مخالفت صریح تهران با تغییر مرزها در قفقاز جنوبی


گروه سیاسی: در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران طی دو سال گذشته، همواره قاطعانه مخالفت خود را با هر گونه تغییر مرزی در منطقه قفقاز جنوبی اعلام کرده، بار دیگر بر مخالفت خود با این موضوع تاکید کرد. رئیس‌جمهور کشورمان، ضمن اعلام مجدد مخالفت جدی جمهوری اسلامی ایران با هرگونه تشنج و نیز تغییر در مرزهای تاریخی منطقه، بر آمادگی کشورمان به عنوان همسایه‌ای قدرتمند، برای ایفای نقش موثر در جلوگیری از درگیری جدید و هرگونه تغییر در ژئوپلتیک منطقه تاکید کرد.
به گزارش «تجارت»، سید ابراهیم رئیسی ظهر دیروز شنبه در پاسخ به تماس آقای «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان، در واکنش به گزارش وی از آخرین تحولات منطقه قفقاز، ضمن اعلام مجدد مخالفت جدی جمهوری اسلامی ایران با هرگونه تشنج و نیز تغییر در مرزهای تاریخی منطقه، بر آمادگی کشورمان به عنوان همسایه‌ای قدرتمند، برای ایفای نقش موثر در جلوگیری از درگیری جدید و هرگونه تغییر در ژئوپلتیک منطقه تاکید کرد. وی با اعلام حمایت جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی تمام کشورهای منطقه گفت: معتقدیم مسائل منطقه باید با گفتگو میان کشورهای منطقه حل و فصل شده و به طور جدی مخالف باز شدن پای کشورهای بیگانه به منطقه قفقاز هستیم. ایران آمادگی دارد نقش خود را برای کمک به حل و فصل مسائل از طریق گفتگوهای دیپلماتیک ایفا نماید. رئیس‌جمهور در بخش دیگری از این مکالمه تلفنی، از گزارش نخست وزیر ارمنستان درباره روند مطلوب پیشرفت همکاری‌های اقتصادی و اجرای توافقات فیمابین ابراز خرسندی و آمادگی کشورمان را برای گسترش بیش از پیش تعاملات اقتصادی و تجاری و تسریع در اجرای توافقات با ارمنستان اعلام کرد.

قدردانی پاشینیان از ایفای نقش مثبت ایران
«نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان نیز در این گفتگوی تلفنی ضمن ارائه گزارشی مفصل از آخرین تحولات منطقه قفقاز جنوبی و نیز تحولات میدانی در قفقاز اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره نقش موثر و سازنده‌ای در برقراری، حفظ و تقویت صلح، ثبات و امنیت در منطقه داشته است. نخست وزیر ارمنستان همچنین ضمن قدردانی از مواضع جمهوری اسلامی ایران در منطقه قفقاز، گزارشی از آخرین وضعیت همکاری‌های اقتصادی دو کشور و نیز اقدامات انجام شده برای تسریع در اجرای توافقات به دست آمده در سفر سال گذشته وی به تهران ارائه کرد.

افزایش احتمال درگیری مجدد میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان
اظهارات رئیسی و پاشینیان در شرایطی ابراز می‌شود که در چند وقت اخیر تحرکات مرزی نظامیان دو کشور افزایش چش‌گیری داشته است. همین امر موجب شده که برخی از ناظران سیاسی از احتمال وقوع دور جدید درگیری‌ها میان دو کشور سخن به میان بیاورند. در همین زمینه شاهد هستیم که وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد: در نتیجه تجمع نیروهای مسلح آذربایجان در چند روز گذشته، وضعیت همچنان متشنج است، از این رو نیروهای مسلح ارمنستان اقدامات لازم را برای تثبیت آن و جلوگیری از اقدامات تحریک آمیز ادامه می‌دهند. از سوی دیگر خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان در گزارشی اعلام کرد: نیروهای مسلح ارمنستان دیروز (شنبه) از مواضع خود در جهت منطقه دیولی به سمت مواضع ارتش آذربایجان واقع در منطقه سادارک در جمهوری خودمختار نخجوان، با سلاح‌های سبک شلیک کردند. به نقل از وزارت دفاع آذربایجان یگان‌های ارتش اقدامات تلافی جویانه انجام دادند. با این وجود مقام‌های ارمنستان همواره تاکید ویژه بر صلح داشته‌اند. نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان دیروز (شنبه) با اولاف شولتس، صدراعظم جمهوری فدرال آلمان تلفنی گفت‌وگو کرد. طرفین درباره تشدید بحران انسانی در قره‌باغ به دلیل انسداد کریدور لاچین، تجمع نیروهای جمهوری آذربایجان در اطراف قره‌باغ و افزایش تنش در مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان گفت‌وگو کردند. نخست‌وزیر ارمنستان بر پایبندی خود به رویکردهای حل و فصل همه مسائل منحصرا از طریق ابزارهای دیپلماتیک و در فضایی سازنده، براساس توافق‌های به دست آمده در ۶ اکتبر ۲۰۲۲ در پراگ و در ۱۴ مه ۲۰۲۳ در بروکسل، تاکید کرد. صدراعظم آلمان هم خاطرنشان کرد که آماده است از تلاش‌هایی که با هدف برقراری صلح و ثبات در این منطقه است، حمایت کند. در ادامه نخست‌وزیر ارمنستان تاکید کرد که آماده است با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان با هدف کاهش تنش گفت‌وگوهای فوری انجام دهد.