روزنامه جوان
1402/05/23
گذرگاه عرفانی آیتالله ناصری اجتماع بود
رئیس انجمن آثار و مفاخر ایران در مراسم یادبود آیت الله ناصری به ذکر برخی خصائل آن استاد فقید پرداخت.محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در نشست «سالک الیالله؛ یادبود آیتالله محمدعلی ناصریدولتآبادی» که در محل انجمن برگزار شد گفت: برای اینکه زمینه نکوداشت آیتالله ناصری را فراهم کنیم همایشی در اصفهان برگزار کردیم تحت عنوان نامآوران اصفهان، بزرگداشت افرادی همچون ابنسینا، شیخ بهایی و میرفندرسکی. از همین رهگذر به عالمان معاصر نیز پرداختیم. مرحله اول همایش را برگزار کردیم، اما در ادامه با عدم پذیرش ایشان مواجه شدیم. اصرار ما این بود که مرحوم ناصری حضور داشته باشند. حال در فراق ایشان این نشست را برگزار میکنیم.
شالویی اضافه کرد: آنهایی که مرحوم آیتالله ناصری را از نزدیک میشناختند، متوجه میشدند که چه گوهری در سرزمین اصفهان نهفته است. اصفهان گوهرپرور و شهیدپرور است. امام راحل میگفتند در کجای دنیا مردمی مثل مردم اصفهان سراغ دارید. آن روز که جنازه شهدا در این شهر تشییع میشد، پیام امام تسلیبخش همه کسانی بود که مصیبتدیده بودند. اصفهانیها، چون کوه استوار و مقاوم ایستادند، چه در جبههها و چه در همه صحنهها و حتی در حوزه تمدنی و فرهنگی.
وی گفت: این پیشهمایش مقدمهای است برای اینکه بتوانیم فرزانگانی مانند آیتالله ناصری را بهتر معرفی کنیم، خاصه برای نسل امروز که نیاز وافر دارند عالمان و الگوهای خویش را بشناسند و بدانند هرچه میخواهند همینجا هست.
شالویی به جمعآوری مقالات مرحوم آیتالله ناصری اشاره کرد و گفت: درصددیم با نثر ساده، روان و مناسب برای نسل امروز متون را آماده کنیم. تاکنون برنامههای متعددی خاصه در سال جدید برای فرزانگان به اجرا درآمده و مقالات زیادی هم در دست انجام است. همچنین همکاری خوبی نیز با وزارت کشور و شهرداریها در خصوص ۱۷ بنای یادبود بزرگان صورت گرفته است.
آیتالله به خوبی به خلأ معنویت آگاه بود
آیتالله علیاکبر رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز در بخشی از این مراسم گفت: آیتالله ناصری خوب متوجه این شد که نیاز امروز جامعه ما معنویت، اخلاق و تهذیب و توجه به باطن و ارتباط با ملکوت است.
وی ادامه داد: تذکر این نکته لازم است که ما امثال آیتالله ناصری را همزمان به لحاظ سطح علمی و موقعیت اجتماعی در کشور بسیار داشتیم، افرادی که از لحاظ علمی حتی از ایشان برتر بودند، اما چه شد که آیتالله ناصری مورد توجه جامعه ما قرار گرفت؟ چه خصوصیتی در این بزرگوار بود که دلها را به سوی خودش جلب میکرد؟
رشاد با اشاره به اینکه آیتالله ناصری به خوبی به خلأ معنویت آگاه بود، بیان کرد: ایشان خوب درک کرده بود که خلأ کنونی بشر در مقیاس جهانی است و خلأ اساسی ایران و جوان ایرانی خلأ معنویت است، چیزی که ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از آن غفلت کردیم. هرچند تعالیم و اسفارات معنوی و معرفتی که از ساحت مقدس انقلاب صادر میشد بخش قابل توجهی از خلأ را سلب میکرد.
وی اشاره کرد: معنویت است که به دین عمق میبخشد و عواطف را سیراب میکند. جهان بعد از اینکه به سمت مادیات تاخت و دید خبری نیست، دوباره برگشت. جریانهای معنویتگرا در جهان قوت گرفته است. بشر به شدت تشنه معنویت است و برگشته، اما نمیداند کجا برود. در این میان معنویتهای کاذب و شبهمعنویتها و معنویتهای بلامعنا نیز وجود دارند. این یک خلأ جهانی است.
