روزی که حسینیه «دریایی» شد

حسینیه امام خمینی (ره) در قلب پایتخت صحنه‌های تاریخی و ماندگار کم به خود ندیده است. اینجا محل اتصال امت با امام خویش است. کشتی انقلاب در دریای طوفانی حوادث از این حسینیه به ساحل نجات راه پیدا می‌کند. این بار قرار بود دریانوردان به محضر «راهبر و کشتی‌بان» برسند. لباس‌های سفید اعضای ناوگروه ۸۶ در آفتاب صبحگاهی تهران می‌درخشد، آفتاب‌سوختگی چهره‌ها نشان از گرمای شرجی جنوب و بی‌رحمی دریا دارد و چادر بانوان و دختران کادر ارتش که آرام‌آرام در حال رسیدن به در حسینیه هستند، نشان و نماد ارتش انقلابی است. سال‌ها پیش با خواندن داستان یکی از سفر‌های رهبر معظم انقلاب حاشیه‌نگاری سفر‌ها و دیدار‌های رهبر انقلاب برایم تبدیل به ژانری جذاب در روزنامه‌نگاری شد. در این سفرنامه نویسنده همقدم با «ره‌بَر» روایت مردمان خونگرم، سختی کشیده و رفیق گرمابه و گلستان آفتاب بلوچستان را در آن سفر رهبری با تمام جزئیات و شیرینی‌اش روایت کرده بود. هنوز با گذشت سال‌ها از خواندن آن روایت، چشمان گیرای پسری سبزه که بالای داربست محل سخنرانی به تماشای آفتاب نشسته و عکاس خوش‌ذوق آن را شکار کرده بود، از ذهنم پاک نشده است. حکایت این متن هم همان حکایت چشمان گیرا، مهر پدری و عطوفت فرزندی است؛ داستان همان داستان است، این بار فقط کمی جغرافیای رخداد متفاوت شده است. «حال بچه‌ها خوب است؟ دیروز رصدشان می‌کردم، انگار در وضعیت بارانی بودند»، «شما فرندان من هستید به واقع». این دو جمله روایت دو برش زمانی از گفت‌وگوی پدر و پسری است؛ یکی روی اقیانوس‌های مهیب و بی‌کران و دیگری در اقیانوس آرام حسینیه امام خمینی (ره).
خیابان فلسطین‌جنوبی یک‌شنبه هفته پیش سفیدپوش بود. دریادلان نیروی دریایی همانند برکه‌های زلال آب هر کدام در حال راهی شدن برای پیوستن به دریای بی‌کرانی بودند که پدری منتظر فرزندان خود بود. صدای شادی و همهمه بچه‌ها به همران مادران از سمت راست ورودی حسینیه به گوش می‌رسید. ساعت حدود ۹ صبح است. حسینیه هنوز کاملاً پر نشده است. سفیدپوشان نیروی دریایی ارتش وسط حسینیه را پر کرده‌اند و پدران، برادران و پسران کوچک سمت چپ و مادران، همسران و دختران سمت راست نشسته‌اند.
حسینیه فعلاً تا آمدن پدر مهربان در اختیار بچه‌هاست. تأکید چند‌باره مجری و پدران به بچه‌ها که به بخش وسط نیایید هم چندان کارگر نیست.
ماجرای این دیدار، ماجرای ناوگروه ۸۶ و دنای ایرانی است؛ ناوگروهی که در ۲۳۲ روز معادل هشت ماه و با همراهی ۳۵۰ نفر از یگان‌های مختلف نیروی دریایی ارتش، ۶۵ هزار کیلومتر را طی کردند و با عبور از سه اقیانوس به وطن بازگشتند. تا آمدن آقا سرود مراسم و سرود ملی چندین بار تکرار می‌شود. از جلو نظام صف‌های مرتب لنز دوربین‌های عکاس را قلقلک می‌دهند. مهم‌ترین بخش سرود پیوند همیشگی انقلاب اسلامی و ارتش است. وارد شدن رهبر معظم انقلاب به حسینیه بی‌سروصداست، برای همین وقتی سرود ملی پخش می‌شود، متوجه می‌شوم رهبر معظم انقلاب وارد حسینیه شده‌اند. در واقع پخش سرود ملی در حسینیه امام خمینی (ره) یک معنا بیشتر ندارد؛ اینکه رهبر معظم انقلاب وارد حسینیه شده‌اند.


