حکمت استقامت برای نورانی شدن دانشجو

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با دسته‌های عزاداری دانشجویی طی سخنانی کوتاه خطاب به دانشجویان فرمودند: «امروز هر کدام از شما می‌توانید یک مشعل نورانی باشید بر سر راه پیرامون خودتان و محیط پیرامونی خودتان. سعی کنید این را نگه دارید؛ تلاش کنید در این راه استقامت بورزید.»
در اربعین دو سال پیش وقتی همین جماعت دانشجویی به حسینیه حضرت امام (ره) آمده بودند، مقام معظم رهبری فرمان جهاد تبیین را صادر کرده و فرمودند: «هر کدام از شما به عنوان یک وظیفه، مثل یک چراغی، مثل یک نوری پیرامون خودتان را روشن کنید. امروز خوشبختانه میدان باز است برای انتشار افکار.»
در آن زمان کسی از تحمیل جنگ ترکیبی به کشورمان خبر نداشت، اما یک سال بعد وقتی دانشگاه ناآرام شد، اهمیت نورافشانی دانشجویان و جهاد تبیین روشن گردید. دانشجویانی که از نور بهره‌مند بودند به نورافشانی پرداختند و اطراف خود را نورانی کردند. در مقابل هتاکان ایستادند و صحنه را ترک نکردند و با شنیدن دشنام‌ها و الفاظ ناپسند از کوره در نرفتند. آگاهانه و جوانمردانه مقاومت کردند تا دشمنان ملت ایران ناکام گردیدند.
امروز فرمان همان کسب نورانیت و نورافشانی است، اما دستور استقامت در این راه، حکم جدید است؛ لذا پرسش اساسی این است که حکمت استقامت برای روشن شدن و روشن کردن در شرایط کنونی چیست؟


طبیعت کسب نور و پخش آن نیاز به استقامت دارد چنانکه ماندن در صراط مستقیم نیازمند استقامت است.
جاذبه‌های انحراف از راه راست زیاد است و روزبه روز بیشتر هم می‌شود. چنانکه معظم له نیز اشاره کردند و فرمودند: «جاذبه‌ها برای زاویه ایجاد کردن از این صراط مستقیم کم نیست. همیشه این زاویه‌ها بوده، و امروز بیشتر از همیشه است. اراده قوی لازم است تا در مقابل این جاذبه‌های شیطانی بتوانید مقاومت کنید. اگر مقاومت کردید، آن وقت قلّه را فتح خواهید کرد.»
علت دیگری که لزوم استقامت برای نورانی ماندن و نورافکنی روشن می‌سازد، امید دشمن به دانشگاه است که رهبر حکیم انقلاب اسلامی هفته گذشته به آن اشاره و تصریح کردند: «یکی از نقاط ستیزه‌گری دشمن که به آن امید دارد دانشگاه‌ها است.» شاید این امید در گذشته در این حد نبوده، اما تجربه دشمن از سال گذشته و موضوع عفاف و حجاب آن‌ها را به سرمایه گذاری بیشتر سوق داده است؛ لذا پیدا کردن راه در این مسیر دشوارتر و نشان دادن راه به دیگران به دلیل احتمال بروز دوقطبی و قرارگرفتن در زمین بازی دشمن بسیار مشکل شده است.
پیچیده‌تر شده شگرد‌های دشمن نیز عامل دیگری است که ماندن در صراط مستقیم را بدون استقامت غیرممکن می‌سازد. نمونه بارز این پیچیدگی را می‌توان این روز‌ها در رفتار دشمن برای موج سواری بر ماجرای استادان دانشگاه مشاهده کرد. بدون شک تغییر فاز از فوت یک شخص در بیرون دانشگاه به کشاندن ماجرا از بیرون به داخل و تغییر سطح از دانشجو به استاد می‌تواند جریان پیچیده تری را ایجاد کند؛ لذا می‌بینیم کسانی که تا دیروز اخراج و بلاتکلیف گذاشتن بیش از ۳‌هزار استاد برایشان اهمیتی نداشت، امروز برای تهیه خوراک لازم اقدام به آمارسازی نموده و با احتساب اساتید مرحوم و بازنشسته، مستعفی و حق التدریسی، به رقم ۵۸ رسیدند.
آمارسازان برای رسیدن به هدف خویش مرز‌های دو وزارتخانه علوم و بهداشت را نادیده گرفته و استقلال دانشگاه آزاد را زیر سؤال برده و سعی داشته‌اند تا اساتیدی را که در زمان قانونی بازنشست شده‌اند با اعضای هیئت علمی که دارای پرونده قضایی از بیرون بوده‌اند، بعلاوه اساتیدی که استعفا داده‌اند، با اساتید حق التدریسی را که به هر دلیلی واحد به آن‌ها داده نشده با آن دسته از اعضای هیئت علمی که به علت رکود علمی یا عدم تبدیل وضعیت در شرایط قطع همکاری قرار گرفته‌اند، جمع کرده و در کنار چند نفری که پاسخ استعلام آن‌ها برای جذب منفی بوده، گذاشته‌اند تا شاید به رقم قابل توجهی برسند که به قول خودشان به ۶۰ نفر نرسیده است. جالب آنجاست که رسانه‌های معاند این رقم را ۲۲ نفر، اما عده‌ای در داخل اصرار بر آمارسازی بیشتر دارند.
نکته مهم این است که ظاهراً برنامه دشمن در سال جاری صرفاً ایجاد اغتشاش خیابانی نیست و «مقاومت اجتماعی» را از طریق انباشت نارضایتی‌های اقتصادی و سیاسی در دستور کار قرار گرفته است.