گام‌های دولت برای تحول در حوزه درمان

 [ شهروند] «راهبرد دولت سیزدهم این است که هزینه درمان به‌ویژه در بخش بستری را تا حد امکان به صفر نزدیک کند.» به گفته مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، مهم‌ترین اصل مورد توجه در بخش درمان سازمان تامین‌اجتماعی، صیانت از بیمار و ارائه خدمات درمانی مطلوب و باکیفیت است: «همان‌طور که مقام معظم رهبری در سیاست‌های کلان نظام سلامت و در فرمایشات‌شان بارها اعلام کرده‌اند که مدیران و مسئولان حوزه سلامت وظیفه دارند خدمات درمانی را به‌گونه‌ای مدیریت و ساماندهی کنند که بیمار به جز رنج بیماری، دغدغه و مشکل دیگری نداشته باشد.» بنابر نظر «میرهاشم موسوی»،  خدمات رایگان سلامت از مبانی ایجاد عدالت اجتماعی است. ما در مدیریت سازمان تامین‌اجتماعی قائل به توسعه خدمات رایگان در همه بخش‌ها هستیم، البته در این توسعه کمی و کیفی خدمات باید الزامات مدیریتی و نظارتی آن را فراهم کنیم. 

 5دهک اول تحت پوشش بیمه رایگان
پنج دهک اول جامعه به‌طور کامل و رایگان تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند که یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه سلامت است، هرچند که برای دهک‌های بالاتر نیز تخفیف حق بیمه در نظر گرفته شده است. در این دولت بود که 90درصد هزینه‌های درمانی در بخش بستری و 70درصد هزینه‌ها در حوزه سرپایی در مراکز دولتی دانشگاهی به بیمه سلامت سپرده شد. یکی از اتفاقات خوب حوزه درمان در دولت سیزدهم این بود که سه‌دهک اول درآمدی، ساکنان شهرهای زیر 20هزار نفر، افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد و مردم استان‌‌های بوشهر، کردستان، خراسان‌جنوبی، ساکنان شهر کهنوج و منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم‌پزشکی زابل رایگان درمان می‌‌شوند، البته به شرط اینکه در مسیر نظام ارجاع بستری شوند. 

15هزار و 399 تخت بیمارستانی به ظرفیت بیمارستان‌های کشور اضافه شده 
در دو سالی که از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد، 15هزار و 399 تخت بیمارستانی به ظرفیت بیمارستان‌های کشور اضافه شده است. در همین بازه زمانی تعداد تخت‌های ویژه نوزادان از 500 عدد با افزایش دوبرابری به 1050 تخت رسیده، هرچند که 3هزار تخت ویژه هم در این مدت به ناوگان تخت بیمارستانی کشور اضافه شده است. باید به این نکته اشاره کرد که افتتاح بیمارستان هزار تختخوابی حضرت مهدی(عج) به‌عنوان بزرگ‌ترین و مجهزترین طرح حوزه سلامت کشور و کلان بیمارستان غدیر با ظرفیت 821 تخت جدید از اقدامات بسیار مهمی بود که در این دولت صورت گرفت.

7هزار میلیارد تومان بودجه صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج
تصویب اساسنامه صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج یکی از اقدامات فاخر و ارزشمند دولت سیزدهم در حوزه بیماران خاص و صعب‌العلاج بود. دولت این تصمیم را در راستای ایجاد وحدت رویه و انسجام در منابع مالی و خدمات برای گسترش پوشش هزینه بیماران یادشده و ایجاد عدالت در دسترسی و بهره‌مندی از خدمات درمانی اجرایی کرد، اگرچه سوم آبان‌ 1401 صندوق حمایت از بیماران خاص، صعب‌العلاج و نادر با پوشش 26بیماری خاص، صعب‌العلاج و نادر با تزریق بودجه پنج‌هزار میلیارد تومانی رونمایی شد، البته امسال با تلاش‌های صورت‌گرفته این رقم به 7هزار میلیارد تومان رسیده و 107بیماری صعب‌العلاج تحت پوشش آن است. گسترش پزشکی خانواده اردیبهشت 1402 کلید خورد؛ وعده دولت سیزدهم که هدف نهایی‌اش پوشش برنامه پزشکی خانواده برای همه جمعیت شهری بالای 20هزار نفر بود که بیش از 55میلیون نفر جمعیت را شامل می‌شود و خوشبختانه محقق شد. 

