آن سوی خبرسازی بنزین و گوشت

شبکه‌های اجتماعی و برخی جریان‌ها هر‌ازگاهی، با انتشار عکس و فیلم از یک جایگاه سوخت شلوغ شایعه افزایش قیمت سوخت را به راه می‌اندازند. این شایعات موجب ترغیب مردم و باعث ازدحام بیشتر خودرو‌ها در مقابل جایگاه‌ها می‌شود، اما در کمتر از ۲۴ ساعت، موضوع افزایش قیمت سوخت فروکش می‌کند. در روز‌های اخیر با افزایش موج سفر‌های تابستانی و افزایش سوختگیری خودرو‌ها بار دیگر ازدحام مقابل جایگاه‌های سوخت افزایش یافته است. این شبکه‌های اجتماعی با سوءاستفاده از این اتفاق بار دیگر بحث شایعه افزایش قیمت سوخت را به راه انداخته‌اند و اصرار بر افزایش قیمت سوخت در روز‌های آتی دارند.
همزمان با انتشار این شایعات نامه‌ای از مکاتبه میان دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صمت منتشر شد. موضوع نامه تغییر ارز وارداتی گوشت منجمد برای مصارف صنف و صنعت بود، اما سودجویان و برخی شبکه‌های مجازی با شیطنت موضوع را به افزایش قیمت گوشت‌های وارداتی برای مصارف خانوار تعمیم دادند و به این ترتیب موجب تشویش افکار عمومی شدند، البته انتشار همین خبر کذب موجب به‌هم‌ریختگی بازار گوشت قرمز شد و قیمت‌ها اندکی بالا رفت. موضوع قابل توجه، عدم‌اطلاع‌رسانی دقیق از سوی دولت است. وقتی شبکه‌های مجازی از ماه‌ها پیش موضوع افزایش قیمت سوخت را مطرح کردند و جامعه هیچ خبر موثقی به نقل از وزیر نفت و مسئولان دولتی دریافت نکرد، بازار شایعات داغ و نتیجه آن شد که در ماه میانی تابستان با افزایش سفر‌های تابستانی بار دیگر معاندان بر گرانی قیمت سوخت موج‌سواری کنند. همین اتفاق برای بازار پرالتهاب گوشت قرمز نیز رخ داد. وزارت جهاد کشاورزی از حذف ارز دولتی گوشت منجمد صنعت خبر داد و وزارت صمت نامه‌ای منتشر کرد که بر اساس آن ارز دولتی تمامی گوشت‌های منجمد وارداتی اعم از مصارف خانوار و صنعتی از تیر ماه حذف شده است. همین عدم‌هماهنگی در اطلاع‌رسانی موجب داغ شدن بازار شایعات گرانی قیمت گوشت قرمز شد که البته هر دو خبر به سرعت تکذیب شد و به اصطلاح بار دیگر تیر مخالفان و معاندان به سنگ خورد.
رشد ۳۸‌درصدی مصرف سوخت
وزارت نفت اخیراً از افزایش مصرف روزانه بنزین از ۸۸میلیون به ۱۲۲‌میلیون لیتر طی دو سال اخیر خبر داد که رشد ۳۸‌درصدی مصرف سوخت را در این مدت نشان می‌دهد. جواد اوجی، وزیر نفت در گفتگو با ایرنا در این خصوص تأکید می‌کند: ظرفیت پالایشی کشور در زمینه تولید بنزین و نفت‌گاز در حال نزدیک شدن به مقدار مصرف در کشور است و سالانه ۸۰میلیارد دلار یارانه سوخت در کشور پرداخت می‌شود، از این رو همزمان که باید به فکر افزایش ظرفیت پالایشی کشور باشیم، ضروری است از اجرای طرح‌های بهینه‌سازی مصرف در کشور به ویژه در بخش‌های خانگی و صنعتی غافل نباشیم. مطابق اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، روزانه ۲۵۰‌میلیون لیتر فرآورده نفتی در کشور مصرف می‌شود که در مقایسه با دنیا، پنج تا شش برابر بالاتر از استاندارد‌های تعریف‌شده جهانی است.


جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در این خصوص می‌گوید: مصرف بنزین کشور در روز‌های گذشته اعدادی نظیر ۱۲۷‌میلیون لیتر را ثبت کرده است و با توجه به میانگین کنونی مصرف روزانه ۱۱۴‌میلیون لیتر بنزین در کشور، پیش‌بینی می‌کنیم این عدد با توجه به پیش‌رو بودن سفر‌های تابستانی و ایام اربعین باز هم افزایش یابد که نیازمند مدیریت مصرف از سوی مردم است. وی می‌افزاید: مصرف روزانه بنزین کشور ۱۱۰‌میلیون لیتر است و مصرف و تولید سربه‌سر شده‌اند. سالانه بیش از یک‌میلیون خودرو عرضه می‌شود و هیچ خودرویی هم اسقاط نمی‌شود، در صورت ادامه این روند، به ناترازی بنزین خواهیم رسید و واردکننده خواهیم شد.
کارشناسان معتقدند ایران از نظر شدت مصرف انرژی در جهان شرایط مناسبی ندارد. آن‌ها می‌گویند اولویت کشور در این حوزه باید بهینه‌سازی مصرف انرژی باشد که یک کار بین بخشی است، یعنی باید مردم و دستگاه‌های دولتی و کارخانجات صنعتی در این زمینه نقش‌آفرینی کنند. با وجود آنکه همه بخش‌های کشـور بر لزوم کاهش مصرف انـرژی تأکید دارنـد، امـا به دلیل پرداخـت یارانـه بـالا از سوی دولـت بـرای حامل‌هـای انـرژی و پرداخـت نشدن قیمـت واقعـی ایـن حامل‌هـا از سوی مصرف‌کننـدگان، هیچ کـدام از بخش‌هـا به دنبال بهینه‌سـازی نیسـتند؛ نه نیروگاه‌ها به دنبال افزایش بازده خـود می‌رونـد و نـه بخـش صنعـت، فناوری روز را بـه خدمـت می‌گیـرد تـا هزینـه انـرژی خـود را کاهـش دهـد.