رشاد به این موضوع اشاره کرد که حماسه معرفتی اسلام پنج ضلع دارد: «یک ضلع بینش و باور و عقاید است. ضلع دیگر علم است، گزارههایی که در متن اسلام آمده و از جنس گزارههای علمی است. ضلع سوم، آموزههای ارزشی و گرانبهای اخلاقی است. چهارم، گزارههای باید و نبایدی احکام و شریعت است و ضلع پنجم نیز معنویت است. آنچه مغفول مانده، ضلع معنویت است. معنویت در چارچوب آموزههای به ارث رسیده از حضرات معصوم موج میزند. ما از ائمه و رسول خدا میراث بزرگی را در حوزه دعا و نیایش و سخن گفتن با خدا به ارث بردهایم.
وی به صحیفه سجادیه اشاره کرد و اینکه به قلم معصوم نوشته شده و خود حضرت سجاد آن را تنظیم کرده است. جا دارد به عنوان طلبه، خود را ملامت کنم که صحیفه را تدریس نکردهام. صحیفه در مسائل نوپیدا و مباحث فلسفی جدید، اقیانوسی از معرفت است. آنچه امروز جهان نسبت به آن تشنه است همین صحیفه است.
ناصری و احیای یک مکتب عرفانی
حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به عنوان دیگر سخنران این نشست گفت: این جلسه حکیمانه یاد عالم ربانی آیتالله ناصری و احیای یک مکتب عرفانی است. مرحوم آسیدعلی قاضیطباطبایی، استاد مرحوم آیتالله قوچانی بودند و ایشان هم استاد آقای آیتالله ناصری بودند و این سلسله به علی شوشتری میرسد.
وی اضافه کرد: این سلسله عرفانی معاصر ما اگر نبود، من فکر میکنم چالش فقاهت و عرفان یا عرفان و اخلاق میماند. این سلسله نشان داد که هم میتوان فقیه بود و هم معلم اخلاق و هم عارف و سیاستمدار؛ اینها را میتوان با هم جمع کرد. بدون شک نماد عظیم اینها در شخصیت حضرت امام جلوه کرده بود. اینکه کسی میتواند یک سیاستمدار باشد و در عین حال در اوج عرفان باشد یا تابع فقه باشد.
خسروپناه بیان کرد: قرآن میفرماید «آن کُنتُم تُحِبّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعونی»، یعنی تبعیت خداوند را و ولایت خداوند را بپذیرید و پس از اینکه ولایت او را پذیرفتید، تبدیل به محبوب او میشوید. بزرگان ما این آیه را در عمل نشان دادهاند، آن هم در مسیری که تعلقات دنیوی زیاد و مانع سالک الیالله است. این بزرگان نشان دادند میتوان عالیترین درجات فقاهت را کسب کرد و شئونات را هم به دست آورد.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این نشست بیان کرد: آیتالله ناصری در طول حیات مبارکشان قریب به بالای ۹۰ سال در کشور نورافشانی کردند. ایشان در عالم تشیع محل مراجعه و از طرفی نیز ملجأ محرومان بودند. در مدت زمانی که در اصفهان خدمت میکردم، بارها به محضر ایشان رسیدم. همواره روی گشاده و دعای ایشان برای ما غنیمت بود. جوانان ما باید این مفاخر ارزشمند را بشناسند.
اسماعیلی گفت: از ویژگیهای ایشان حضوری قوی در مسائل اجتماعی و سیاسی بود. ایشان مراتب عرفانی را مانعی برای نقشآفرینی در امور اجتماعی نمیدیدند. دلداده جمهوری اسلامی بودند و عشقشان به امام راحل و رهبری را مدام ابراز میکردند. عزتی که خداوند در ممات ایشان قرار داده بود، ناشی از همین شجاعت ایشان برای ورود به مباحث اجتماعی بود.
سایر اخبار این روزنامه
ناراحتی اینترنشنال و هم میهن از آزادسازی اموال ایران
رکورد ثبتنام ادوار مجلس شکست
آن سوی خبرسازی بنزین و گوشت
صدای پای آب در سرزمین اسطورهها
فرامتن دلارهای آزادشده
نیازمند راهبرد ملی اقتصاد در دریا هستیم
رسیدگی به اماکن ورزشی لنگ نامهنگاری
اوکراین برای صلح، با امریکا مذاکره میکند!
طالبان امنیتیسازی روابط با طالبان!
گذرگاه عرفانی آیتالله ناصری اجتماع بود
حمله تروریستی به حرم شاهچراغ در شیراز
حمله تروریستی به حرم شاهچراغ در شیراز
«بحرین» دریغ ابدی ایران و ایرانی
این امضا ۸ میلیون خرج دارد!