روزنامه جوان
1402/06/06
بریکس، ایران و نظم جدید جهانی
۱- حوادث و وقایع سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۴ میلادی (سونامی و بحران مالی غرب، جنبش تصرف وال استریت، بهار عربی و..) و پیامدهای آن، بر رؤیای تک قطبی امریکایی و نظم نوین مورد نظر سردمداران نظام سلطه و تفرعن غربی خط بطلان کشیده و جهان را در یک پیچ بزرگ تاریخی و راهی به سوی ساختار و نظم جدید جهانی مبتنی بر «رهایی از چنگال قدرتهای استعماری و سلطه گر» و «یافتن الگوی ضداستعماری و چندصدایی» قرار داده است، در چنین شرایطی پیمانهای شانگهای و بریکس با ظرفیتهای عظیم در اختیار، امید کشورها و مردم جهان را برای رهایی از هژمون ظالمانه امریکا و غرب افزایش داده است.۲- نظام سلطه به سرکردگی شیطان بزرگ امریکا، در سایه سازمان ملل متحد و دهها سازمان متصل به آن (فائو، یونسکو، فدراسیونهای ورزشی، سازمان تجارت جهانی، بانک جهانی، آیاسآی، شورای حقوق بشر، دیوان بینالمللی و...) و ایجاد ساختارها و سامانههای متعدد جانبی (پالرمو، سیافتی، افایتیاف، ۲۰۳۰ و...) با توسل به رأی اکثریت کشورها، حاکمیت خود را بر کشورها اعمال کرده و به نظام سلطه و به چپاولگری خود رنگ قانونی بخشیده و اراده ظالمانه خود را به کشورها و ملتها دیکته کرده است.
۳- تجربه ۷۰ سال گذشته آشکارا نشان داده، نظام سرمایه داری غرب، هر نهاد و سازمانی را که خارج از چارچوب تعریف شده در ساختار نظام سلطه (نظیر جنبش عدم تعهد، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه آسهآن و...)، شکل گرفته باشد به چشم تهدید عمیق و جدی برای بقای نظام سرمایه داری نگریسته و با استفاده از همه اهرمهای در اختیار خود نظیر «قانون برتون وودز و سلطه دلار» مانع از شکلگیری و اثربخشی آنها شده و از میدان رقابت خارج کرده است و در این راه حتی به اتحادیه اروپا نیز رحم نکرده و با تحریک انگلیس به برگزیت، جنگ تجاری ترامپ و جنگ اوکراین به خاک سیاه نشانده است.
۴- عضویت ایران در بریکس علاوه بر دهها مزیت اقتصادی، سیاسی، راهبردی و... نظیر «بالارفتن قدرت چانه زنی»، «استفاده از ظرفیتهای کشاورزی و دامداری بریکس»، کمترین و دم دستیترین دستاورد بریکس برای جمهوری اسلامی ایران خنثیسازی طرح منزویسازی ایران بوده و جمهوری اسلامی ایران را از هماکنون (و قبل از ۱۰ دیماه و زمان پیوستن قطعی به بریکس) به عنوان برنده این میدان معرفی کرده است.
۵- با توجه به نکات پیش گفته، بریکس به عنوان یک ائتلاف فراقارهای (با وجود در اختیار داشتن پرجمعیتترین کشورهای جهان، بیشترین سهم تولید ناخالص جهان، کمتر از نیمی از جمعیت و نیروی کار جهان، بیش از ۲۸درصد اقتصاد و...) به تنهایی و بدون در اختیار داشتن نهادهای مختلف مانند همه سازمانها، پیمانها و اتحادیههای ذکر شده، بیشک محکوم به شکست خواهد بود.
۶- مهمترین مزیت بریکس نسبت به تمامی پیمانها و اتحادیههایی که توسط غرب نابود و یا بی اثر شدهاند حلقه اتصالی بریکس به سازمان همکاریهای شانگهای است. سازمان شانگهای بیش از آنکه یک سازمان اقتصادی باشد یک سازمان امنیتی و نظامی در عرض پیمان ناتو بوده و قدرت مقاومت بریکس را در برابر فشارهای نظام سلطه افزایش میدهد. به همین دلیل است که نظریه پردازان و استراتژیستهای جهان، با اشاره به منطقه خاکستری (Gray Zone) از ظرفیت ۵ کشور «چین»، «روسیه»، «برزیل»، «امریکا» و «ایران» در نظم آینده سخن میگویند.
۷- در حال حاضر امریکا هیچ جای پایی در بریکس نداشته و همین امر نظام سیاسی امریکا را به وحشت انداخته و با توجه به سقوط هژمون امریکا این گمانه زنی که هند در نظم آینده جایگزین امریکا شود افزایش یافته است.
۸- تقریباً همه مراکز تحقیقات راهبردی جهان و قاطبه استراتژیستهای دنیا معتقدند هیچ کدام از کشورهای مطرح در شکلگیری نظم آینده، ظرفیت گفتمانسازی معتبر و جهان شمول جمهوری اسلامی ایران از یکسو و مزایای سوقالجیشی، ژئوپولتیک، ژئواستراتژیک، انرژی و... ایران را نداشته و کماکان به ایران به عنوان قلب تپنده جهان نگاه میکنند.
۹- بریکس برای ماندگاری در برابر فشارهای گوناگون نظام سلطه از یکسو و ایفای نقش در نظم جدید جهانی ناچار است به فوریت نسبت به ایجاد ساختارهای موازی با ساختارهای موجود در سازمان ملل متحد اقدام کند و ایجاد و راه اندازی سامانه مستقل ارتباط مالی و رهایی از قانون جهنمیو استعماری برتون وودز و سلطه دلار ضروریترین و فوریترین اقدام بریکس خواهد بود چه اینکه نظام سلطه غرب با استفاده از ظرفیت دلار مانع از تحقق اهداف بریکس خواهد شد.
سایر اخبار این روزنامه
هستهای تازهترین دستاورد خود را جشن گرفت
یادآوری اندازه گلیم به عبدالحمید!
بریکس، ایران و نظم جدید جهانی
رسوایی امیناموال انگلیسی
فرمان مسکنی رئیسی به بانکها
زمین بیطرف هیچ ورزشگاه و VAR را چه کنیم؟
بازتولید فتنه در شام
دلالتهای پیوستن ایران به بریکس
«اربعین» نمایش حضور اجتماعی و سیاسی زنان به جهانیان است