نسخه الکترونیک و طرح دارویاری؛ دو گام مهم دولت 



به سرانجام رساندن نسخه‌‌نویسی الکترونیک و الزام حذف نسخ کاغذی از ابتدای دی 1400 به یکی از موضوعات مهم نظام سلامت کشور بدل شد. دو سال از آغاز جدی‌ روند نسخه‌نویسی الکترونیک می‌گذرد و این روزها براساس آخرین بررسی‌های انجام‌شده توسط سامانه‌های سازمان بیمه سلامت ایران بیش از 106هزار پزشک، نسخه الکترونیک تجویز می‌کنند، یعنی به عبارتی ۹۲.۵درصد پزشکان در حال حاضر نسخه الکترونیکی تجویز می‌کنند که آمار قابل قبولی پس از استقرار دو ساله نسخه الکترونیک است؛ روندی که منجر به احصای آمار تجویز ۹۸درصدی نسخه الکترونیک در بیمه سلامت می‌شود و این مفهوم را می‌رساند که ۹۸درصد نسخ پذیرش‌شده بیمه‌شدگان بیمه سلامت به‌صورت الکترونیکی است. اواخر تیر سال قبل برای کوتاه‌کردن دست محتکران و مفسدان بازار دارو «طرح دارویاری» با اعتباری 73هزار میلیارد تومانی آغاز شد. به این ترتیب، تعدادی از داروهای ضروری و پرمصرف که پیش از این تحت شمول حمایت‌های بیمه‌ای نبودند، زیر چتر پوشش بیمه‌ای قرار گرفتند و در قالب این طرح، 366 قلم داروی ضروری پرمصرف برای بیماران مزمن تحت پوشش بیمه قرار گرفت تا افزایش قیمتی برای بیماران به دنبال نداشته باشد. با اتخاذ سیاست‌ها و تصمیمات جدید، طرح دارویاری این روزها می‌تواند بیش از گذشته دغدغه مردم و بیماران برای تامین دارو برطرف کرده و آرامش را به بازار دارو و تجهیزات پزشکی بازگرداند.

برقراری بیمه درمان ناباروری برای ۴.۵میلیون زوج
تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در وزارت بهداشت، در دولت سیزدهم دنبال شد. روندی که در راستای آن همگانی‌شدن بیمه درمان ناباروری را شاهد بودیم؛ قانونی که براساس آن سازمان بیمه سلامت ایران مکلف شد نسبت به پوشش بیمه‌ای همه زوجین نابارور فاقد بیمه پایه اقدام کند. بر این اساس همه مراکز درمانی و بیمارستان‌های ارائه‌دهنده خدمات درمان ناباروری موظف به عقد قرارداد با سازمان‌های بیمه‌گر پایه شدند تا ۴.۵میلیون زوج نابارور کشور بتوانند با خیال آسوده حداکثر دسترسی به خدمات درمان ناباروری را با حداقل‌ترین قیمت داشته باشند. در واقع در حال حاضر ۹۰درصد هزینه‌های بستری و ۷۰درصد هزینه‌های سرپایی برای خدمات درمان ناباروری توسط بیمه‌ها پوشش داده می‌شوند، در حالی که در سال‌های گذشته، این خدمات تحت پوشش بیمه قرار نداشت.

اجرای قانونی که 15سال از آن غفلت شده بود
در دولت سیزدهم در حوزه پرستاری نیز تلاش‌های چشمگیری انجام گرفت. از جمله مهم‌ترین دستاوردهای دولت در این حوزه، اجرای قانونی بود که 15سال مورد غفلت واقع شده بود. قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که در سال 86 به تصویب رسید، پس از پیگیری‌های متعدد و تاکید مقام معظم رهبری در سال 1399  با تخصیص مبلغ 5.2 همت از سازمان برنامه‌وبودجه درنهایت سال 1401 با پرداخت اولین مرحله به پرستاران به اجرا درآمد و هم‌اکنون محاسبه پرونده بیماران خدمات پرستاری که به‌صورت جداگانه و براساس ارزش نسبی تعرفه‌گذاری می‌شود، احصا و از طریق بیمه‌های پایه در قالب سرانه خدمات تشخیصی درمانی پس از رسیدگی به اسناد بیمارستان‌ها واریز می‌شود. پرداختی‌ به پرستاران براساس تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در ابتدای اجرا با مشکلاتی همراه بود، اما براساس قانون بودجه 1402 مقرر شد تا تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری ذیل سرانه سالانه سلامت دیده شود تا دیگر حداقل و حداکثری برای بودجه آن وجود نداشته و براساس میزان خدماتی که هر پرستار ارائه دهد و آن خدمت در سامانه‌های بیمارستانی ثبت شود، بیمه مکلف به پرداخت وجوه باشد. در عین حال، برای سال‌جاری ارزش نسبی خدمات پرستاری از ۱۷ بسته به ۲۷ بسته خدمت افزایش پیدا کرده و ارزش نسبی خدمات پرستاری با توجه به نوع بسته بین ۲۵ تا 100درصد افزایش قیمت یافته است.