روزنامه خراسان
1402/06/04
خاطرهبازی با فوقستارههای فوتبالی
بهمحض پایان قرعهکشی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۳ مشخص شد که احتمالا اگر اتفاقی نیفتد تا چند وقت دیگر، تیمهای ایرانی باید میزبان فوق ستارههای مستطیلسبز در ورزشگاههای کشورمان باشند. سپاهان باید در نصفجهان با الاتحادی بازی کند که کریم بنزما و فابینیو را به خدمت گرفته که فصل قبل را در رئالمادرید و لیورپول سپری کردند. آنها انگولو کانته را هم دارند که تا همین فصل قبل در چلسی حضور داشت. علاوه بر اینها شایعه حضور محمد صلاح با پیشنهاد ۸۰ میلیون پوندی به الاتحاد هم شنیده میشود. پرسپولیس هم که در گروه مرگ قرار گرفته، فرصت بازی در برابر ستارههای النصر از جمله کریستیانو رونالدو، مارسلو بروزوویچ، سادیو مانه، سوکو فوفانا و ... را در آزادی خواهد داشت. تیم پرشور نساجی هم که متاسفانه شرایط میزبانی در قائمشهر را ندارد باید در آزادی به مصاف تمام ستارههای تیم الهلال از جمله نیمار، روبن نوس، میلینکوویچ ساویچ، موسی کولیبالی، مالکوم و ... برود. حالا حضور همه این فوق ستارهها در ایران به شرطی است که تا آن زمان شرایط سخت افزاری فوتبال ایران بتواند خود را به استانداردهای آسیا برساند و ورزشگاه های میزبان بازی ها به VAR مجهز شوند،در غیر این صورت فقط و فقط برای اهالی فوتبال ایران افسوس باقی خواهد ماند. با این حال و در پرونده امروز زندگیسلام از فوقستارههای دنیای فوتبال گفتیم که برای بازیهای رسمی و حساس به ایران آمدند. البته در بخش دیگر هم از بازیکنان معروفی گفتیم که برای بازی دوستانه، بعد از خداحافظی به عنوان مهمان و ... به کشورمان آمدند.فوق ستارهها برابر ایرانیها
در تاریخ چندین ساله لیگ قهرمانان آسیا، بازیکنان بزرگی بودند که در سالهای آخر فوتبالشان برابر تیمهای ایرانی بازی کردندامسال شرایط خاصی را در لیگ قهرمانان آسیا تجربه میکنیم، خریدهای باورنکردنی 3 تیم عربستانی که قرار است برابر نمایندههای کشورمان قرار بگیرند باعث هیجان فوتبالدوستان شده است. بد نیست بدانید طی چند سال بازیهای آسیایی، بارها در شرایطی قرار گرفتیم که تیمهای کشورمان مقابل ستارههای معروف دنیای فوتبال قرار گرفتند، اما هیچوقت اوضاع به شکل امروز نبود. مروری بر تاریخچه این تقابلها داریم.
دونادونی| هافبک تیم ملی ایتالیا
روبرتو دونادونی هافبک تکنیکی و محبوب تیم ملی ایتالیا در جامهای جهانی 1990 و 1994 بود. نمایندهای از تیمی دوستداشتنی که زنگا، بارهسی، مالدینی، برگومی و... نمادهایش بودند. دونادونی با ایتالیا تجربه کسب مقام سومی در جام 90 و نایب قهرمانی در جام 94 را داشت. او یکی از بازیکنانی بود که برابر دروازهبان افسانهای آرژانتین یعنی گویگوچهآ، پنالتی خراب کرد. البته دونادونی را به یک دلیل دیگر هم دوست داریم. تیم شکستناپذیر و استثنایی میلان در دهه های 80 و 90 میلادی با وجود بازیکنانی مثل او یک پای ثابت فینالهای اروپایی بود. غیر از ایتالیاییها، سه فوقستاره هلندی یعنی گولیت، ریکارد و فنباستن در این تیم بودند. با این تجربه و شهرت، دونادونی خوشتکنیک به الاتحاد عربستان پیوست. شاید این روزها بهکمتر از بازی تیمهای داخلی برابر کریس و نیمار رضایت ندهیم و برای هر بازیکنی هیجانزده نشویم، اما واقعیت این است که سال 99 میلادی حضور دونادونی در تهران یک اتفاق ویژه و باورنکردنی بود. او در هر دو بازی رفت و برگشت بازیکن تاثیرگذاری بود. حتی با وجود سن بالا، تفاوت سطح بازی او کاملاً بهچشم میآمد. گریز او از بین مدافعان آبیها، هادی طباطبایی را وادار به پنالتی کرد.
