه‌ها ۷۵ میلیارد متر مکعب بوده که ۳۲ درصد را شامل می‌شود، همچنین بخش صنعت ۳۱ درصد که ۷۱ میلیارد متر مکعب مصرف شده است. وی سهم مصرف بخش خانگی را ۲۷ میلیارد متر مکعب (۶۳ درصد)، بخش عمومی ۹ میلیارد متر مکعب (۴ درصد)، حمل و نقل ۹ میلیارد متر مکعب (۴ درصد) و مصرف بخش کشاورزی را ۴.۸ میلیارد متر مکعب (۲ درصد) عنوان کرد. به گفته این مقام مسئول مجموع مصرف گاز را به جز مصرف داخلی صنعت و صادرات ۲۳۰ میلیارد متر مکعب است.

چگونگی وضعیت صادرات و واردات
وی در رابطه با چگونگی وضعیت صادرات و واردات خاطر نشان کرد: تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق در حال نهایی‌سازی است و قصد داریم سازوکار تسویه را تغییر دهیم تا پول‌های ما بلوکه نشود. احتمال تمدید قرار با ترکیه هم وجود دارد. چگنی خاطر نشان کرد: بدهی خود را به ترکمنستان در سه قسط انجام دادیم و اکنون حجم سوآپ گاز از این کشور را از روزانه ۴.۵ به ۸ میلیون متر مکعب رساندیم. با ترکمن‌ها واردات گاز را از دو سناریوی کوتاه‌مدت و بلندمدت مذاکره کرده‌ایم. به گفته این مقام مسئول تست واردات ۱۰ میلیون متر مکعب گاز ترکمنستان نیز با موفقیت انجام شده است. همچنین در گام بعدی و همزمان با بهره‌برداری از پروژه‌های توسعه میادین گازی ترکمنستان قصد داریم میزان واردات را افزایش دهیم. وی با اشاره به مذاکرات جدید برای صادرات گاز به عمان، احیای قرارداد پاکستان و ادامه دار بودن تجارت گاز با روسیه اضافه کرد: کشورهای اروپایی نیز مذاکراتی برای واردات گاز از ایران از مسیر ترکیه با ما انجام داده‌اند که میسر نشد. معاون وزیر نفت در ادامه از تقویت شبکه گاز رینگ شرق و شمال شرق کشور خبر داد که پروژه‌های متعددی از جمله خط انتقال گاز ۳۶ اینچ دوراهی دشتک به سربیشه، خط ۱۶ اینچ صالح‌آباد - تربت جام و احداث تأسیسات تقویت فشار گاز آرادان به این منظور اجرایی شده است. چگنی پروژه هوشمندسازی شبکه توزیع گاز کشور را از پروژه‌های اولویت‌دار شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد و گفت: عملیات پایلوت آن به‌زودی در ۶ استان اجرایی می‌شود که با اجرای انبوه آن برای همه ۲۷ میلیون مشترک، مزایای بسیار خوبی برای مدیریت و کنترل مصرف خواهد داشت. وی با اشاره به تعویض بخاری‌های کم‌بازده به پربازده از سوی شرکت ملی گاز، بیان کرد: طبق مصوبه شورای اقتصاد باید ۴.۱ میلیون بخاری باید تعویض شود و ۱۴ شرکت در فرخوان اجرای آن شرکت کردند، هر بخاری می‌تواند تا ۵۰۰ مترمکعب در سال صرفه‌جویی داشته باشد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اجرای طرح بهینه‌سازی موتورخانه واحدهای خانگی و تجاری، افزود: از مجموع ۳۲۹ هزار، تاکنون ۷۴ هزار موتورخانه بهینه شده است و روند اجرای این طرح همچنان ادامه دارد. چگنی تصریح کرد: همچنین شیوه‌نامه‌ای از سوی وزیر نفت ابلاغ شده که طبق آن، سرمایه‌گذاران و صنایع پرمصرف در زمینه ذخیره‌سازی اس‌ان‌جی ومینی‌ال‌ان‌جی سرمایه‌گذاری خواهند کرد و در فصل سرد سال و در مواقع ایجاد ناترازی شدید، از گاز اس‌ان‌جی، سی‌ان‌جی یا مینی‌ال‌ان‌جی استفاده می‌شود که اجرای آن هم در دستور کار صنعت گاز قرار گرفته است.

اجرای پروژه‌های مقاوم‌سازی تأسیسات گاز
وی در ادامه با تأکید بر اجرای پروژه‌های مقاوم‌سازی تأسیسات گازی و خطوط انتقال انتقال، اعلام کرد: شبکه گاز مراکز استان‌ها، شهرهای بزرگ و دیگر تأسیسات به تدریج مقاوم‌سازی می‌شوند که برای اجرای این پروژه‌ها بیش از ۸ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. معاون وزیر نفت همچنین از برگزاری مزایده فروش گازهای مشعل در پارس جنوبی خبر داد و افزود: قراردهای آن در حال تنظیم و امضا هستند.