در سخنانی که با اعضای ناوگروه در بندرعباس داشتم لابه‌لای سخنان خود به لحظاتی اشاره می‌کردند که جز خدا فریادرسی نبوده و بعداً متوجه شده‌اند در همان لحظات رهبری پیگیرشان بوده است. معمای این پیگیری، رصد و نگرانی امروز در حسینیه امام خمینی (ره) گشوده شد. وقتی آخرین جمله «راهبر» و «رهبر» این بود که شما به واقع فرزندان من هستید. امروز فرزندان بعد از سفر دور و دراز به دیدار پدرشان آمده بودند. حسینیه امام خمینی (ره) در مرکز تهران خون سفید به رگ‌های کشور ترزیق می‌کرد. تا چشم کار می‌کرد سفیدپوشان نیروی دریایی بودند که خیابان فلسطین‌جنوبی را در صبحگاه گرم تابستانی گرما می‌بخشیدند؛ زمانی که خورشید خواب مانده بود.
تحریم‌ناپذیری ایران
در محضر رهبر معظم انقلاب اولین فردی که پشت تریبون قرار می‌گیرد، فرمانده نیروی دریایی ارتش، دریادار شهرام ایرانی است. این فرمانده ارشد نظامی در یک کلام مأموریت ناوگروه ۸۶ و دنا را ارسال پیام انزواگریزی و تحریم‌ناپذیری ایران و معرفی کشورمان به عنوان قدرتی مستقل به کشور‌های دوست و دشمن بیان کرد.
دریادار ایرانی در ادامه گزارش خود به اهداف این مأموریت که برای افکار عمومی هم جذاب‌تر است، اشاره کرد که این مأموریت به افزایش عمق راهبردی، معرفی ایران به عنوان قدرت مستقل و تقویت بانک اطلاعات دریایی منجر شده است. رهبر معظم انقلاب با دقت به گزارش فرماندهان گوش می‌کنند که دریادار ایرانی اجازه می‌خواهد فرمانده ناوگروه و همسر یکی از اعضا هم چند دقیقه‌ای سخن بگویند. بعد از دریادار ایرانی، امیر دریادار دوم «فرهاد فتاحی» فرمانده ناوگروه۸۶ نیروی دریایی ارتش نیز به بیان گزارشی از مأموریت سفر به دور کره‌زمین پرداخت.
قبل از سخنان رهبری همسر یکی از نیرو‌های ناوگروه۸۶ نیز در این دیدار، دلنوشته‌ای از دلتنگی، صبر و احساس افتخار خانواده‌های ناوگروه در طول مدت مأموریت خواند تا خانواده ناوگروه در بین سخنران بیت رهبری بی‌نماینده نباشد. در میان سخنان این بانو، برنامه‌ریزی و رسیدگی دائم ارتش در طول مأموریت همسران جلب توجه کرد که باعث شده بود کمترین مشکل برای خانواده‌ها به وجود بیاید و همین نکته باعث شد این نماینده خانواده‌های کارکنان ناوگروه ۸۶ به صورت ویژه از فرمانده نیروی دریایی تشکر کند.
کلاس درس انقلاب
بعد از گزارش فرماندهان، فرزندان بی‌صبرانه منتظر شروع سخنان پدر دلسوز و پیگیر خود هستند. رهبر معظم انقلاب با تقدیر و تشکر از اعضای ناوگروه ۸۶ از خانواده این افراد تشکر ویژه کردند چراکه اگر همراهی آن‌ها نبود انجام این مأموریت ممکن نبود.
در این دیدار هم همانند اکثر دیدارها، رهبر معظم انقلاب به یاد و فکر خانواده شهدا و شهدا بودند. رهبری گفتند که همه ما مدیون شهدا هستیم و همین اقدام بچه‌های ارتش هم حاصل مجاهدت‌های شهداست؛ «دلتنگی خانواده‌های نیرو‌های ناوگروه با دیدن عزیزان‌شان پایان یافت، اما جای خالی عزیزان خانواده‌های شهیدان هیچ‌گاه پر نشد، همه مرهون آن‌ها هستیم و دعا می‌کنیم خداوند سایه آن‌ها را از سر ملت ایران کم نکند.» همانطور که در خبر‌ها اعلام شد امریکا ناوگروه ۸۶ را بعد از عدم‌موفقیت برای متوقف کردن، تحریم کرد. حضرت آقا به این مسئله اشاره کردند و اقدامات امریکا را «غلط زیادی» دانستند؛ «اینکه می‌گویند ما اجازه نمی‌دهیم فلان کشتی از فلان جا‌ها عبور کند، غلط زیادی است چراکه آب‌های آزاد متعلق به همه است و دریا و هوا باید برای همه ملت‌ها آزاد و امنیت کشتیرانی و حمل‌و‌نقل دریایی باید برای همه تأمین باشد.»