کلودیو کانیگیا|زوج باتیستوتا
کانیگیا که به پسر باد هم معروف بود با تیم ملی آرژانتین در جام جهانی 1990 نایب قهرمان جهان شد. شاید باید او را جزو بدشانسترینهای تاریخ جام بدانیم، چون جام 90 حتی با حذف تیمهای قدرتمندی مثل برزیل مدعی که زننده گل خودش بود و میزبان پرقدرت یعنی ایتالیا، در فینال با یکی از بهترین آلمانهای تاریخ روبهرو شد. فینالی که آرژانتین دو اخراجی داد. مارادونا اصلاً خوب بازی نکرد. بازیکن خط هافبک آرژانتین که پشت سر کانیگیا بازی میکرد، کالدرون مربی سابق پرسپولیس بود. اما در جام 94 آمریکا، آرژانتین با توپ پر آمد. خط حمله این تیم با وجود باتیستوتا و کانیگیا و پشت سرشان مارادونا زهردار بود. شروع توفانی هم داشتند،اما ناگهان مارادونا به اتهام دوپینگ محروم شد و تیم از هم پاشید. بعد از بدشانسی در رده ملی، کانیگیا در رده باشگاهی در تیمهای بزرگی بازی نکرد تا اینکه در 36 سالگی به القطر پیوست و برای بازی با ذوبآهن به اصفهان آمد. جمعیت زیادی در فرودگاه به استقبال او رفتند. روز بازی حتی توپجمعکنها از او امضا میگرفتند و اینطور شد که شانس داشتیم همبازی و دوست مارادونا را ببینیم، هرچند کانیگیا دیگر آن مهاجم چابک و توانمند قبلی نبود.
عبدی پله| کاپیتان تیمملی غنا
کاپیتان تکنیکی تیم ملی غنا و بازیکن تیمهای معروفی مثل مارسی، لیون و... سال 77 با تیم العین مقابل استقلال قرار گرفت. این هافبک تکنیکی که با المپیک مارسی قهرمان اروپا هم شده بود از آن ارتشهای یک نفره و مهارناپذیر بود. یک هافبک هجومی تکنیکی و پرقدرت که تکنیک برزیلیها و استحکام آفریقاییها را داشت. تشابه اسمی و ظاهری او با پله اسطوره تیم ملی برزیل هم در شهرت بیشترش موثر بود،اما شاگردان ناصر حجازی، او را که آن روزها حدود 34 سال داشت بهخوبی مهار کردند و این استقلال بود که با تک گل علیرضا اکبرپور برنده بازی شد. عبدی پله از آن بازیکنانی بود که بهخاطر تیم ملی کشورش نتوانست شهرتی را که لایقش بود،کسب کند؛ چون هیچوقت در عرصه ملی میدان بزرگی را تجربه نکرد. او یکی از غایبان بزرگ دوره های جامجهانی بود.
ریوالدو| نیازی به تعریف ندارد
ریوالدو دیگر نیازی به معرفی ندارد، ستاره تیم ملی برزیل در فینال جامجهانی 2002 که درخشش او، آلمان مدعی و قدرتمند را در فینال به زانو درآورد. ریوالدو از نسل هافبکهای هجومی و مهاجمان کاذبی بود که دیگر کمتر در فوتبال امروز مشابهش را میبینیم. این روزها تیمها به دلیل فرم بازی از مهاجم هدف قدرتی در نوک و وینگرهای سرعتی در کنارهها استفاده میکنند،اما ریوالدو یک مهاجم کاذب بینظیر بود که میتوانست با هر دو پا شوت بزند.او استاد گلهای آکروباتیک بود. در بارسا درخشیده بود.ریوالدو طی 5 فصل در بارسا 130 گل زده بود که آماری بینظیر است. او با قهرمانی جهان، کسب عنوان مرد سال فوتبال و عناوین دیگر، بعد از بیمهریهای عجیبی که در میلان ایتالیا دید، راهی چند تیم شد و در نهایت از 36 سالگی تا 39 سالگی، سه فصل را در «بنیادکار» ازبکستان گذراند و طی این سه فصل، سالی یکبار هم به کشورمان سفر کرد. 2009 برابر سپاهان بازی کرد؛ 2010 مقابل سایپا و 2011 برابر پرسپولیس. شاید فکر کنید ریوالدو پایان فوتبالش را در لیگ بیکیفیت ازبکستان سپری کرده، اما بد نیست بدانید او تا 43 سالگی بیخیال فوتبال نشد.