این واقعیت تلخ هر ساله در تابستان همزمان با اوج‌گیری سفر‌های تابستانی مطرح و بعد از چند ماه فراموش می‌شود، از این رو توجه به تولید خودرو‌های کم‌مصرف، ارتقای کیفیت خودروها، ساماندهی سیستم حمل‌ونقل و بستر‌سازی برای تولید خودرو‌های برقی بیش از گذشته باید مورد توجه قرار گیرد؛ موضوعی که وزیر جدید صمت این روز‌ها مدام مطرح می‌کند و به برقی‌کردن خودرو‌های تولید داخل اصرار دارد.
رد شایعه کمبود یا تصمیم گرانی بنزین
نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در خصوص جزئیات طرح سقف سوخت‌گیری و اینکه آیا قرار است تغییری در قیمت بنزین صورت گیرد به تسنیم می‌گوید: بر اساس بند هـ تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۲، به منظور بهبود نظام توزیع بنزین و نفت‌گاز در کشور و کاهش قاچاق سوخت، وزارت نفت از طریق شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، مکلف شده است تدبیری اتخاذ کند تا پایان شهریورماه بتوانیم حداقل ۹۰‌درصد خودرو‌های بنزین‌سوز و ۹۵ درصد خودرو‌های نفت‌گازسوزمان را مجاب کنیم از کارت‌های سوخت مختص خودروی خودشان استفاده کنند، به همین منظور از ابتدای سال جاری فرایند تشویق مردم به استفاده از کارت شخصی در دستور کار قرار گرفت.
وی می‌افزاید: با افزایش سفر‌های تابستانی، به دلیل اینکه بتوانیم توزیع یکنواخت در جایگاه‌های سوخت داشته باشیم و از تعطیلی جایگاه‌ها به دلیل اتمام سوخت جلوگیری کنیم، چون بار ترافیکی در جاده‌ها عملاً افزایش پیدا می‌کند و نفتکش‌های سوخت‌رسان ممکن است با تأخیر به جایگاه‌های عرضه سوخت برسند، در هر نوبت برداشت از کارت‌های جایگاه‌های سوخت را بین ۳۰ تا ۴۰ لیتر در نظر گرفته‌ایم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی تأکید می‌کند: در این فرایند هیچ دلیلی بر اینکه واقعاً بخواهد قیمت سوخت، بنزین یا نفت‌گاز در جایگاه عرضه تغییر کند، نیست. دولت هیچ برنامه‌ای در ارتباط با افزایش قیمت سوخت در جایگاه‌های عرضه سوخت ندارد و همچنین هیچ قانون و مصوبه‌ای هم در این راستا حاکم نیست، فقط ما به‌واسطه اینکه بتوانیم سوخت یکنواخت و یکپارچه‌ای را در همه جایگاه‌های عرضه سوخت داشته باشیم و توزیع بتواند به صورت یکنواخت باشد، این اعمال سیاست را در جایگاه‌های عرضه سوخت پیاده‌سازی کرده‌ایم و از نظر برداشت سوخت هم برای ملت عزیز ایران هیچ محدودیتی به وجود نمی‌آورد. وی تأکید می‌کند: در کنار ساماندهی آمار مصرف، وزارت صمت نیز باید با تمرکز بر تولید خودرو‌های برقی و حتی واردات این خودرو‌ها بر کاهش مصرف سوخت اهتمام کند، ضمن اینکه شبکه حمل‌ونقل عمومی نیز باید تجهیز شود تا استفاده از خودرو‌های شخصی به حداقل برسد.
شیطنت واردکنندگان در ماجرای حذف ارز گوشت وارداتی
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفته حذف ارز نیمایی مربوط به گوشت وارداتی منجمد است که در بخش صنعت از آن استفاده می‌شود و تغییری در نرخ ارز گوشت مصرفی خانوار ایجاد نشده است.
یک منبع آگاه در وزارت جهاد کشاورزی به فارس می‌گوید: قبلاً وزارت جهاد نامه‌ای را به سازمان توسعه تجارت برای تغییر نرخ ارز گوشت منجمد و گاومیش برای استفاده در بخش صنعت درخواست کرده بود و آن‌ها هم موافقت کردند، ولی هیچ وقت قرار نشده بود تغییر نرخ ارز در بخش گوشت مصرفی خانوار باشد. برخی واردکنندگان برای بهره‌برداری از این مسئله به نفع خودشان، تغییر حذف ارز نیمایی ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی گوشت وارداتی را مطرح کردند که اصلاً چنین نبوده است.
همچنین پیمان پاک، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در واکنش به اخباری که در فضای مجازی پیرامون حذف ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی گوشت قرمز منتشر شده است، می‌گوید: این اخبار تکذیب می‌شود و هیچ گونه تغییر گروه کالایی برای گوشت قرمز گوسفندی و گوساله وارداتی اتفاق نیفتاده است. دولت منابع بسیار خوبی از ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی را برای واردات گسترده گوشت، جهت تنظیم بازار اختصاص داده است و به طور هفتگی برنامه واردات گوشت گرم گوسفندی و گوشت گرم گوساله برای تنظیم بازار در حال انجام است. این تغییر گروه کالایی که در مکاتبات وزارت صمت صورت گرفته، مربوط به گوشت منجمدی است که در حوزه صنعت و غیر از مصارف خانوار مصرف می‌شود.