بهترین تعبیر حضرت آقا در توصیف عملکرد ناوگروه ۸۶، اما این توصیف بود که شما شجاعت و استقامت در مقابل سختی‌ها به خرج دادید؛ «مأموریت موفق و افتخارآمیز این ناوگروه در پیرامون کره زمین حاصل همت بلند، اراده راسخ، اعتمادبه‌نفس، قدرت طراحی، دانش پیشرفته نظامی، مدیریت کارآمد و شجاعت و استقامت در مقابل سختی‌ها شماست.» تا به امروز خیلی به اهمیت نظامی اقدام ناوگروه ۸۶ پرداخته شده است، اما رهبر معظم انقلاب در این دیدار ارزش سیاسی آن را از ارزش نظامی این اقدام بالاتر دانستند؛ «این دریانوردی افتخارآمیز، وجهه بین‌المللی ایران را هم ارتقا بخشید و ارزش سیاسی آن از ارزش نظامی‌اش کمتر نبود.»
فراز دیگری از سخنان رهبری که بسیار برای مخاطب دلنشین بود و بعد از پایان سخنرانی هم در بین کارکنان ارتش و گفتگو‌های چند نفری در حال تکرار بود، بحث درس‌های دریانوردی دور دنیاست. حضرت آقا خداشناسی، استقامت و مبارزه با سختی‌ها و انقلاب‌شناسی و اظهار افتخار به انقلاب را از درس‌های این اقدام دانستند؛ «زیرا در دوره ننگین پهلوی و قاجار، با وجود سواحل و امکانات دریایی فراوان، شناختی از دریا و ظرفیت‌های آن در کشور وجود نداشت و نیروی دریایی نیز به کار‌های دیگری سرگرم بود، اما انقلاب دریا و دریانوردی را از تعطیلی و فراموشی خارج کرد.» آقا در پایان سخنان‌شان، به مسئولان رسانه‌ای و فرهنگی توصیه کردند که از این اقدام یک سریال یا فیلم سینمایی تولید شود، اما در نهایت جمله راهبردی رهبر معظم انقلاب در این دیدار در مورد محرم بود که دشمنان امسال مأیوس شدند؛ «با وجود سعی و تلاش دشمنان برای بی‌رونق کردن محرم، امسال به برکت توجهات حضرت بقیه‌الله و درست در نقطه مقابل خواست دشمنان، دهه عاشورا پرشور‌تر، پررونق‌تر و پرفایده‌تر از سال‌های قبل بود.»
منتظر اقدامی بزرگ‌تر از دریانوردی دور دنیا باشید
با خروج رهبری از حسینیه امام خمینی (ره) گپ‌و‌گفت‌های چندنفره شروع شد. فضای حسینیه به نسبت قبل از مراسم کاملاً متفاوت بود و انرژی در ظاهر و کلام کارکنان نیروی دریایی موج می‌زد، گویی آماده به نتیجه رساندن سخت‌ترین عملیات‌های غیرممکن بودند. در این میان من هم سراغ برخی فرماندهان ارتش رفتم. امیر ایرانی در پاسخ به پرسش من که برنامه بعدی شما در نیروی دریایی ارتش چیست، گفت: «نمی‌توانم اعلام کنم، اما در حال برنامه‌ریزی برای کار شگفت‌انگیزتر، مهم‌تر و بزرگ‌تر از دریانوردی دور دنیا توسط ناوگروه ۸۶ هستیم.» می‌دانم مسئله اسرار نظامی است و اصرار من هم برای بیان جزئیات نتیجه‌ای نخواهد داشت، بنابراین سراغ دیگران می‌روم. امیرسرلشکر سیدعبدالرحیم، موسوی فرمانده ارتش هم چند قدم دور‌تر از محل گفت‌وگوی من با دریادار ایرانی ایستاده است. سراغ او می‌روم و می‌پرسم مهم‌ترین جمله رهبری در این دیدار به نظر شما کدام جمله بود؟ می‌گوید: «اینکه رهبری بیان کردند از حرکت ناوگروه ۸۶ باید درس انقلاب‌شناسی بگیریم و به انقلاب افتخار کنیم.» حسینیه امام خمینی (ره) تبدیل به یک عکاسخانه پرشور شده و خانواده و کارکنان نیروی دریایی با قالب انقلاب عکس یادگاری می‌گیرند. در این بین به سمت در خروج حسینیه امام خمینی (ره) حرکت می‌کنم، با این فکر و دلمشغولی که کار بزرگ‌تری که دریادار ایرانی از آن حرف زد چه اقدامی می‌تواند باشد، حدس می‌زنم و سناریو می‌چینم، تا به خود آمدم جلوی در حسینیه در خیابان کشوردوست هستیم. امروز به تاریخ کشورمان برگ پرافتخاری اضافه و رؤیای بزرگ‌تری ساخته شد.