رائول| اسطوره رئال
قبل از اینکه تیمهای عربستانی با جذب فوقستارهها در فوتبال دنیا گرد و خاک کنند این السد قطر بود که در جذب بازیکنان با کیفیت و مشهور پیشگام بود. السدیها سال 2012 رائول کاپیتان تیم ملی اسپانیا و یکی از محبوبترین بازیکنان تاریخ رئال را به خدمت گرفتند. مدتی بعد هم که ژاوی به این تیم آمد،حتی وقتی کار قرارداد مسی و بارسا به مشکل خورد، این السد بود که حاضر بود با رقمی باورنکردنی مسی را جذب کند، اما کاپیتان تیم ملی آرژانتین در آن مقطع پاریسنژرمن را انتخاب کرد. السد طی یک دهه اخیر غیر از خریدهای جذاب و دهانپرکن، بازیکنان باکیفیتی را جذب کرده است که در سالهای جوانی به این تیم آمدند و دلارهای قطریها چنان مجذوبشان کرد که بیخیال پیشرفت در باشگاههای اروپایی شدند. بغداد بونجاح الجزایری یکی از آنها بود که بیشتر سالهای فوتبالش را در این تیم سپری کرد. بازیکنی که اگر لیگ غیرفشرده و معمولی قطر را انتخاب نمیکرد، در یک تیم اروپایی میتوانست درخشش زیادی داشته باشد، اما برگردیم به رائول که در سال 2014 با السد برابر فولاد بازی کرد و دوران حضورش در السد اصلا موفق نبود.
اسنایدر| فینالیست جام 2010
عضو تیم ملی رویایی هلند در جام 2010 که تیمها را تا فینال برابر اسپانیا قلع و قمع کرد. یک هافبک تهاجمی تکنیکی، شوتزن و خارقالعاده که گلهای بهیاد ماندنی زیادی زده، در رئال و اینتر بازی کرده بود و در 35 سالگی به الغرافه قطر پیوست تا همبازی طارمی باشد. طارمی و اسنایدر سال 96 به تبریز رفتند و در روزی که طارمی برخلاف روند آنروزهایش، قدر موقعیتها را بهخوبی میدانست و هت تریک کرد، با همان سه گل تراکتور را شکست دادند.
ژاوی| نشانی کوچهها را یاد گرفت
همه بازیکنانی که ذکر خیرشان شد، ستاره بودند، اما ژاوی یک فوقستاره تمام عیار بود که بارها به کشورمان آمد؛ سال 2017 برای بازی پلیآف مقابل استقلال که با درخشش رحمتی در پنالتیها ناکام ماند و چند بار هم برای بازی با پرسپولیس. او آن قدر به ایران آمد که برخی به شوخی میگفتند وقتی تاکسی ژاوی از فرودگاه تا هتل میرفت هرجا نشانی را نمیدانست از ژاوی سوال میکرد. مرتضی پورعلی گنجی در مقطعی همبازی او در السد بود و حتی یکبار به او کمک کرد از جمعیت زیادی که برای استقبالش به فرودگاه آمده بودند، فرار کند. ژاوی یک ویژگی مهم دیگر هم داشت. او تنها فوقستاره تاریخ فوتبال دنیا بود که آخرین بازی رسمیاش را در کشور ما انجام داد و حتی در عکس یادگاری تیمی پرسپولیسیها قبل بازی شرکت کرد. هنوز صحنه معروف ضربه سری که لحظات آخر بازی نیمهنهایی به بیرانوند زد و بیرو از زیر طاق کشید بیرون در ذهن فوتبالدوستان ماندگار است.
از کاناوارو و کارلوس
تا بالاک و مالدینی
مروری بر ستارههایی که بعد از خداحافظی به ایران سفر کردند
بسیاری از افراد مشهور و پرافتخار در زمینه فوتبال تاکنون پا به ایران گذاشتهاند که با استقبال مردم هم مواجه شدهاند. در این بخش به اسامی فوق ستارههایی اشاره خواهیم کرد که در قالب بازی دوستانه، به همراه تیم پیش کسوتان یا به عنوان مهمان به ایران سفر کردند.
ستارههای تیم ملی آلمان 19 سال پیش، تیم ملی آلمان در یک دیدار خاطرهانگیز در ورزشگاه مملو از جمعیت آزادی مقابل تیم ملی ایران به میدان رفت. مدتی بعد از زلزله تلخ بم که به فوت هزاران نفر از هموطنانمان منجر شد، تیم ملی آلمان با تمام ستارگان خود و هدایت «یورگن کلینزمن» به ایران آمد و توانست با دو گل «فابین ارنست» و «توماس برداریچ» ایران را شکست دهد. ستارگان تیم ملی آلمان در ایران عبارت بودند از: ینس لمان، روبرت هوث، کریستین فدنز، گلریتز، برداریچ، رایسلر، کلوزه، بالاک، ارنست، اشنایدر و لام.
بایرن مونیخیها ۲۳ دی ۱۳۸۴ تیم فوتبال بایرن مونیخ با دعوت باشگاه پرسپولیس برای خداحافظی احمدرضا عابدزاده به ایران آمد تا در ورزشگاه آزادی برابر پرسپولیس به میدان برود. ۶۵ هزار نفر این بازی دوستانه را در ورزشگاه تماشا کردند که با نتیجه ۲ بر یک به نفع تیم آلمانی تمام شد. گل پرسپولیس را مرحوم علی انصاریان در دقیقه ۲۶ از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند. میشائیل بالاک و گوئررو هم گل های بایرن مونیخ را به ثمر رساندند. ترکیب بایرن مونیخ در این بازی شامل الیور کان، میشائیل بالاک، لوسیو، زی روبرتو، علی کریمی، گوئررو، گورلیتز، فیلیپ لام، حسن صالح حمیدزیچ، والرین اسماعیل و یرمیس بود. رونمایی پرسپولیسیها از پرتابهای بلند علی علیزاده و تعجب آلمانی ها از نکات جالب بازی بود.
پیش کسوتان آ.ث میلان پنج شنبه ۷ آذر ۱۳۹۲ پیش کسوتان باشگاه میلان به دعوت باشگاه پرسپولیس به ایران آمدند. میلانیها در این بازی با ترکیب سباستیانو روسی، پائولو مالدینی، آنجلو کاربونه، استفانو ارانیو، گنارو گتوزو، دانیله ماسارو، ماسیمو اوتو، داریو شیمیچ، بوبان، آلبریگو اوانی و فرانکو بارسی (کاپیتان) به میدان رفتند. در این دیدار دوستانه که با اهداف خیریه انجام شده بود، پیش کسوتان میلان با نتیجه ۳ بر یک به برتری رسیدند. برای پیش کسوتان پرسپولیس امامیفر در نیمه نخست گل زد.
ستارگان فوتبال جهان دیدار ستارگان ایران در مقابل ستارگان فوتبال جهان باعث شد تا چند بازیکن شناخته شده چون روبرتو کارلوس، لوئیس فیگو، فابیو کاناوارو، مارسل دسایی و پائولتا و ... در ورزشگاه آزادی حضور داشته باشند و برابر ستارگان فوتبال ایران به میدان بروند. در این بازی روبرتو کارلوس، لوئیس فیگو و پائولتا پس از سالها به گلزنی پرداختند و در تیم ایران نیز، بازیکنانی نظیر احمدرضا عابدزاده، کریم باقری، حمید استیلی و خداداد عزیزی بازی کردند. این دیدار به نفع بیماران اماس در ورزشگاه آزادی در ششم شهریور 1394 برگزار شد. پس از پایان این بازی، «لوئیس فیگو» بهترین بازیکن جهان در سال 2001 و «فابیو کاناوارو» بهترین بازیکن جهان در سال 2006 در پیامهایی جداگانه که در صفحات خود در اینستاگرام با عکسهای حضورشان در ایران منتشر کردند، نوشتند: «ایران ممنونم».
ماتئوس و کولینا در افتتاحیه یک باشگاه لوتار ماتئوس یکی از ستارگان بزرگ تاریخ فوتبال آلمان و جهان به همراه آندریاس برمه، زننده گل برتری آلمان در فینال جامجهانی ۱۹۹۰ مقابل آرژانتین، مارکوس مرک داور پیش کسوت آلمان و همینطور پیر لوییجی کولینا یکی از برترین داوران جهان و رئیس کمیته داوران فیفا در فروردین 1401 به ایران آمدند. بعد از انتشار عکس آنها در شبکههای اجتماعی به ذهن هیچ کس خطور نمیکرد که ماتئوس و برمه به همراه دو چهره مطرح دنیای داوری تنها برای قیچی کردن روبان افتتاحیه یک باشگاه بدن سازی به تهران آمده باشند، اما این عین واقعیت بود. رسانهها مدعی شدند که یک فرد متمول با پرداخت رقمی بین ۵ هزار تا ۱۰هزار دلار، آنها را برای ۲۴ ساعت به تهران کشانده بود.
سایر اخبار این روزنامه
وعده وزیر برای عبور از تونل 5 ساله تورم بالا
زندانی؛ دونالد ترامپ
امید گیشه به ساکنان «ویلای ساحلی» و «هتل»
ماجرای بازگشت قدرت تکلم با هوش مصنوعی
غصه های کمبود معلم، معیشت، کیفیت و...
مهندس آب، جوی خون به راه انداخت!
روایت باقری از روند آزادسازی ارزها
یخ اعتبارات آب مشهد را بشکنید
اینک عصر چند قطبی
اخوان ثالث در جست و جوی «ایران فرهنگی بزرگ»
ترفندهای ایجاد حسخوب در لحظاتمعمولی
ادعای بلومبرگ از توافق ایران و آمریکا بر سر نفت
تردد 4450 تاکسی فرسوده در مشهد
خاطرهبازی با فوقستارههای فوتبالی